Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Aventură, creativitate și meșteșug în cadrul Școlii Internaționale pentru Patrimoniu, Cultură și Artă ,,Constantin Brâncuși”

În perioada 5-9 iulie 2023, în cadrul Școlii Internaționale pentru Patrimoniu, Cultură și Artă ,,Constantin Brâncuși”, voluntarilor naționali și internaționali li s-a alăturat o grupă de copii din București, sub îndrumarea cadrului didactic Lavinia Mateescu. Pentru aceștia s-au creat ateliere creative și trasee în Aventerra Park, dar și vizite la obiective turistice din zona ariei UNESCO.

Micii participanți au fost primiți în tabără cu brațele deschise, iar pentru ei au fost concepute noi activități și vizite culturale care să le aducă la cunoștință frumsețile Patrimoniului UNESCO, dar și pentru a le dezvolta creativitatea și curajul.

Atelierele încurajează copiii să-și dea frâu liber imaginației și să reproducă peisajele naturii din Mușetești, cu ajutorul culorilor. Astfel, îmbinând utilul cu plăcutul, micii artiști se relaxează și învață în aer liber importanța și frumusețea naturii, în special a Patrimoniului UNESCO. Atelierele sunt o activitate plăcută copiilor sosiți în tabără, deoarece le oferă posibilitatea de a fi creativi și de a-și descoperi latura artistică.

Aventerra Park – Mușetești reprezintă locul unde te reconectezi cu natura și te distrezi testându-ți curajul! Astfel, copiii au fost invitați spre parcurgerea unui traseu aventuros prin care să se deconecteze de zgomotele urbane și să-și depășească limitele prin curaj.

Atelierul „Țesături Populare” a fost unul din obiectivele de interes pentru tineri. Aici voinicii au aflat cum se confecționează un articol tradițional românesc. Procesul începe prin creșterea larvelor de mătase, fierberea coconilor, extragerea firului de mătase și continuă cu pregătirea războiului de cusut pentru realizarea cămășilor cu altiță, element inclus în Patrimoniul UNESCO.

În cadrul vizitei la Atelierul de Ceramică Tradițională și Muzeu Privat al familiei Frigură copiii au avut posibilitatea să realizeze obiecte din lut, îndrumați de meșterul olar – Frigură Florin, dar și de familia acestuia. Obiectele lucrate atent de tineri au putut fi luate acasă sub formă de suvenir.

După ce elevii prezenți în tabără au înțeles importanța „cămășii cu altiță” și a olăritului tradițional, următorul element adus spre cunoaștere acestora a fost „șița”, descoperită la Muzeul Arhitecturii Populare al Gorjului. Aici, copii au fost întâmpinați de Albinel Firescu, directorul muzeului, iar ghidul prezent a povestit mai multe despre arhitectura tradițională, proveniența caselor și obiectele tradiționale folosite de străbunii noștri. Vizita s-a încheiat cu un atelier prin care meșterul restaurator lemn, Pîrcălau Laurențiu, le-a arătat voluntarilor și copiilor cum se face modelul de șiță. Voluntarii și elevii prezenți au putut trece și la fapte, încercând sub îndrumarea meșterului, să reproducă un model de șiță.

Alte obiective turistice care au fost aduse în atenția celor mici au fost Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Mănăstirea Hurezi, Peștera Polovragi, Tabăra Națională de Sculptură din Polovragi, Căsuța răsturnată și Pădurea Colorată.

Școala Internațională pentru Patrimoniu, Cultură și Artă ,,Constantin Brâncuși” nu se oprește aici, deoarece în perioada 21-26 august se va desfășura următoarea ediție pentru copii.