Fondat în anul 2000, grupul Carmistin se plasează printre principalii jucători din industria agroalimentară și a dezvoltat mai multe linii de business care se complementează pentru o mai bună optimizare a logisticii și pentru a asigura calitatea produselor furnizare prin folosirea resurselor interne.
Recent, compania a pus bazele unui proiect care va finanța 29 de planuri de afaceri, astfel încât cei interesați să aibă posibilitatea de a deschide o întreprindere socială sustenabilă.
Impactul pe care îl are Carmistin în județul Vâlcea
Oferind aproximativ 1.000 de locuri de muncă în acest județ, grupul Carmistin a contribuit la dezvoltarea socio-economică.
În anul 2008, Carmistin a preluat platforma agricola Oltchim, iar echipa de management a grupului a aprobat investirea a 30 de milioane de euro pentru a accelera dezvoltarea achiziției.
Ulterior, având ca scop realizarea unei afaceri sustenabile, grupul a înființat fermele din Băbeni și Frâncești, cu numele de Porcellino Grasso, unde sunt crescuți peste 100.000 de porci anual, hrăniți din resurse proprii, prin intermediul Fabricii de Nutrețuri Combinate din Băbeni.
Pe lângă crescătoriile de porci și fabrica de furaje, grupul deține și o linie care furnizează produse din carne de pui, comercializați sub brand-ul LaProvincia, cu abatorul lângă orașul Râmnicu Vâlcea, în localitatea Frâncești.
Aceste puncte de lucru întrețin relații cu fermierii locali, furnizând cereale și furaje, și creează constant noi locuri de muncă, compania fiind în continuă dezvoltare.
Grupul Carmistin întreține valori ce au la bază dezvoltarea profesională prin adoptarea unui mod inovativ de lucru, dar și prin păstrarea metodelor tradiționale care promovează esența produselor românești. Prin acest fel de a percepe industria agroalimentară și dezvoltarea zonelor în care activează, compania a demarat un proiect care susține înființarea a 29 de structuri de economie socială. Proiectul, pe nume SUSTIN, a fost conceput pentru a crește numărul de locuri de muncă în regiune.
SUSTIN, o șansă pentru vâlceni de a dezvolta propria afacere
Inițiativa este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și va susține 29 de participanți cu sume de până la 99.950 euro.Titlul proiectului este ”Start-up-uri Sociale pentru dezvoltare sustenabilă națională – SUSTIN” (cod MySMIS: 127434), iar valoarea acestuia este de 13,713,622.25 lei, din care peste 98% este finanțare nerambursabilă – 13,516,849.39, contribuția proprie fiind de 196,772.86 lei.Perioada de implementare este de 36 luni (3 iunie 2019 – 2 iunie 2022).
Pentru înscrieri este necesară completarea unui formular, iar dacă se îndeplinesc criteriile de eligibilitate, candidații vor participa la un curs ce îi va ajuta să devină proprietarii unei afaceri, iar ulterior vor dezvolta un plan de afaceri. Cele mai bune 29 planuri, vor primi finanțare.
Cele mai bune 29 de planuri de afaceri vor primi finanțare
Unul dintre avantajele participării la cursul gratuit de formare profesională SUSTIN este acela că participantul va primi acreditare pentru calificare de antreprenor social.
În urma cursului, participanții vor primi codul COR 112032, pentru antreprenor în economia socială și un Certificat de Absolvire de stat, ambele eliberate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice sub antetul Autorității Naționale de Calificări, cu recunoaștere la nivel național și internațional.
De asemenea, un alt avantaj al proiectului îl constituie finanțarea pentru cele mai bune 29 de planuri de afaceri elaborate. Persoanele formate în cadrul cursului vor elabora un plan de afaceri, iar cele mai bune 29 de planuri vor primi subvenții pentru înființarea unor întreprinderi sociale sustenabile.
Acestea sunt distribuite astfel:
● 4 subvenții a 54.000 euro, pentru înființarea a minim 2 locuri de muncă.
● 20 subvenții a 69.950 euro, pentru înființarea a minim 3 locuri de muncă.
● 5 subvenții a 99.950 euro, pentru înființarea a minim 5 locuri de muncă.
Criterii de participare eligibilitate pentru proiectul Sustin
1. Domiciliul sau reședința în Sud Vest Oltenia, Sud Vest Muntenia și Vest.
2. Interes față de înființarea unei structuri de economie socială.
3. Dorința de a parcurge un program de formare cu denumirea: Antreprenor în economia socială.
4. Interes față de parcurgerea unui program de formare complementar cu programul de Antreprenor în economia socială, care să completeze cunoștințele în domeniul economico-social, necesare pentru gestionarea unei afaceri (ex: Competente sociale si civice).
5. Completarea unei declarații pe propria răspundere din care reiese că în urma selecției pentru a primi subvenția aferentă înființării unei întreprinderi sociale, la acel moment nu prezintă calitatea de acționar majoritar într-o alta societate.
6. Dacă se situează în categoria de vârstă 18-24 ani trebuie sa fie în prezent angajați și/sau să urmeze o formă de educație formală (studii medii/studii superioare) sau de pregatire profesională.
7. Dacă nu se încadrează în categoria de vârstă 18-24 pot fi și persoane care nu au în prezent un loc de munca și nu urmează nicio formă de pregatire (educație/formare).
8. Au cel puțin 18 ani impliniti.
9. Au cel puțin studii medii absolvite.
Proiectul cu siguranță reprezintă o mare oportunitate pentru cei care vor să își deschidă propria afacere și au nevoie de finanțare!
Lasă un comentariu