Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mugur Isărescu trage un semnal de alarmă. Cutremur valutar în România

Cutremur financiar în România. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă. În cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Băncile Centrale şi calibrarea politicii monetare” şi „Central Banks and Monetary Policy Calibration”, acesta a vorbit despre actuala situație economică în care se află România.

Mugur Isărescu susține că BNR nu a avut altă soluție pentru a putea tempera prețul la energie, decât să pună un tampon de aceeași putere, mai exact cursul valutar.

El a explicat că aproape 80% din inflația din România o reprezintă direct sau indirect prețul la energie, motiv pentru care se cereau măsuri cât se poate de drastice. Totodată, el a mai explicat că odată cu această măsură a fost asumat și un risc extrem de mare.

Mugur Isărescu, despre schimbul valutar și inflația
„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii, nici cu preţul la energie. Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară”, a afirmat Isărescu.