Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Eroii Martiri au fost comemorați la Rm. Vâlcea

MANIFESTĂRI. Cu această ocazie, primarul municipiului Rm. Vâlcea, Romeo Rădulescu, a anunțat că li se conferă, post mortem, titlul de „Cetățean de Onoare  al municipiului Râmnicu Vâlcea, celor cinci eroi martiri vâlceni ai Revoluției din decembrie 1989, în semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut pentru libertatea și demnitatea tuturor românilor.

În perioada 17 – 22 decembrie, în urmă cu 21 de ani, s-au tras primele focuri de armă, sub gloanțe căzând primii tineri, în orașe ca Timișoara sau București. Au murit strigând „Libertate  și „Jos Ceaușescu , iar comunismul din România a început cu adevărat să se clatine. De atunci, an de an, părinții, frații, copiii, rudele și prietenii celor morți în timpul Revoluției din 1989 își pomenesc eroii lângă monumentele ridicate de autoritățile locale. Anul acesta, la Rm. Vâlcea, eroii au fost comemorați în fața unei statui noi, amplasată în fața Instituției Prefectului Vâlcea, statuie ce înfățișează un revoluționar cu un steag în mâini. La eveniment au fost prezente personalități ale lumii politice și administrative din Vâlcea, dar și revoluționari din județul nostru. Printre aceștia îi putem enumera pe Ion Cîlea “ președintele Consiliului Județean Vâlcea, Romeo Rădulescu “ primarul Râmnicului, Petre Ungureanu “ prefectul de Vâlcea, Dumitru Persu și Romulus Bulacu “ vicepreședinți ai CJ Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu “ director al Finanțelor Publice Vâlcea, Eusebiu Vețeleanu și Cosmin Constantinescu “ viceprimari ai Râmnicului și mulți alții.

Cu această ocazie, primarul municipiului Rm. Vâlcea, Romeo Rădulescu, a anunțat că li se conferă, post mortem, titlul de „Cetățean de Onoare  al municipiului Râmnicu Vâlcea, celor cinci eroi martiri vâlceni ai Revoluției din decembrie 1989, în semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut pentru libertatea și demnitatea tuturor românilor. Astfel, rudele lui Florea Berbecel, Laurențiu Ghenoiu, Petre Hodorog, Daniel Trăistru și Dumitru Grădinaru au fost chemate rând pe rând pentru a li se înmâna diplomele de cetățeni de onoare. „Cu ocazia comemorării a 21 de ani de la Revoluție este dezvelit un monument închinat eroilor vâlceni, monument creat de binecunoscutul artist plastic vâlcean Sergiu Săliște. Acest monument ne va aduce aminte peste ani și peste decenii că și orașul nostru și-a adus contribuția de sânge și durere la obținerea libertății în România. La mulți ani, României Libere!  “ a spus primarul Râmnicului.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, în discursul său, a ținut să își exprime nemulțumirea față de faptul că nici până în ziua de azi, la 21 de ani de la Revoluție, nu se cunosc cei ce se fac vinovați de atâția morți. „Nu vom uita niciodată că descătușarea și desfacerea lanțurilor regimului totalitar s-a produs cu mari pierderi de vieți omenești, mai ales din partea tinerei generații a cărei sete de libertate i-a scos în stradă, înfruntând cu bărbăție și terorism gloanțele și teroarea. Atunci, la 22 decembrie 1989 a fost răsturnată dictatura comunistă, însă victoria nu a început odată cu fuga conducătorilor. Împletesc acest sentiment de duioasă cinste a tuturor celor 1.142 de eroi căzuți în revoluție cu regretul că nici astăzi, după 21 de ani, nu i-am aflat pe aceia ce nu și-au primit pedeapsa meritată. Regret în acela și timp că visul pentru care s-au jertfit acești tineri însă nu- și găsește împlinirea  “ a spus președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

În final, revoluționarii, rudele martirilor și autoritățile locale au aprins lumânări și au adus coroane de flori.

CLAUDIA STANCIU