Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Județul Vâlcea exportă gunoi în Olt și Argeș

SE ÎNTÂMPLĂ LA NOI. În cadrul unei șiedințe, prefectul Petre Ungureanu a avertizat că începând cu data de 1 ianuarie 2010, autoritățile vâlcene se vor confrunta cu o problemă fără precedent în județul nostru. Pentru că nu există la ora actuală nicio groapă de gunoi ecologică în Vâlcea, suntem nevoiți să ne ducem deșeurile în județe ca Olt și Argeș. Numai că, având obligația de a reduce între 15-25% cantitatea de gunoi colectat, niciunul din aceste județe nu va mai primi nicio cantitate de gunoi din județul Vâlcea.

Una din cele mai mari probleme ale județului Vâlcea este lipsa gropilor de gunoi ecologice, cele existente în diferite localități vâlcene fiind în acest moment un adevărat focar de infecție. Pe lângă asta, însă, o mare parte a locuitorilor județului nostru se confruntă cu lipsa apei curente și a canalizării. Pentru a discuta aceste probleme, prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, a convocat, marți, 9 noiembrie a.c., o șiedință pe tema „Servicii comunitare de utilități publice: apă, canalizare, gestionarea deșeurilor-factori importanți în sănătatea publică”. La eveniment au fost prezenți vicepreședintele CJ Vâlcea, Romulus Bulacu, viceprimarul Râmnicului, Cosmin Constantinescu, precum și 46 de primari din județ, printre care îi putem enumera pe Ilie Amuzan (Călimănești), Constantin Drăghici (Amărăști), Ion Ungureanu (Muereasca), Horia Horăscu (Prundeni), Constantin Puchin (Lăcusteni), Ion Spârleanu (Crețeni), Robert Schell (Brezoi), Sorin Ghiță (Vlădești), Ion Toma (Laloșu) și mulți alții.

Avertismentul prefectului

Ședința a scos în evidență o serie de nemulțumiri ale primarilor, dar și faptul că deșeurile din localitățile vâlcene ajung în județe ca Olt sau Argeș pentru că pur și simplu, la ora actuală, în Vâlcea nu se există nicio groapă ecologică. Profitând de ocazie, prefectul Petre Ungureanu a ținut să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că, de la 1 ianuarie 2011, județul Vâlcea riscă să nu mai aibă unde să- și ducă deșeurile, asta pentru că județele Olt și Argeș nu vor mai putea să ne primească gunoaiele. „Județul Vâlcea riscă, până va da în folosință groapa ecologică de la Roești, să nu mai poată transfera gunoiul nicăieri. Asta pentru că Grupul de Salubrizare Urban duce gunoiul în județul Olt și Argeș și ar trebui să ducem la groapa fatală de la Măldărăști, dar aia nu e ecologică. La Măldărăști situația este gravă pentru că termenul de conformare al ei a fost absolut arbitrar prelungit și nu mai poate funcționa. În ceea ce privește groapa de la Fețeni, acolo nu se primesc decât deșeuri selectate și numai din Râmnic. De la 1 ianuarie, fiecare județ are obligația de a reduce între 15-25% cantitatea de gunoi colectat. În condițiile acestea, nici Oltul și nici Argeșul, cu care am discutat personal, nu vor mai primi nicio cantitate de gunoi din județul Vâlcea. Noi importăm câini de la Obâr șia Lotrului, sute de câini vin de la Petroșani la Obâr șia-Lotrului și au început să mănânce animalele din gospodăriile oamenilor, însă exportăm gunoi” a declarat prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu.

Firmele de salubritate nu- și mai permit să dea pubele gratis

Directorul societății Grup Salubrizare Urbană București, Ștefan Grigoriu, a mărturisit că firma pe care o reprezintă se simte depă șită de situație și nu își permite să achiziționeze pubele noi pentru tot județul și să le dea gratuit. El susține că o astfel de pubelă nouă costă în jur de 800 de mii lei vechi, iar în urma câștigării licitației, firma de salubrizare este nevoită să le distribuie gratuit. Numai că, în unele localități, de și serviciul de colectare a gunoiului a fost atribuit unei firme, mulți cetățeni au refuzat să încheie contracte, preferând să arunce gunoaiele pe câmpuri. La Runcu, însă, de și se dorește încheierea unui contract, primarul susține că nu s-a prezentat nicio firmă. Toate aceste lucruri l-au făcut pe prefectul Ungureanu să afirme că în niciun județ din România gunoiul nu a devenit o adevărată problemă cum se întâmplă la noi.

45 de localități din Vâlcea nu au canalizare

Referitor la apă și canalizare, în cadrul șiedinței s-a scos în evidență faptul că, la ora actuală, în județul Vâlcea nu mai puțin de 45 de localități nu au canalizare și 23 nu au apă curentă. O veste bună pentru primari, însă, a fost aceea că în urma fuziunii dintre Apavil și Acvarim, județul Vâlcea a putut accesa nu mai puțin de 100 de milioane de euro oferite de UE pentru extinderea și reabilitarea rețelei de apă și canal în localitățile vâlcene. Cu toate acestea, însă, primarii se confruntă cu probleme extrem de serioase. De exemplu, Berbeștiul este singurul oraș din țară care nici până la ora actuală nu are canalizare. Primarul Vintilă Chelcea se plânge că nu a primit fonduri din nicio parte, de și s-a plâns de mai multe ori de acest lucru și a făcut numeroase adrese. De aceea, edilul le-a cerut autorităților județene prezente la șiedință să ia în calcul și includerea localității sale în master-planul județului Vâlcea, pentru a putea beneficia de fondurile venite de la Uniunea Europeană.

CLAUDIA STANCIU