Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CHIMCOMPLEX, prin sucursala de la Râmnicu Vâlcea, va produce HIDROGEN VERDE

11 companii printre care Chimcomplex, OMV Petrom si Monsson, au primit acceptul, in prima etapa, sa-si dezvolte capacitatea pentru productia de hidrogen verde. Finantarea se va face prin PNRR. In luna iunie, ministerul Energiei a lansat o schema de ajutor de stat de 150 de milioane de euro prin PNRR, pentru a sprijini investitiile in construirea de capacitati pentru producatia hidrogenului verde in instalatii de electroliza.

Potrivit prevederilor PNRR, intervenția vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Ministerul Energiei a decis că numai 11 companii sunt acceptate, în etapa de verificare administrativă și a eligibilității în conformitate cu cerințele Ghidului specific.

Printre cele 11 companii se numara si combinatul chimic Chimcomplex:

• Chimcomplex SA Borzești – Producție de H2 verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbătoare de ioni
• Chimcomplex SA Borzești – Producție de hidrogen verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbptoare de ioni la Chimcomplex SA Borzești – sucursala Rm. Vâlcea

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești este controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. Compania operează două platforme industriale, la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, după ce a cumpărat o mare parte din activele fostului combinat chimic Oltchim.