Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

LA ÎNCEPUT N-A FOST SUMERUL. LA ÎNCEPUT A FOST TĂRTĂRIA.

Capitolul 1. Introducere.

Tăblița de la Tărtăria descoperită în anul 1961 în localitatea cu același nume din județul Alba, este confecționată din lut, are forma de disc cu diametrul de 5, 8 cm și o perforație periferică. Vechimea tăbliței este de 7.300 de ani și a fost o amuletă, un obiect personal. Proprietarul a fost un șaman, iar inscripția reprezintă o formulă magică. Inscripția este nedescifrată. Inginerul vâlcean Gheorghe VASILE a găsit o soluție de decriptare a inscripției, prezentată în cele ce urmează. Pentru decriptarea autorul a presupus ca limba inscripției Tărtăria este limba vedică și că soluția de decriptare a inscripției hieroglifice este o incantație religioasă vedică. Prin suprapunerea textului incantației peste inscripție s-a observat că fiecărei hieroglife îi corespunde un cuvânt. Prin numeroase încercări autorul decriptării a găsit conexiuni între cuvintele incantației și hieroglife, care reprezintă constelații cunoscute sau părți ale acestora. Autorul decriptării a folosit informații din mitologia vedică, astronomia vedică, astrologia vedică, religia vedică și limba vedică (vechea sanscrită).

Incantația este următoarea:

Devadhinam jagat sarvam, Mantradhinam ta devata,

Tan mantram brahmanadhinam. Brahmana mama devata.

Traducerea literară este următoarea:

Puterea zeilor stăpânește tot ceea ce există (universul), Puterea mantrelor stăpânește pe zei,

Puterea brahmanilor stăpânește mantrele. Brahma este zeul meu.

Traducerea exactă este următoarea:

Puterea zeilor stăpânește universul, Puterea mantrelor, pe zei,

Pe mantre, puterea brahmanilor. Brahmana al meu zeu.

Explicaţii Figura 1:

Hieroglifele 1 si 2 = devadhinam = puterea zeilor.

Hieroglifa 3 = jagat = stăpânește.

Hieroglifele 4 si 5 = sarvam = universul.

Hieroglifa 6 = mantradhinam = puterea mantrelor.

Hieroglifa 7 = ta devata = pe zei.

Hieroglifa 8 = brahmanadhinam = puterea branmanilor.

Hieroglifa 9 = tan = pe.

Hieroglifa 10 = mantram = mantre.

Hieroglifa 11 = Brahmana = Brahmana.

Hieroglifa 12 = devata = zeu.

”Brahma” sau ”Brahmana” este zeul vedic suprem, ”brahman” sau ”brahmana” este preotul vedic iar ”mantrele” sunt exprimări sacre, sunete spirituale, o silabă, un cuvânt sau un grup de cuvinte care se presupune că au o putere spirituală. Metoda folosită pentru decriptare a pornit de la incantația vedică în discuție, considerată ca soluție de decriptare a inscripției și a parcurs procesul de decriptare în sens invers, ajungându-se la textul hieroglific. Aversul tăbliței este împărțit în patru sectoare de cerc, sau cadrane, prin două diametre perpendiculare între ele. Cadranul 1 este cel din dreapta, sus. Fiecărei hieroglife i s-a atribuit un cuvânt al incantației și un număr de ordine, ca în Fig. 1. Cadranele au fost analizate în sensul acelor de ceasornic, iar hieroglifele, de la stânga spre dreapta. Toate hărțile prezentate sunt orientate spre nord, dacă nu se specifică altfel. S-au folosit dicționare Sanskrit-Engleze. De la bun început autorul decriptării a presupus ca un semicerc, în orice poziție s-ar afla, poate fi interpretat cu sensul de ”putere”, pornind de la faptul că arcul a fost o armă puternică folosită de către arienii vedici pe câmpul de luptă. Găsim acest simbol în componența hieroglifelor 1, 2, 6 si 8.

Capitolul 2. Decriptarea hieroglifelor 1 și 2

Hieroglifele 1 și 2 au fost tratate împreună. Ambele au forma literei „D”, Fig. 1. Conform celei mai vechi legende vedice, constelația Orion este corpul zeului Brahma, iar steaua lambda este capul zeului, cu semnificația „cap de cerb”. In Fig. 2 se observă două arcuri obținute prin unirea unor stele principale și secundare ale constelației, care pot fi interpretate ca „puterea zeului Brahma”. Comparând cele două arcuri din Fig. 2 cu grupul de hieroglife 1 și 2, se constată o asemănare perfectă d. p. d. v. al orientării, mărimii și poziției relative dintre ele. Interpretatea grupului de hieroglife „DD” este „puterea zeului Brahma”.

Capitolul 3. Decriptarea hieroglifei 3

Această hieroglifă este formată dintrun segment orizontal intersectat de cinci segmente mai mici perpendiculare pe cel orizontal. Hieroglifa este asemănătoare unui pieptene, Fig.1. Metoda de încriptare folosită de autorul inscripției a constat în conexiuni între cuvintele incantației, casele zodiacului lunar vedic și constelațiile principale, cunoscute sau părți ale acestora. Cuvântul ”jagat” nu conduce la niciuna dintre casele zodiacale vedice. S-a găsit un sinonim al cuvântului ”jagat” și anume termenul ”aditi”, care are semnificația ”zeița mamă”, dar și zeița Aditi, care patronează cea de a 7 a casă lunară, sau casa Punarvasu. Stelele asociate acestei case sunt stelele Castor, Pollux și sigma, situată în apropierea primelor două. Se observă cu ușurință că în apropierea celor trei stele, numite ”asterismul” Punarvasu, se găsesc cele cinci stele care formează brațele celor doi gemeni: kappa, upsilon, iota, tau și teta. Grupul celor cinci stele colineare seamănă perfect cu hieroglifa 3, din Fig. 1, care poate fi interpretată ca ”jagat”, adică „stăpâneste”.

Capitlul 4. Decriptarea hieroglifelor 4 si 5

Hieroglifele 4 si 5 au fost tratate împreună și la prima vedere, par două cercuri cu diametre diferite. La o analiză atentă se observă că hieroglifa 4 este o elipsă, iar hieroglifa 5 are forma unei săgeți orientată în sus, adică spre nord și are la bază un mic arc de cerc, Fig. 1. Cuvântul ”sarva” este sinonim cu termenul ”jagat”, adică ”univers”. Această informație conduce direct la constelația Gemenii din Fig. 4. Se observă că prin unirea stelelor: alpha, beta, kappa, lambda, zeta, omega, tau, ro și din nou alpha se obține un octogon neregulat, care se poate înscrie întro elipsă. Prin unirea stelelor : ksi, epsilon, teta și Propus prin nebuloasa M35, se obține o săgeată orientată spre nord. Prin unirea stelelor: gama, niu, miu și eta se obține o linie frântă care poate fi asimilată cu un mic arc de cerc. Analizând hieroglifa 4 se observă că are forma unei elipse, perfect vizibile în Fig. 4. Hieroglifa 5 este formată dintro săgeată orientată spre nord care are la bază un mic arc de cerc, la fel ca în Fig. 4. Prin urmare prin unirea stelelor constelației Gemenii ca în Fig. 4, s-a obținut grupul de hieroglife 4 si 5, deci acest grup de hieroglife se poate interpreta ca ”sarva”, adică, “univers”.

Capitolul 5. Decriptarea hieroglifei 6

Această hieroglifă este formată din două simboluri, Fig. 1. Partea inferioară este formată dintrun semicerc, iar partea superioară este formată dintrun triunghi situat cu vârful în jos și trei săgeți paralele, egale și echidistante orientate în sus, perpendiculare pe baza triunghiului. Semicercul are semnificația de ”putere”, după cum am stabilit mai sus. Cuvântul ”mantra” are semnificația de ”a cincea casă lunară”, casa Mrigasira care are ca stele asociate stelele lambda, phi-1 și phi-2, adică ”asterismul” Mrigasira. Din triunghiul alpha, gama și lambda, care conține asterismul Mrigasira se construiesc cele trei săgeți, orientate spre cele trei stele mari din centura constelației Orion, perpendiculare pe baza triunghiului, orientate spre sud. Acest triunghi, rotit cu 180 de grade, cu săgețile spre nord, seamănă perfect cu simbolul din partea superioară a hieroglifei 6, Fig. 1 care poate fi interpretat prin cuvântul ”mantra”. Întreaga hieroglifă va avea semnificația ”puterea mantrelor”. Autorul inscriptiei a trasat cele trei săgeți în hieroglifă pentru a fixa în spațiul cosmic triunghiul hieroglifei în constelatia Orion.

Capitolul 6. Decriptarea hieroglifei 7

Hieroglifa 7 este formată din două simboluri, fig. 1. Simbolul superior este format dintrun punct în interiorul unei semielipse. Simbolul inferior este format dintrun triunghi isoscel, cu baza orizontală, care are un segment perpendicular pe axa de simetrie a triunghiului, construit în vârful acestuia. Acest segment are extremitățile îndoite în sus, respectiv în jos. Imaginea hieroglifei 7 nu este foarte clară în Fig. 1, pentru că este situată la marginea tăbliței, dar descrierea de mai sus este corectă. Din expresia ”ta devata”, termenul ”devata” are semnificația ”the deity”, adică ”zeul”, un zeu important, iar termenul ”ta” a fost tradus prin: bijuterie, giuvaier, luptător și virtute.

Deci expresia ta devata a fost tradusă prin,”zeul cel strălucitor, invincibil și virtuos” adică zeul Brahma. Această traducere conduce la cea de a 28 a casă lunară vedică, deci casa ”brahmi”. Asterismul Abhijit, asociat acestei case lunare, este format din stelele: alpha, epsilon și zeta, din constelația Lira, Fig. 6. Prin unirea stelelor zeta, delta, iota, gama și din nou zeta, se obține un triunghi aproape isoscel. Prin unirea stelelor secundare A, B, C și D, se obține segmentul transversal, iar prin unirea stelei Vega cu steaua zeta se obține imaginea zeului Brahma. Semielipsa din jurul stelei Vega conține steaua epsilon și câteva stele secundare. Steaua Vega este capul zeului Brahma. Prin urmare, semnificația hieroglifei 7 este ”zeul Brahma”.

Capitolul 7. Decriptarea hieroglifei 8

Această hieroglifă, Fig. 1, este formată din două simboluri. Simbolul din partea stângă este un semicerc și are semnificația, stabilită anterior, de „putere”. Simbolul din partea dreaptă este o cruce, în poziție orizontală situată parțial în interiorul semicercului. Din dicționar s-a găsit pentru cuvântul ”brahmana” termenii ”atmabhu” și ”ireza” cu semnificația ”numele lui Vishnu”, zeul vedic Vishnu, zeul conducător al casei lunare a 21 a, casa Shravana. Stelele asociate acestei case lunare sunt: alpha, beta și gama ale asterismului Shravana, din constelația Acvila, Fig. 7. Prin unirea stelelor upsilon-epsilon și a stelelor gama-delta se obține o cruce care împreună cu segmentul delta-lambda formează perfect crucea hieroglifei 8. Prin urmare această cruce are semnificația ”brahmana”, iar întreaga hieroglifă se traduce prin „brahmanadhinam”sau „puterea bramanilor”.

Capitolul 8. Decriptarea hieroglifei 9

Hieroglifa 9 este formată din două simboluri identice având forma a două săgeți paralele cu unghiul la vârf de 90 de grade, Fig.1. Din dicționar rezultă pentru termenul ”tan” sinonimul ”tanugrha”, un cuvânt care are rădăcina ”tanu” ca și cuvântul ”tan” și care are semnificația ”prima casă lunară”, casa Ashvayuja. Această casă este asociată cu asterismul Ashvayuja, format din stelele: beta și gama din constelația Berbecului, Fig. 8. Prin unirea stelelor: epsilon, steaua 41 și alpha și a stelelor sigma, niu și iota se obține imaginea a două săgeți perfect paralele cu unghiul la vârf de 90 de grade și orientate spre nord. Imaginea din Fig. 8 este identică hieroglifei 9, cu precizarea ca săgețile hieroglifei 9 sunt orientate spre est, deci rotite cu 90 de grade. Cea mai adecvată traducere pentru cuvântul ”tan” rezultată din dicționar este ”succesiune neîntreruptă”.

Capitolul 9. Decriptarea hieroglifei 10.

Hieroglifa 10 are forma semnului egal, barat, Fig. 1. Din dicționar rezultă pentru cuvântul ”mantra” semnificația ”a cincea casă lunară”. Această traducere conduce la constelația Orion, Fig. 9. Prin unirea stelelor: gama-beta, alpha-kappa si delta-epsilon–zeta s-a obținut imaginea din Fig. 9, care este identică hieroglifei 10. Prin urmare hieroglifa 10 are semnificația ”mantra”. Ținând seamă de rezultatele decriptării hieroglifelor 8, 9 si 10, versul al treilea al incantației are următoarea formă: ”puterea brahmanilor (stăpânește) succesiunea neîntreruptă de mantre”.

Capitolul 10. Decriptarea hieroglifei 11

Hieroglifa 11 are forma unui tron regal, Fig. 1. Cuvântul ”Brahmana” conduce direct la casa lunară a 28 a, casa ”brahmi”, sau ”Abhijit” și la stelele asociate alpha, epsilon și zeta din constelația Lira, Fig. 10. Se construiesc segmentele dintre stelele: alpha-zeta, zeta-delta, zeta-beta, beta-gama, delta-gama și beta-steaua A. Se trasează segmentul dintre steaua gama și nebuloasa M56 și segmentul dintre nebuloasa M57 și steaua phi. Imaginea din Fig. 10 este un tron regal, unde steaua Vega reprezintă capul zeului Brahma. Imaginea din Fig. 10 este foarte asemănătoare, hieroglifei 11. Prin urmare hieroglifa 11 are semnificația ”zeul Brahma”.

Capitolul 11. Decriptarea hieroglifei 12

Hieroglifa 12 are forma literei ”D”, Fig. 1, diferită de hieroglifele 1 și 2. Se observă că arcul de cerc al literei ”D” depășește spre stânga segmentul vertical al literei în ambele colțuri, sus și jos, iar în colțul inferior, segmentul vertical al literei depășește în jos limita semicercului. Cuvintele ”devata” și ”deva” sunt sinonime. Din dicționar s-a găsit pentru termenul ”devata” semnificația ”the deity”, adică ”zeul”, un zeu important, iar pentru termenul ”deva” s-a găsit semnificația ”spiritul suprem” . Prin urmare, traducerea corectă a cuvântului ”devata” este ”zeul suprem”. Această traducere conduce la casa lunară a 28 a, casa „brahmi” sau ”Abhijit” din constelația Lira, Fig.11.Se observă un grup de stele situate în estul constelației Lira , care are conturul perfect al literei ”D” și care conține steaua Kappa și steaua 99. Diametrul literei ”D” este limitat perfect de dimensiunea constelației Lira cuprinsă între stelele alpha și beta. Săgețile orientate spre stelele alpha și beta cu originile în colțurile literei ”D” localizează cu precizie acest grup de stele în apropierea constalației Lira. Săgeata orientată spre sud-vest, cu originea în colțul inferior al literei ”D” vizează o stea secundară a constelației Lira situată la limita sudică a constelației. Prin urmare imaginea din Fig. 11 este copia fidelă a hieroglifei 12. In concluzie, cuvântul ”devata” are semnificația ”zeul suprem”.

Ținând seama de rezultatele decriptării celor 12 hieroglife, traducerea corectă a incantației ar putea fi următoarea:

Puterea zeului Brahma stăpânește universul, Puterea mantrelor (stăpânește) pe zeul Brahma,

Puterea brahmanilor (stăpânește) succesiunea neîntreruptă de mantre. Brahma (este) zeul (meu) suprem.

Capitolul 12. Concluzii

1.Autorul prezentei lucrări a presupus că limba vedică este limba inscripției Tărtăria și că incantația vedică prezentată în capitolul 1 este soluția de decriptare a inscripției Tărtăria. Ipotezele s-au dovedit a fi corecte.

2. În urma decriptării autorul a ajuns la o concluzie deosebit de importantă: simbolul chandra-bindu (lună-punct), un simbol sacru al religiei Hindu, Fig. 12, are origini carpato-dunărene, vechi de cca. 7500 de ani. Simbolul chandra-bindu este identic simbolului punct-semielipsă al hieroglifei 7. Punctul simbolului chandra-bindu repreezintă pe zeul Brahma în religia Hindu, respectiv capul zeului Brahma, steaua Vega, în religia indo-europenilor carpato-dunăreni. Simbolul chandra-bindu face parte dintrun simbol mai complex al religiei Hindu, simbolul ”Aum”, Fig. 13.

Lucrare ştiinţifică scrisă de ing. Gheorghe VASILE