Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un nou eșec al PCC de a-l schimba pe Constantin Roibu din funcție

CONVENȚIA. Acționarul minoritar PCC SE, cunoscut pentru războiul deschis cu managementul OLTCHIM, a propus prezentarea unui raport privind stadiul negocierilor dintre combinat și AVAS, în conformitate cu hotărârile acționarilor din 30 august 2011. Menționăm că PCC SE a solicitat acționarilor OLT și revocarea lui Constantin Roibu din funcția de director general al OLTCHIM, lucru ce a fost, așa cum era și de așteptat, respins de AGA.

PCC SE deține 17,47% din acțiunile combinatului vâlcean. Statul român, prin Ministerul Economiei, deține 54,8% din titlurile OLT iar fondul de investiții „Carlson Ventures”, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din acțiuni, prin intermediul Nachbar Services.

Potrivit conducerii OLTCHIM, varianta optimă de funcționare la capacitate a combinatului ar fi efectuarea conversiei în acțiuni a creanței AVAS, achiziționarea rafinăriei Arpechim Pitești și funcționarea integrată a acesteia cu activitatea de petrochimie de la Pitești și activitatea de petrochimie de pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea. Această variantă este susținută și de directorul general Constantin Roibu. Potrivit unui raport al companiei, funcționarea integrată ar însemna trecerea pe profit începând cu 2015, respectiv o creștere previzionată de 169%, în 2013, la un miliard de euro.

Conform înțelegerii semnate cu Fondul Monetar Internațional, OLTCHIM este una dintre cele opt companii pe care statul intenționează să le privatizeze în acest an. Până acum, patru potențiali investitori (Pegamont Ploiești România, PCC SE Germania, AISA Invest România și JSC TISE Rusia) au depus oferte preliminare și neangajante în procesul de privatizare a companiei vâlcene. Metoda de privatizare este combinată: negociere pe bază de oferte preliminare și neangajante, urmată de licitație cu ofertă în plic.

Opinii

Omul de afaceri Ștefan Vuza, patronul societății AISA Invest din Cluj, care a depus ofertă pentru privatizarea OLTCHIM susține:” Factura la curent este de 130 de milioane de euro, neplătită de patru ani. Trebuie să vedem o reeșalonare înainte de privatizare. Dar părerea mea este că ei se joacă, se fac că privatizează pentru ca așa le cere FMI. Așa cum este scos la privatizare OLTCHIM, este imposibil, nimeni nu va accede. Acum ei vor nuanța caietul de sarcini și să vedem ce vor pune în el”. Trebuie spus că AISA Invest  face parte din grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza. Compania are 32 de angajați și administrează întreg grupul SCR, compus, în prezent, din societățile Chimcomplex Borzești, Someș Dej, Uzuc Ploiești, Nova Textile Bumbac Pitești, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeș, Contactoare Buzău, Inav București și Iașitex Iași. Ștefan Vuza are o avere estimată de Top 300 Capital, ediția 2011, la 100-110 milioane de euro.

Remember

În martie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acțiuni a datoriei Oltchim față de AVAS, în urma căreia Autoritatea pentru privatizare va deveni acționarul majoritar al combinatului chimic. Transformarea creanței AVAS în acțiuni ar creste capitalul social al OLTCHIM și ar diminua datoriile companiei cu aproximativ 230 de milioane de euro. În urma acordului semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), statul și-a asumat responsabilitatea că, până la sfârșitul lunii aprilie, va vinde pachetul de 54,8% din capitalul combinatului vâlcean. Ulterior, privatizarea a fost amânată pentru finele lunii mai. În pofida pierderilor pe care le generează, patru companii au depus oferte preliminare în procesul de privatizare a societății OLTCHIM Râmnicu Vâlcea, potențialii investitori fiind SC Pegamont SA Ploiești, PCC SE din Germania, SC AISA Invest SA România și JSC TISE din Rusia.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU