Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Păi și dacă, totuși, Faurecia pleacă?

Stați liniștiți, dragi vâlceni că Faurecia nu pleacă. Aceste asigurări au fost date de chiar președintele Consiliului Județean Vâlcea, pesedistul Constantin Rădulescu. Știe sigur domnia sa, care are o relație excelentă cu directorul Bucur de la Faurecia.

Dar dacă, totuși, Faurecia pleacă? Nu acum, poate mai încolo. Pentru orice autoritate conștientă trebuie luat în calcul și un asemenea scenariu.

Ce facem în această situație ipotetică, deocamdată? Stăm și ne isterizăm, ne bocim și ne punem poalele în cap? Sau avem soluții pentru această problemă și o tratăm cu calm și seriozitate. Zic să apelăm, totuși, la cel de-al doilea scenariu.

În momentul când am dat această știre în exclusivitate în ediția on-line a publicației noastre, precum că Faurecia vrea să plece de la Budești, pentru că nu există canalizare, apă și gaze în zonă, nu am avut timp să mă gândesc că această informație va fi exploatată la maximum de factorul politic. Aveam să văd câteva ore bune mai încolo, în edițiile on-line ale colegilor mei de breaslă cum politicienii și de stânga și de dreapta s-au lamentat penibil pe marginea subiectului, acuzându-se reciproc de punerea piedicilor pentru investițiile cerute de Faurecia.

De fapt, despre ce este vorba? Reprezentanții Faurecia au devenit nemulțumiți în ultimul timp pentru că autoritățile locale și județene nu se țin de promisiuni și nu-și onorează angajamentele luate. Pe vremea când CJ Vâlcea era condus de răposatul Ion Cîlea, iar viața economică a Vâlcii era în colaps, după intrarea în insolvență a Oltchim, atragerea de noi investitori rămânea singura soluție viabilă pentru autoritățile județene. În momentul când Faurecia s-a arătat interesată să investească într-o fabrică de componente auto la Budești, președintele Ion Cîlea era în stare să le promită francezilor și luna de pe cer dacă veneau la Budești.

Și iată că aceștia au investit, au și făcut angajări de peste 2.000 de oameni, iar lucrurile începuseră să se miște. Și probabil că se vor mișca în continuare pentru că există interes din partea autorităților locale, dar și județene, pentru ca acolo să se dezvolte un adevărat parc industrial. Și dacă se concretizează și planul cu mini-aeroportul, e clar că afacerile multinaționale, dar și naționale vor înflori.

Mai am încă speranță că politicienii noștri de la Vâlcea, parlamentari și aproape parlamentari, vorba unui ziarist titrat, vor renunța la discursurile politicianiste și vor pune umărul la bunul mers al lucrurilor în acest județ. Avem nevoie și de Faurecia și de alte multinaționale, dar, în primul rând, avem nevoie de afaceri locale puternice, firme din Vâlcea, care, la fiecare 25 ale lunii, plătesc impozitele la Trezoreria județeană.

Și din acest motiv avem nevoie de politicieni neplângăreți, și de la PSD, și de la PNL, pentru a crea cadrul legal necesar dezvoltării unor asemenea afaceri.