Joi, aproximativ 50 de reprezentanţi ai muncitorilor disponibilizaţi de la SC Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au prezentat la Pavilionul Central pentru a cere explicaţii despre faptul că nici până acum nu s-au respectat prevederile Contractului Colectiv de muncă şi nu şi-au primit salariile compensatorii. Cum nimeni din conducerea societăţii nu era la sediu, oamenii au fost sfătuiţi să vină a doua zi. Foştii chimişti s-au conformat şi vineri dimineaţa 200 dintre cei aproximativ 1.000 de disponibilizaţi au revenit la Oltchim. Nici de această dată nu au avut parte de o întrevedere cu cei din conducere, administratorii judiciar desemnând trei reprezentanţi care să-i lămurească pe oameni. După mai bine de două ore de discuţii, foştii muncitori au ieşit total nemulţumiţi din sala de şedinţe. „Acum ne-au spus că vom primi banii începând cu 1 aprilie. Parcă vedem că este păcăleală din nou. Nu ne-au zis câţi bani vom primi, în câte tranşe. Suntem, din nou păcăliţi. Ne-am săturat. Ne-au păcălit să ne trecem pe listele de disponibilizări şi banii nu-i mai vedem”, au spus oamenii.
„Nu pleacă nimeni, prefectul spune că vine aici”
Liderul de sindicat de la SC Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost chemat de oameni să-i reprezinte la discuţiile cu „locotenenţii lui Piperea”. „Ca de obicei, este o explozie în rândul foştilor salariaţi de la Oltchim, care au fost disponibilizaţi în iunie 2013, din cauza abuzurilor administratorilor judiciari care nu au respectat prevederile contractului colectiv de muncă şi oamenii nu au primit salariile compensatorii. Aceşti oameni au apelat la toate instituţiile statului, i-aţi văzut pe holurile de la Prefectură sau de la Consiliul Judeţean sau AJOFM dar nimeni nu i-a băgat în seamă, nimeni nu le-a rezolvat problema. Cazul este critic şi se acutizează. oamenii au ajuns la capătul răbdării şi sunt decişi să nu mai plece de aici până nu vine prefectul. Am vorbit cu dânsul la telefon şi a promis să ajunge, că a plecat de la Horezu. Din 14 iunie 2013, când au fost disponibilizaţi oameni au trecut aproape 19 luni şi pe fiecare lună s-a făcut o economie de un milion de euro. Se puteau plăti cele 9 milioane de euro pe salariile compensatorii şi salariile restante pe trei luni dar este vorba de indiferenţă, în primul rând din partea autorităţilor statului. Neregulile la nivelul SC Oltchim sunt întinse la extrem. Cei 11 directori care sunt acum au salarii exagerat de mari, plus că au fost transferuri prin detaşare a foştilor directori pe posturi unde salariile trebuiau să fie şi de cinci ori mai mici.”
Protest în faţa Guvernului
La Oltchim nu a mai ajuns şi prefectul Judeţului Vâlcea. „L-am sunat de multe ori, nu mi-a mai răspuns. Pur şi simplu nu îmi vine să cred, eram convins că nu ne păcăleşte.”, a spus Diculoiu. Până la urmă a fost semnat un protocol între zece reprezentanţi ai disponibilizaţilor şi cei trei trimişi ai administratorilor judiciar, conform căruia până pe 1 februarie trebuie să se desfăşoare întâlniri cu oficialităţile locale şi guvernamentale, în urma cărora să se stabilească un grafic exact al primirii salariilor compensatorii. „Nu mai credem în rezolvarea situaţiei. O să mergem la Guvern să facem greva foamei, poate atunci se va gândi cineva să ne rezolve problema.”, au concluzionat oamenii.
Lasă un comentariu