Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

”Sper să crapi Victor Ponta” sau mesajul urii la români

Aşa cum am reuşit să aflăm după postarea nefericită a studentului la jurnalism de la Hotnews, cea cu „sper să crapi Victor Ponta”, ura şi frustrarea nu vin doar din prostie şi nu e nici pe stânga, nici pe dreapta politicii e doar fanatism în stare pură, care face enorm de mult rău societăţii româneşti, în general, spaţiului public de dezbatere şi, nu în ultimul timp, politicii.

Poate să nu îţi placă Victor Ponta, poţi să fii liberal cu pedigriu, cam rar în ziua de azi, dar dacă eşti un om cu toate „ţiglele pe casă”, nu postezi pe reţelele de socializare asemenea mesaje.

„Vreau să anunț, în mod oficial, că postarea de pe contul de Facebook al HotNews.ro, referitoare la Victor Ponta a fost postată de mine. Nu a fost cu intenție, era doar o părere personală pe care am vrut să o împărtățesc pe propriul meu meu cont. Din greșeală, am încurcat pagina de share și postarea a apărut pe HotNews. Îmi cer scuze public întregii redacții”, a scris jurnalistul, pe Facebook.

Radicalismul şi frustrarea niciodată nu aduc nimic bun. Iar odată cu explodarea mesajelor pe reţelele de socializare, din păcate, toţi frustraţii, iar în România sunt mulţi, prind curaj în faţa unei tastaturi. Şi înjură pe oricine, fără nici cel mai mic regret. Mi-a plăcut reacţia profesionistă a celor de la Hotnews, care, într-un gest de normalitate, şi-au cerut scuze public lui Victor Ponta şi au anunţat că îl vor concedia pe respectivul jurnalist. Sper doar, ca şi în plan practic să se fi întâmplat lucrul acesta şi să nu fie doar un anunţ de ochii lumii.

Mai departe, înverşunarea unora care au creat chiar şi tricouri negre cu inscripţia „Respect pentru eroul necunoscut” mi se pare chiar exagerată. Cum poţi să consideri erou pe unul care îi doreşte moartea unui lider politic? Cum este posibil totuşi să nu reuşim să facem distincţia între opinii diferite şi fanatism? Ce este, de fapt, fanatismul şi de ce este atât de periculos? Păi fanatic eşti atunci când sari bariera unui discurs civilizat şi pentru că nu poţi să-ţi convingi interlocutorul că ai dreptate, îi doreşti să crape!

Dalai Lama explica foarte plastic şi pe înţelesul tuturor acest concept al fanatismului: când cineva îşi lipeşte o bombă pe el şi se duce printre civili, el nu mai e musulman sau creştin sau budist, este doar fanatic.

Explozia de agresivitate în mediul on-line împotriva celor de la Hotnews, care l-au concediat pe tânăr arată, de fapt, prăpastia în care ne aflăm… Să răspunzi la un gest de normalitate cu asemenea atacuri şi invective arată cât de bolnavi suntem. Dezbaterea, în România, a decăzut atât de mult, încât fără atacuri la persoană şi înjurături, ea nu prea există. Respectul faţă de opiniile altuia, chiar dacă nu eşti de acord cu el, este aproape inexistent. Oamenii de bun-simţ, cu opinii pertinente sunt.

Sper, totuşi, că spiritele s-au mai agitat doar pentru că stă să înceapă campania electorală şi că nu este prea târziu să ne revenim. Mai ales că urmează un important proces legislativ: alegerile parlamentare. În data de 11 decembrie, vom vota reprezentanţii noştri în Parlamentul României, o instituţie vitală pentru ca democraţia să existe în România. Cred că aici ar trebui să ne concentrăm în perioada următoare şi să nu ne mai dorim să crape unul şi altul. Mă gândesc, ipotetic vorbind, dacă ar fi crăpat Victor Ponta, studentul respectiv ar fi câştigat mai mult? I-ar fi mărit cei de la Hotnews salariul? Mă îndoiesc sincer. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi trebuie să rămânem concentraţi pe ceea ce este cu adevărat important pentru noi şi să nu uităm de valorile care ar trebui să ne guverneze existenţa.