În această săptămână, a anului școlar 2022-2023, polițisții Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități pe linia prevenirii consumului de alcool, tutun și droguri, în rândul a 134 de elevi, bobocii tuturor celor 6 clase de a IX- a din cadrul Liceului Tehnologic Forestier Râmnicu Vâlcea.
Întrucât, trecerea elevilor de la gimnaziu în ciclul liceal sau profesional, este o schimbare majoră în rândul minorilor, ce poate aduce deopotrivă schimbări pozitive sau negative în comportamentul acestora, polițiștii i-au întâmpinat pe elevi cu principalele prevederi ale legislației naționale în materie de răspundere penală și contravenționale aplicabile minorilor, având în vedere că cei mai mulți dintre elevii participanți la activități aveau vârstele cuprinse între de 15 și 16 ani.
Biroul Siguranță Școlară transmite cu această ocazie tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice faptul că, în țara noastră, limitele răspunderii aplicabile minorilor sunt:
– minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal;
– între vârsta de 14 și 16 ani minorul răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ;
– minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal, potrivit legii.
De asemenea, polițiștii i-au informat pe elevi că minorii care au împlinit vârsta de 14 ani răspund contravențional, minimul și maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârșită, reducându-se la jumătate.
Ulterior, prezentării noțiunilor elementare pe linia răspunderii penale și contravenționale, polițiștii le-au prezentat elevilor principalele riscuri și consecințe ale consumului de alcool, tutun și droguri, precum și noțiuni referitoare la traficul acetora din urmă.
Totodată, au fost purtate discuții libere cu elevii pentru prevenirea faptelor comise cu violență în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ.
Astfel de activități vor fi desfășurate în continuare de Biroul Siguranță Școlară, în cursul zilei de vineri, 9 septembrie, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, la 2 unități de învățământ, respectiv Liceul Tehnologic Nicolae Pleșoianu Rm. Vâlcea și Școala Gimnazială Păușești.
Polițiștii le recomandă elevilor să adopte comportamente responsabile, să nu se implice în conflicte verbale sau fizice și să ceară sprijin cadrelor didactice, consilierilor școlari, părinților și autorităților ori de câte ori situația o impune.
Lasă un comentariu