Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un legionar de viţă… nouă

Bombă în politicul mare. Bătaia de joc a românilor, continuă. S-a închis cercul. După demisia candidatului Ludovic Orban, PNL, care se revendică cel mai important partid al ţării şi cel care l-a adus la putere pe actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, l-a propus pentru primăria Capitalei pe Marian Munteanu, cel care este recunoscut drept liderul Pieţei Universităţii de acum 25 de ani. Ulterior, el a fost primul preşedinte al Alianţei Civice. În anul 2000, a avut o scurtă aventură politică cu formaţiunea lui Virgil Măgureanu, fost director al SRI, fiind pe punctul de a candida la preşedinţia României.

În prima parte a lui 1990 a fost unul din simbolurile Pieții Universității, dar trecutul său dinainte de 1990 și unele din evenimente de după, pun serioase semne de întrebare în privința acestui personaj care o vreme a fost teleghidat pe scena publică de Virgil Măgureanu. Cine este Marian Munteanu? Un neica nimeni, un iepuraş scos din jobenul disperării. Kafka trebuia să se nască în România. „Rinocerii” lui Ionesco este o piesă de mare actualitate. Iar Caragiale a fost cel mai mare vizionar, cu „Tempora”, cea mai perfectă ilustrare a ceea ce se întâmplă chiar în zilele astea în România. Citiţi „Tempora” lui Caragiale şi veţi fi uimiţi. Nu trebuie decât să schimbaţi numele personajelor şi aveţi ştirile „breaking news” de săptămâna asta.

Munteanu are un trecut tumultos. Înainte de 1989 a fost unul din studenții care îl vizitau pe Petre Tuțea. Cel care i-a mijlocit acest lucru a fost Ioan Coja, profesor la Universitate și colaborator al Securității, care selecta studenții care îl vizitau pe Țuțea. Noul candidat liberal nu suferă de sindromul Stockholm, ci este un individ periculos care se joacă cu amintirile a două tabere din Piaţa Universităţii. Se vede clar că este trimis în faţă de tovarăşii socialismului garnisit cu un naţionalism agresiv.

L-am văzut în ultima vreme destul de des pe Marian Munteanu la Realitatea TV, unde este mare tovarăş cu Rareş Bogdan. Deşi apreciez implicarea sa în Revoluţia Română, am dubii despre personajele pe care le reprezintă, care fac jocurile Rusiei, pe filiera Plahotniuc – Guşă – Realitatea – Rareş Bogdan. „Profesorul” de portugheză (a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, specializarea română-portugheză), a atacat toate partidele, „aceeaşi mizerie, mafie transpartinică” – zicea el, lipeala lui la PNL de dragul de a obţine funcţii se contrazice cu tot ce a susţinut în tot acest timp de la revoluţie încoace.

Ce se mai poate spune despre proiectele sale politice anterioare cu PUNR şi PNR şi Virgil Măgureanu şi Viorel Cataramă, securiştii din garda lui Iliescu? A făcut revoluţia împotriva securiştilor comunişti sau a fost folosit în cârdăşie cu facţiunea acestora care a deturnat şi capturat revoluţia?

P.S.: Felicit PNL că a ales un candidat fără nici o şansă. Şi Sebastian Ghiţă era o variantă, nu ştiu cum de au ratat-o! Cu acest candidat, nu vor reuşi decât să strângă cel mult 15% din voturi. Prin el, comuniştii vor reveni la putere, întâi la primărie şi apoi peste tot!