Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: cyd.ro

Sânzienele sau Drăgaica

Foto: cyd.roAstăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care este cunoscută în popor şi cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene. Sânzienele în credinţă populară erau considerate nişte femei foarte frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse în pădurile neumblate de om.

Legendele spun că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cânta şi dansează, fac holdele roditoare, înmulţesc animalele şi păsările şi umplu de fecunditate femeile căsătorite. Aceste femei frumoase, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor şi umplu de leac şi miros florile.

Sânzienele sunt zâne bune. Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără, devin dăunătoare şi-i pedepsesc pe cei păcătoşi cu „lanţul Sânzienelor” care stârneşte din senin vijelii şi grindină, lasă câmpul fără rod şi florile fără leac.

Oamenii le zic iele acestor zâne năstruşnice. Ielele sunt fecioare zănatice, cu o mare putere de seducţie şi cu puteri magice. Ele apar noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit şi cu clopoţei la picioare. Locul pe care au dansat rămâne ars ca de foc şi iarba nu mai creşte acolo. Se crede că cine le vede rămâne mut sau înnebuneşte.

Astăzi, este bine ca îndrăgostiţii să facă împreună baie şi se vor iubi toată viaţa. Este o superstiţie şi depinde de dumneavoastră dacă alegeţi un râu sau de ce nu, marea.