Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sindromul patului!

Moto: Dacă cei care dorm în acelaşi pat se iubesc, atunci au loc suficient. Dacă se războiesc pentru mai mult loc, atunci nici un divan regal nu le ajunge. Şi cu fiecare centimetru „cucerit” creşte şi înverşunarea celuilalt de a şi-l lua înapoi. Cu dobândă chiar.

Războiul din Crimeea încă nici nu a început dar nici mult nu mai este. Agresiunea ruşilor împotriva ucrainienilor este rezultatul unor temeri, pentru că Revoluţia Ucrainiană, poate fi un catalizator pentru mişcări similare în Rusia. Tocmai de aceea a fost declanşat nu doar un război politico-militar, ci şi unul propagandistic nemaivăzut în Europa de după prăbuşirea Zidului Berlinului. Toată lumea se agită spunând că Ucraina a pierdut sau e pe cale să piardă Crimeea.

Dar Crimeea a aparţinut dintotdeauna Rusiei care, în 1954, a făcut-o cadou Ucrainei, în semn de prietenie. Cu toate acestea, peninsula a fost şi este locuită, în mare parte, de etnici ruşi. Deci, Ucraina pierde ceea ce oricum nu era al ei. Am citit pe net, într-o revistă politică americană, că o doamnă, de origine rusă, profesor la o universitate americană şi cetăţean american, a fost invitată la postul de televiziune NBC-TV şi a prezentat o copie a documentului prin care a fost cedată Crimeea. Documentul spune clar că Ucraina e Rusia şi dacă vreo dată Ucraina nu va mai fi parte a Rusiei, Crimeea şi alte părţi ale Ucrainei, vor trebui restituite Rusiei. Drept urmare, nu se mai poate face nimic. Există precedentul Kosovo şi Ucraina nu mai poate face nimic. Kosovo este leagănul poporului sârb.

Deoarece în sute de ani s-a schimbat componenţa naţională, albanezii fiind acum majoritari, ei au cerut independenţa. Referendumul local, cum era de aşteptat le-a dat câştig de cauză şi UE şi SUA au recunoscut independenţa Kosovo, durându-i fix în pix de sârbi. Putin bate Occidentul cu armele lor, dar occidentul nu a pierdut nimic. Cel mult Ucraina a pierdut. Occidentul a dat Crimeea şi va mai da şi estul şi sud-estul Ucrainiei în schimbul părţii de vest a Ucrainei. Cu alte cuvinte şi-au împărţit prada. Uniunea Europeană s-a trezit din somnul adânc şi ameninţă şi ea Rusia cu sancţiuni economice. Asta e cea mai bună glumă. Păi, de unde importă gaze Occidentul? Dacă Rusia se supără, va opri exportul de gaze şi vedem atunci cine cui aplică sancţiuni economice. Uniunea Europeană se vede aproape neputincioasă în faţa acestei situaţii şi plăteşte tribut propriei politici superficiale. Rusia va fi foarte greu de oprit de data asta.

Dacă în 2008, în Georgia nu s-a dat în lături să intervină, unde interesele erau mult mai mici decât în Ucraina, imaginaţi-vă că de data asta este vorba despre inima panslavismului. Culmea ironiei, războiul din Georgia a început tot în timpul unei Olimpiade, cea de la Beijing. Sunt curios cum se va termina disputa de acum, dar am o presimţire sumbră că acum este ceva mult mai serios. De fapt, occidentalii au tot plusat şi au ofertat ţările din est (pentru a le fi pieţe de desfacere, în fapt) până, inevitabil, trebuia să calce colosul rus pe coadă. Nu cred că americanii şi europenii îşi permit acţiuni militare contra ruşilor, pentru că nu au cum să atace o ţara care are mii de rachete nucleare. Ori, o confruntare cu Rusia nu va fi niciodată convenţional. Se ştie bine asta. Americanii nu au reuşit să intre în Siria protejată de Rusia, vor îndrăzni atunci să atace însăşi Rusia? Deci, occidentalii şi-au luat Kiev-ul, Rusia îşi va lua ce-i al ei.

P.S.: Toată lumea vorbeşte de Rusia şi Vest şi nimeni despre Ucraina. Dacă Ucraina va alege să se bată vă asigur că se va bate bine iar până la urmă Ucraina nu e Georgia. Armata lui Vlasov cu circa 40.000 de oameni a luptat contra Armatei Roşii până la sfârşitul războiului. Apoi s-a predat americanilor şi a fost „vândută” de americani lui Stalin. Credeţi că se pot uita uşor cei 10 milioane de ucraineni morţi prin înfometarea forţată impusă de Rusia? Credeţi că se poate uita uşor războiul civil? Ar trebui ca ucrainenii să înţeleagă că nu renunţă Vestul la confort pentru ei şi că vor prefera negocieri în care Ucraina să piardă numai să nu le fie tulburate apele.