Acasă Editorial O să avem autostradă! Sibiu – Pitești, o certitudine ce nu mai...

O să avem autostradă! Sibiu – Pitești, o certitudine ce nu mai poate fi contestată

Facerea autostrăzii Sibiu – Pitești intră în linie dreaptă. Cea mai așteptată autostradă din România începe să devină realitate. Președinții celor 3 CJ-uri, pe unde trece autostrada, Argeș, Vâlcea și Sibiu s-au întâlnit la inițiativa lui Constantin Rădulescu pentru a pune la punct ultimele detalii ale unui proiect finanțat din fonduri europene, de o importanță vitală pentru cele 3 județe.

Asta se întâmplă când avem lideri politici responsabili, conectați la realitate și cu destul de mult curaj să abordeze mega-investiții de genul acestei autostrăzi. Sper că am trecut de perioada liderilor politici care stăteau în genunchi și le tremurau indispensabilii pentru că, vezi Doamne, nu i-a lăsat Sistemul să facă autostrada Comarnic – Brașov. Halal politicieni. Mi-aș dori să nu mai aud în viața mea de politicieni de factura lui Ponta și Șova, care acum se plâng pe la TV că nu au fost lăsați să facă proiecte în România.

Uitându-mă marți la cei trei șefi de județe Constantin Rădulescu, Dan Constantin Manu de la Argeș și Daniela Câmpean de la Sibiu am observat determinare, implicare și responsabilitate. Niște oameni care chiar vor să facă treabă. Mai puțină politică și mai multă administrație. Mi-a plăcut mult și modestia doamnei de la Sibiu. Se vedea de la o poștă că este un alt fel de politician. O doamnă calmă, serioasă, neîmpopoțonată. Flexibilă în gândire și deschisă la nou. Mi-ar plăcea să cred că am avut în față noua garnitură de oameni politici locali.

În fine, timpul va dovedi dacă m-am înșelat or ba. Până una alta, autostrada Piteşti-Sibiu, parte din Autostrada Bucureşti-Nădlac (A1), este, în prezent, cel mai important proiect de şosea rapidă din România, pentru că realizarea sa ar permite traficul neîntrerupt pe autostradă între Capitală şi frontiera cu Ungaria. În plus, autostrada de circa 117 kilometri ar fi prima care ar trece munţii, făcând legătura între Muntenia şi Transilvania, peste Munţii Carpaţi.

Traseul final pentru Autostrada Sibiu-Piteşti a fost bătut în cuie, optându-se pentru varianta care trece prin Curtea de Argeş, apoi prin Văleni şi iese în judeţul Vâlcea, în localitatea Racoviţa

Autostrada A 1 Piteşti-Sibiu necesită investiţii de aproximativ 1,6 miliarde de euro şi este finanţată din fonduri europene. Este ultima secţiune de autostradă fără contract de construire de pe coridorul european Nădlac 2 –Constanţa. Contractul privind revizuirea studiului de fezabilitate a suferit, însă, mari întârzieri.

Nu știu dacă într-adevăr autostrada va fi finalizată în 2021, așa cum și-a luat angajamentul CNADR, pentru că orice lucru românesc nu se termină la termenul stabilit, așa cum bine este împământenit la noi, însă am certitudinea că lucrurile încep să se miște. Întâlnirea șefilor celor 3 județe Vâlcea, Sibiu și Argeș îmi dă încredere că Vâlcea nu este un județ mort și că încet, încet lucrurile încep să se miște.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.