Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Administratorul special al CET GOVORA AVERTIZEAZĂ: Mai avem cărbune până în 20 februarie 2017!

Administratorul special al CET Govora, Ștefan Prală, numit în ședința Consiliului Județean Vâlcea din data de 14 noiembrie 2016, urmează să prezinte în ședința din data de 31 ianuarie 2016 raportul în fața aleșilor județeni.

Ștefan Prală a evidențiat principalele probleme cu care se confruntă societatea de pe platformă aflată în insolvență, mai ales privind situația consumului și a stocului de cărbune.

” Situația instalaţiilor de bază

În prezent, conform schemei aprobate de funcţionare pentru perioada de iarna, sunt in funcţiune doua cazane pe baza de cărbune (C5 si C7), iar cazanele C6 si C4 sunt in stare de rezerva. De asemenea sunt in funcţiune si trei turbine cu abur (TA3, TA6 si TA8), iar TA4 este in rezerva. La turbina TA5 se efectueaza lucrări de reglare a liniei de arbori, urmând ca după măsurători sa fie trecuta, de asemenea in rezerva. Menţionam ca oricare dintre agregatele aflate in rezerva pot fi pornite, in caz de nevoie, imediat. Regimul normal de funcţionare se atinge in 3-5 ore.

Puterea electrică produsă este de 85-90 de MW, iar debitul de abur industrial total livrat este de 290-310 t/h. în rețeaua de termoficare urbană pentru Râmnicu Vâlcea.

Situația consumatorilor industriali

S.C. OLTCHIM. S.A. are astăzi un consum de abur de 76 t/h, iar consumul Ciech Soda Romania oscilează între 210 si 220 t/h . Parametrii aburului livrat sunt la valorile contractuale, normale. Intensificarea frigului conform prognozelor pentru perioada 7-12 ianuarie 2017, poate conduce la o creştere cu cel mult 15 t/h a debitelor totale de abur consumate de clienţii industriali.

Situația livrării căldurii si a apei calde către populaţie

Sistemele de termoficare urbană din Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Călimănești funcționează normal, asigurând simultan atât încălzirea locuinţelor, cât și livrarea de apă caldă de consum. În fiecare seară, pentru compensarea pierderilor de căldură din locuinţe, se asigură un plus de căldură în reţelele secundare care alimentează blocurile de locuinţe. Astfel, temperatura agentului primar la plecarea de la CET este de 112 – 115 grade Celsius, iar agentul de încălzire către blocuri este livrat ziua la 53-56 grade, iar noaptea la 60 de grade Celsius.

Micile defecţiuni care, inerent apar în exploatare, sunt remediate imediat.

Situaţia livrărilor de energie electrică

Consumul de energie electrica contractat cu OLTCHIM este de 37 MW. De asemenea este contactata o cantitate totala de 11 MW cu alte trei societati comerciale. Surplusul de energie produsa este vândut pe Piaţa Zilei Urmatoare. Datorita opririi grupului 1 de la Centrala Nucleara Cernavoda, surplusul de energie vândut pe PZU, va avea un pret mai bun decât cel din lunile anterioare.

Situaţia producţiei de cărbune

În zona Berbești-Alunu, deși ninge puternic, toate cele trei cariere, respectiv Panga, Berbesti Vest și Alunu (Oltet), funcționează în regim de iarnă. Aceasta presupune opriri frecvente ale fluxurilor de transport intern de cărbune pentru curățarea zăpezii și a noroiului. Dacă în data de 5 ianuarie s-au extras 8.600 tone de cărbune, în zilele cu zăpadă multă, producţia scade la 3.000 tone/zi, iar dacă temperatura exterioară scade sub -10 grade Celsius, lucrările de excavare încetează pentru a se evita ruperea benzilor transportoare din cauciuc.

La data de 6 ianuarie, stocul de cărbune total existent in cele trei depozite este de 63.000 tone. Programul de producţie al lunii ianuarie este de 165.000 tone si poate fi realizat daca regimul ninsorilor rămâne la nivelul anunțat, adică de 4-5 zile de ninsoare intensă, în întreaga lună ianuarie. În plus, trebuie să înceteze şantajul practicat de către unii cetățeni din Alunu, în conivență cu primarul localității, care opresc excavatoarele pentru a forţa angajarea la CET Govora, a unor membrii din familiile celor care deţin sole de pământ in perimetrul de exploatare.

Situaţia consumului si a stocului de cărbune

La data de 6 ianuarie 2017, stocul scriptic de cărbune depozitat in stive, al CET Govora este de 33.723 tone , la care se adaugă alte 50.000 tone, care este stocul rezervei de stat din incinta CET. De asemenea exista sub estacadele de descărcare a cărbunelui alte 15.000 de tone. In situația în care aprovizionarea cu cărbune devine deficitară, se poate prelua și cărbunele stocat în forma de berma compactată la baza sivelor formate in 2016, benne care conţin o cantitate de 30.000 de tone. Rezumând, se poate spune ca CET Govora dispune, in incinta de o cantitate proprie de 78.723 tone, la care se adaugă 50.000 tone ale rezervei de stat, adică un total de 128.723 tone.

Menţionam faptul ca stocul rezerva de stat poate fi accesat cel mai uşor prin cumpărare directa de la Agenţia Naţionala a Rezervelor Statului (ANRS). împrumutarea acestui stoc nu este agreata de ANRS datorita stării de insolvență a CET Govora.

Consumul mediu de cărbune al CET Govora este cuprins intre 6.500 si 7.000 de tone/zi, fiind mai mare atunci cand cărbunele introdus in cazane are zapada, gheata sau apa in exces. In perioada cuprinsa intre 6 ianuarie si 31 ianuarie 2017 (25 de zile), consumul de cărbune va fi de 168.000 de tone.

Stocul existent propriu, de 78.723 tone, al CET Govora corespunde unei funcţionari pentru aproximativ 12 zile. La depozitele din zona miniera fiind depozitate alte 63.000 de tone, rezulta ca exista cărbune extras pentru încă 9 zile. Astfel, chiar daca nu s-ar mai putea extrage deloc cărbune, stocurile proprii ar fi suficiente pana la data de 26.01.2017. Stocul rezerva de stat este suficient pentru alte 8 zile, astfel încât, în total, cărbunele existent asigură funcţionarea până la data de 3 februarie 2017. În realitate se va extrage din cariere cel puţin 120.000 de tone și se va transporta în incinta CET, zilnic, între trei si patru navete a 1250 tone. Contăm astfel pe o aprovizionare medie zilnica de 3.750-5.000 tone, ceea ce va asigura consumul de cărbune inclusiv pana la 20 februarie 2017.

Astăzi 06.01.2017 urmează să se afle câștigătorul licitației de transport cărbune pe distanța Berbești Vest – CET Govora, iar respectivul contract va asigura un supliment de livrare de cărbune, inclusiv în situațiile de avarii la calea ferată”, arată administratorul special Ștefan Prală.