Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

În staţiunea Olăneşti se încearcă anihilarea capitalului autohton

foto arhiva Vocea Valcii• Nebunia izvoarelor din capul unor proşti congenitali

În staţiunea Băile Olăneşti îşi desfăşoară activitatea societatea cu capital privat românesc SC Olăneşti Riviera SA. Ea a luat locul fostei întreprinderi socialiste – Complexul balnear Olăneşti, OJT Vâlcea, în urma unei licitaţii, care i-a fost adjudecată, licitaţie la care au participat, în competiţie, un arab susţinut de un fost şef de restaurant (din staţiune) de la SC Barreco – Vâlcea. Mărul de aur şi bogăţia staţiunii erau (şi sunt încă!) izvoarele minerale preluate cu documente ale dreptului de proprietate, cu ocazia câştigării licitaţiei.

Aşadar, familia Tudor Ion şi Maria – administratorii firmei care deţin baza de tratament şi Hotelul Olăneşti din staţiune, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni în 1996, preluând şi patrimoniul societăţii de la acea dată. Supranumite „Izvoarele de aur”, apele minerale de la Olăneşti sunt recunoscute pe plan mondial pentru efectele curative în cazul bolilor gastro-duodenale, hepatice, renale şi al alergiilor de orice fel. Cel mai cunoscut şi medaliat este izvorul numărul 24. Totodată, firma deţine şi o armă infailibilă: izvorul 7 „CRISTAL” şi 15 „IMPERIAL” cu care biruie alergiile de orice fel. Cele 22 de izvoare de la Băile Olăneşti au fost concesionate în 2001 pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire a concesiunii din 5 în 5 ani, până la epuizarea izvoarelor, firmei SC Olăneşti-Riviera SA., ai cărei patroni deţin baza de tratament şi Hotelul Olăneşti din staţiune, dar şi suprafeţe importante de teren în zona izvoarelor. SC Olăneşti Riviera SA plăteşte Agenţiei Naţionale pentru Resursele Minerale o redevenţă de 4% din valoarea apei consumate, plus încă o taxă de aproximativ 15.000 de lei pe an, adică circa 3.000 de euro.

Atacuri nesimţite

Periodic, la comandă, în mass-media, se dau atacuri suburbane, prin articole de presă sau reportaje tv, prin care se încearcă asmuţirea localnicilor şi turiştilor care vin la tratament, „denunţând” un act legal de concesionare a bogăţiei subsolului şi administrării civilizate a livrării apelor medicinale. Desigur, în spatele acestor instigări stau şi intenţiile de şantaj asupra proprietarilor, în speranţa că aceştia se vor speria şi le vor face autorilor propuneri de cumpărarea tăcerii. Se poartă asta şi organele statului au început să-i depisteze şi să-i pedepsească pe şantajişti. De câte ori au fost declanşate criticile infame şi calomnioase, presa locală, conştientă că atacurile vizează un act de concesiune absolut legal şi, de fapt, au loc atacuri la capitalul autohton, ripostează în credinţa că subteranii instigatori se vor convinge odată că latră la lună şi că nu fac nici un serviciu ţării şi locuitorilor ei.

Staţiunea putea ajunge o ruină

Într-un interviu dat ziarului Ziarul de Vâlcea, la întrebarea „Ce se întâmpla dacă la licitaţia din anul 2001 societatea Olăneşti SA era cumpărată de un alt investitor?, directorul ec. Liliana Uţă a declarat: „Ajungea ca la Borsec, în paragină. În alte staţiuni, izvoarele nu au avut cine să le concesioneze şi au rămas în grija administraţiilor locale, care nu au avut bani pentru întreţineri şi modernizări. Parcă la Buziaş s-a mai întâmplat acest lucru. Tot investitorul privat are capacitatea financiară să facă aceste modernizări. Concesionarea nu s-a făcut numai la Olăneşti, aceasta s-a făcut în toate staţiunile din ţară pe toate resursele naturale, inclusiv nămol şi sare”.

De ţinut minte

Cât priveşte cheltuielile societăţii cu cercetarea, dezvoltarea şi cu obţinerea aprobărilor legale în privinţa izvoarelor, tot doamna Uţă a dat lămuriri: „În fiecare an, costurile cu cercetarea, investiţiile şi dezvoltarea sunt tot mai mari. Din fiecare an, noi am cheltuit din ce în ce mai mult pentru analize şi studii. Analizele se fac lunar, trimestrial şi la fiecare an facem cercetare pe parte de indicatori fizico-chimici şi microbiologici, iar indicaţiile terapeutice, din trei în trei ani, cu Institutul de Balneologie. Acest institut este forul nostru tutelar pentru că el este cel care ne acordă dreptul să ne folosim pentru indicaţii terapeutice medicale. Nu sunt ape obişnuite, precum sunt la fântână. Vine institutul şi recoltează probe, pe bază de contracte. Facem şi studii. În ultimii ani, am făcut trei astfel de studii complexe, care au fost puse în evidenţă la congresele având ca temă partea de recuperare. Studiile se fac pe zăcământ, pe fiecare izvor în parte. Până acum, am făcut la trei izvoare, mai avem până la 14. Studiile acestea se plătesc în baza unui contract, se fac cercetări pe o perioadă de un an, se urmăreşte evoluţia, stabilitatea în zonă, compoziţia, după care se întocmeşte un raport. Acest raport ajunge la medici, iar medicii ştiu ce să facă cu raportul în cauză”.

Concluzii

Tot ceea ce se întâmplă în jurul concesiunii apelor minerale şi medicinale de la Olăneşti, este rodul minţilor unor anti-români, duşmani ai capitalismului şi ai capitalului privat. Înapoi la socialism nu ne mai putem întoarce iar legea trebuie respectată. Concesiunea SC Olăneşti Riviera SA este un act legal şi la toate controalele făcut timp de atâţia ani s-a constatat că obligaţiile asumate au fost respectate de concesionari. Iar noi, românii, ca un blestem, în loc să ne apărăm şi să susţinem capitalul autohton, facem jocurile celor care vor să ne aducă în stadiul de sclavi ai străinilor şi ai capitalului străin. Ne dărâmăm ţara din interior şi ne dorim să moară vecinul ca să-i luăm capra!