Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Eleva EXMATRICULATĂ de la BAC ar mai avea o şansă la sesiunea din toamnă

Cazul elevei din Râmnicu Vâlcea, Georgiana-Carmen Turbureanu, care a fost exmatriculată de la BAC, este departe de a avea un deznodământ. Deocamdată, deşi propunerea ca eleva să susţină probele la sesiunea din toamnă a plecat către ministerul Educaţiei, nu s-a primit niciun răspuns în acest sens. Eleva a fost acuzată de tentativă de fraudă şi a fost eliminată din examen, deoarece asupra colegei din faţa ei s-au găsit ciorne ale ei. Pe de altă parte, familia tinerei este decisă să meargă până la capăt pentru a-şi afla dreptatea, în acest sens intenţionând să depună o plângere penală, dar şi să-i trimită ministrului Pricopie o scrisoare deschisă, despre situaţia creată.

Vineri, 4 iulie, Georgiana-Carmen Turbureanu, o elevă silitoare cu o evoluție constantă de-a lungul celor 12 ani de studiu, nu a fost primită să dea proba la Biologie și nu i se va permite susținerea examenului de Bacalaureat pentru încă 2 sesiuni, ceea ce înseamnă ratarea şansei de a susţine examenul pentru intrarea la Medicină, pentru care s-a pregătit atâta. În acest caz, nu există o poziţie oficială a Inspectoratului Judeţean Şcolar, pentru că reprezentanţii acestuia au refuzat să stea de vorbă atât cu familia, cât şi cu mass-media.

Considerăm că atunci când este vorba despre viitorul unui elev, n-ar strica mai multă transparenţă din partea inspectorului general şcolar, dar şi a celor care se ocupă cu comunicarea în instituţie.

Georgiana – Carmen Turbureanu a fost eliminată din examen, după ce ciorne ale ei au fost găsite asupra colegei din faţă. Aşadar, elevii nu au fost prinşi încercând să folosească telefonul mobil, aşa cum eronat a anunţat purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea, ci era vorba doar despre folosirea ciornelor.

„Mai mult, Georgiana-Carmen Turbureanu, unul dintre cei doi elevi acuzați de «tentativă de fraudă», nu a copiat nimic, ci a cedat în cele din urmă la multiplele insistențe ale candidatului din banca din față, dublate de ale celui cu două bănci în față, care îi perturbau atenția la subiecte, de a îi permite să îi ia ciornele de pe bancă, pentru a se putea inspira din ele la examen. Totul desfășurându-se într-o sală scăpată de sub control de supraveghetori, în care, pe parcursul examenului, mai mulți candidați s-au întors repetat pentru a comunica cu colegii lor în vederea rezolvării subiectelor de examen, după cum se va putea observa în înregistrarea video făcută cu camera de supraveghere” – susţine familia elevei exmatriculate.

„S-a respectat procedura” – Adrian Burlan

De cealaltă parte, profesorul Adrian Burlan, cel care a luat decizia de a elimina elevele susţine că s-a respectat procedura. Care procedură, întrebăm noi, pentru că după ce am studiat cu atenţie Regulamentul, situaţia în care s-a aflat eleva Turbureanu nu este specificată în acesta. Există doar situaţia în care s-a aflat eleva prinsă cu ciornele Georgianei asupra ei.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat trebuie să decidă în ce fel a fraudat eleva Turbureanu, întrucât ea nu a copiat de la nimeni, ci de la ea s-a copiat. Conform Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2014, art. 9, alin. (6), se consideră că au avut „tentativă de fraudă” și se elimină din examen candidații care încalcă regulile alin. (3) și (4) Iată ce se specifică la alin. 3: Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă în sălile de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„A fost aplicată procedura de eliminare a doi candidaţi în urma constatării de cei doi asistenţi a tentativei de fraudă. Această procedură s-a aplicat ca urmare a declaraţiilor scrise şi susţinute de către cele două eleve. În aceste declaraţii fetele recunosc că au încălcat normele metodologice privind examenul de Bacaluareat”, a precizat, pentru preşedintele Comisiei, Adrian Burlan.

Inspectoratul Şcolar schimbă foaia în cazul elevei eliminate la BAC

Dacă până acum reprezentanţii ISJ Vâlcea nu au dorit să comenteze situaţia, inspectorul general Ion Gherghinaru susţine că eleva poate să susţină probele care i-au mai rămas la sesiunea din toamnă. „Preşedintele comisiei, domnul Adrian Burlan, a decis ca elevele să fie eliminate din examen. Tot acesta a hotărât ca eleva Turbureanu să poată susţine în sesiunea din toamnă probele care i-au mai rămas, păstrându-i-se notele de la cea din vară. Comisia Judeţeană de Bacalaureat şi-a însuşit punctul de vedere al domnului Burlan şi a trimis propunerea către Ministerul Educaţiei. Acum aşteptăm decizia lor” – ne-a declarat inspectorul general al IPJ Vâlcea, Ion Gherghinaru.

Decizia care ar fi fost afișată de Inspectorat la avizier, conform căreia Inspectorul Școlar General prof. Ion Gherghinaru afirmă că i se permite candidatei Turbureanu să participe la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, în condițiile în care procesul verbal de eliminare din examenul de matematică s-a făcut sub acuzația de „tentativă de fraudă”, contravine prevederilor din „Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2014″, completare a „Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat – 2011″.

Acest ordin cu nr. 4923/29.08.2013 dat de Ministrul Remus Pricopie special pentru examenul de bacalaureat 2014, specifică la Art. 9, alin. (6) în mod clar și fără echivoc că „tentativa de fraudă” se pedepsește prin „eliminare din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale” totodată, acești candidați nemaiavând „dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”.

Întrucât verdictul de „tentativă de fraudă” a fost dat cu încălcarea ordinului Ministrului pentru desfășurarea examenului de bacalaureat 2014, acesta trebuie schimbat. Schimbarea acestuia nu va întoarce însă timpul înapoi, și admiterea la Medicină pe care Turbureanu trebuia să o dea anul acesta, va putea să o dea de-abia peste un an, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un tânăr la început de carieră. Demisiile persoanelor care se fac vinovate în acest caz și daunele morale nu vor fi suficiente pentru a repara ce a fost distrus din incompetență și acoperit din rea voință.