Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Europa sub teroarea islamistă, România cu premier musulman

Zurich, Ankara, Berlin într-o singură zi… Ziua în care Europa a fost atacată în trei mari orașe. Atentatele teroriste în care au murit zeci de oameni ne atrag atenția asupra faptului că situația cu grupările extremiste jihadiste devine de-a dreptul periculoasă.

La Zurich, trei persoane au fost împușcate în apropierea unui centru islamic, la Berlin, doi indivizi au intrat cu un camion în mulțime, chiar într-un târg de Crăciun, iar la Ankara, ambasadorul rus a fost impuscat de un politist jihadizat.

Întrebarea care se naște este următoarea: a fost într-adevăr un creier unic în spatele acestor incidente, care să fi dorit în mod intenționat să transforme această zi într-una dintre cele mai negre zile pentru Europa sau au fost atacuri singulare, opere ale unor descreierați, care găsesc distractiv să intre cu camioanele în oameni nevinovați.

Nu avem încă date certe oferite de autorități și putem dezvolta și chiar merge pe teorii conspiraționiste, însă dacă la Zurich, atacatorul era un tânăr de 24 de ani, originar din Elveția, atacul de la Berlin a fost deja revendicat de ISIS. Despre moartea ambasadorului rus de la Ankara, se poate spune că este opera unui dezaxat sau că polițistul era instrumentul lui Putin care și-a asasinat ambasadorul în mod elegant și curat, cu acordul lui Erdogan, care vrea să mai vâneze niște guleni prin Turcia.

Dar nu asta este ideea. Sunt sau nu cele trei atentate conectate sau nu au nicio legătură una cu alta decât de timp, se poate spune.

Cu siguranță că fiecare incident are explicații, fiecare atacator, musulman sau nu a fost mânat de propriile motivații, însă, mi se pare că singurul incident care ascunde mize majore este cel din Ankara, rușii au calculele lor acolo. La Berlin un pakistanez îndoctrinat a văzut ce baie de sânge a fost anul acesta în iulie la Nisa și s-a gândit, în îngustimea minții lui să facă la fel. Lipsit de originalitate, a apelat tot la un camion, atacul este astfel foarte ieftin și garantat cu multe victime.

La Ankara, președintele Erdogan a dat repede vina pe Gulen, rușii s-au făcut că nu prea înțeleg și au acreditat ideea că atacatorul a lucrat de capul lui, astfel încât Putin și Erdogan să-și dea mâna tovărășește, deciși să lupte și mai abitir împotriva terorismului.

Și pentru că tot vorbim despre musulmani, în România situația a devenit ușor hilară. Avem o propunere de premier din partea PSD, care bate toarte recordurile și rupe toate uzanțele: E femeie, e de altă religie (o religie care pune Europa pe jar în aceste zile) și e divorțată. Propunerea lui Dragnea este una extrem de îndrăzneață în contextul în care electoratul PSD este cel care merge duminica la biserică, cea ortodoxă. Să pui premier o femeie, fie ea și nepoata unui celebru consultant pe probleme de Orient a administrației de la Washington trebuie să riști enorm. Poate Liviu Dragnea a luat o decizie inteligentă, însă unii susțin că ceea ce a făcut la Cotroceni este vecină cu sinuciderea politică. În fine, vom vedea. Dacă e să dăm crezare zvonurilor care circulă pe piață, Liviu Dragnea, cocoțat în poziția de șef al Camerei, ajutat de majoritatea confortabilă pe care o deține în Parlament, va schimba legile care-i stau în drumul său spre Palatul Victoria și în 6 luni, vom putea avea un nou prim-ministru: bărbat, creștin-ortodox, divorțat și cu mustață. Și astfel, electoratului PSD îi va veni inima la loc.