Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCENII, fruntaşi în TOPUL RESTABŢIERILOR la CREDITE

Banca Naţională a României (BNR) a făcut public un raport în care se evidenţiază situaţia creditelor restante în judeţe. Astfel, sumele restante la împrumuturile contractate de populaţie şi firme nu depăşesc 10% din totalul portofoliului de credite în judeţele Gorj, Dâmboviţa, Olt, Tulcea, Dolj, Mureş şi Vaslui, dar ele sunt mai mari de o cincime în Sălaj, Giurgiu, Vâlcea şi Brăila.

La sfârşitul lunii august, restanţele la creditele pe care populaţia şi agenţii economici le-au contractat de la bănci au ajuns la 27,83 miliarde de lei (6,3 miliarde de euro), fiind în scădere cu 15% faţă de decembrie 2013. Valoarea sumelor restante reprezenta 12,9% din totalul portofoliului de împrumuturi şi este în uşoară scădere, de la 14,9% la sfârşitul anului trecut.

În ceea ce priveşte soldul creditelor acordate de bănci persoanelor fizice şi juridice, acesta a scăzut cu 2% în primele opt luni ale acestui an, până la echivalentul a 215,4 miliarde de lei (48,8 miliarde de euro).

Judeţul Sălaj ocupă primul loc în topul restanţierilor, în funcţie de ponderea pe care o ocupă valoarea restanţelor în totalul creditelor contractate de populaţie şi firme. Mai exact, în Sălaj, pentru peste un sfert din soldul împrumuturilor (25,4%) se înregistrează întârzieri la plata ratelor.

Pe locul doi, regăsim judeţul Giurgiu, care în ultimele două luni a urcat două poziţii în top. Aici, restanţele au ajuns la echivalentul a 214 de milioane de lei, după ce au crescut cu 44% în primele opt luni, ocupând o pondere de 24% în portofoliul de împrumuturi.

Poziţia a treia în topul restanţierilor este ocupată de debitorii din Vâlcea, judeţ afectat puternic în ultimul an de insolvenţa şi privatizarea eşuată a combinatului Oltchim. Disponibilizările şi întârzierile de salarii pentru cei care încă mai lucrează în combinat s-au simţit în bilanţurile băncilor. Pentru aproape 22% din creditele contractate de cei din Vâlcea se înregistrează restanţe, care au ajuns la 520 de milioane de lei la finale lunii august, în scădere cu 9% de la începutul anului.