Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BREAKING NEWS: Adjunctul Poliţiei Municipale Rm. Vâlcea ridicat de mascaţi

UPDATE: În cazul adjunctului Poliţiei municipale Rm. Vâlcea Gabriel Popa există suspiciunea că pe 18 septembrie 2014 a folosit date de identitate ale unor persoane, pe care le-a obţinut în exercitarea atribuţiilor de serviciu, accesând bazele de date privind evidenţa populaţiei, pe care le-a pus la dispoziţia unuia din membrii grupului infracţional organizat în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase. Prima declaraţie în faţa procurorilor a ofiţerului de poliţie a fost că nu cunoştea membrii aceste grupări şi nici scopul în care aceşti vroiau să folosească datele. 

În această dimineaţă în municipiul Rm. Vâlcea au avut loc zeci de percheziţii, unul dintre vizaţi fiind adjunctul Poliţiei municipiului Rm. Vâlcea, ofiţerul de poliţie Gabriel Popa. Mai mult, au mai fost ridicaţi de mascaţi alţi zeci de vâlceni ce fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală. În aceste momente adjunctul Poliţiei municipale Râmnicu Vâlcea se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, fiind audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, existând suspiciuni că acesta era pe mână cu membrii grupării infracţionale. Informaţia a fost confirmată de conducerea IPJ Vâlcea, iar la această oră mai sunt în desfăşurare câteva percheziţii, urmând ca alţi câţiva învinuiţi să fie duşi la Parchet.

Iată şi comunicatul DIICOT: „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Bucureşti şi Craiova şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Olt au efectuat în data de 13 ianuarie un număr de 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vâlcea şi a municipiului Bucureşti, la domiciliile unor persoane fizice şi juridice, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în comiterea infracţiunilor de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 pe raza mun. Rm. Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din numiţii O. M., S. P. V., P.C., B. A. şi D. G.M., la care au aderat mai multe persoane şi care a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiunilor menţionate.
În concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate.
În fapt intenţia membrilor grupării era aceea de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei.
Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau.
O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere.
De asemenea, în împrejurările arătate, victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul O M le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”.
Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800 000 euro.
La sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse 13 persoane în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”