Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Valentin Cismaru îl acuză pe Vlasov de furtul a peste 5 milioane de euro

ACUZE. La mijlocul anului trecut, odată cu alegerile pentru funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, zece camere județene de comerț și industrie, printre care și Vâlcea, au acuzat că actualul președinte al Camerei Centrale (CCIR), Mihail Vlasov, a folosit sume mari de bani în interes personal, fiind acuzat de dezinteres și ineficiență în slujirea firmelor din România și de falimentarea firmelor la care CCIR e acționar. E vorba de societăți precum Romexpo, principalul organizator de târguri și expoziții din România, sau de Rominvent. Acuzațiile se bazează pe cifrele oficiale ale raportului prezentat la finele lunii aprilie în AGA și sunt cuprinse într-o scrisoare pe care președinții camerelor Arad, Dolj, Argeș, Harghita, Bacău, Mureș, Bihor, Prahova, Buzău și Vâlcea au trimis-o celorlalte 32 de camere județene.

Milioane de euro cheltuite fără facturi

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea, Valentin Cismaru, în anul 2011, Mihail Vlasov a cheltuit ” fără documente contabile justificative” aproape 2,85 de milioane de euro, refuzând să justifice modul de cheltuire a banilor. Aceștia ar fi fost cheltuiți dintr-un așa-zis fond aflat la dispoziția lui Mihail Vlasov. ” În cei cinci ani în care a condus CCIR, el a avut la dispoziție suma de 8 milioane de euro. Pentru 5,38 de milioane de euro Mihail Vlasov nu poate prezenta documente justificative de plată” , se arată în scrisoarea nemulțumiților. Vlasov a cerut pentru anul în curs un fond la dispoziția sa de 2,6 de milioane de euro, cererea sa fiind ” inexplicabil” aprobată de AGA CCIR, ” prin presiuni și manipulare” . Cele zece camere de comerț acuză că în situația în care majoritatea acestor organizații județene funcționează la limita de avarie, conducerea CCIR cheltuie milioane de euro fără documente justificative și are un parc auto ce include ma șini de lux, precum Rolls Royce, Range Rover sau Mercedes. Suma aflată la dispoziția lui Vlasov este mai mare decât veniturile obținute de 18 camere județene de comerț. Dacă în 2008, la momentul preluării conducerii de către Mihail Vlasov, CCIR avea un excedent de 1,5 de milioane de euro, acum are o pierdere de 1,2 de milioane de euro, susțin președinții Camerele nemulțumite. Valentin Cismaru susține că cele 10 Camere nemulțumite de prestația lui Vlasov au înaintat o plângere penală, așteptându-se și în ziua de azi un rezultat. Din punctul de vedere al lui Valentin Cismaru și al celorlalți nemulțumiți, Vlasov ar trebui să plătească pentru ceea ce a făcut, însă dacă ținem cont de strânsa relație de prietenie existentă între Mihai Vlasov și Mona Pivniceru, ministrul justiției, cu siguranță, nimic nu o să se întâmple, iar plângerea respectivă va fi uitată într-un  sertar.

Vlasov vrea Registrul Comerțului sub tutela sa

Afacerile necurate ale lui Vlasov au ie șit la suprafață din nou odată cu pretențiile exagerate ale acestuia de a prelua Registrul Comerțului de la Ministerului Justiției, trecându-l sub tutela Camerei de Comerț și Industrie a României. De curând, Mihail Vlasov a adresat o scrisoare președinților de Camere Județene de Comerț și Industrie (CJCI) în care le cere acestora să renunțe la simpatii, antipatii, iubiri, ură de dragul intereselor camerelor. În scrisoarea trimisă, Vlasov susține că, în lipsa solidarității, ” există riscul producerii unor pagube colaterale majore pentru Sistem și care nu vor mai  putea fi reparate niciodată! Mă refer aici la Registrul Comerțului, activitate care a fost luată Camerelor conform deciziei Curții Constituționale (în 2009 – n.red.)”, susține Vlasov. Unul dintre motive l-au reprezentat neînțelegerile din sistem, iar acum Vlasov ar dori ca ele să dispară. El mărturisește că ” decidenții politici” i-au solicitat expres ca, înainte de emiterea vreunei pretenții, să facă ” dovada unității Sistemului”. Dacă nu se raliază ideii sale, Vlasov amenință cu excluderea CJCI, care nu se conformează, și cu înființarea unor CJCI paralele, cu doar 5 societăți comerciale, posibilitate pe care susține că i-o conferă legea.

Vlasov nu e prost deloc și își dorește Registrul Comerțului în ograda proprie pentru a controla veniturile de peste 40 de milioane de euro, care sunt obținute de Registru din taxele plătite de firme cu ocazia oricăror operațiuni referitoare la forma, adresa, acționariatul, obligațiile bugetare ale acestora. În prezent, acești bani sunt vărsați în visteria statului, prin ministerul Justiției. La cât de priceput e Vlasov să volatilizeze milioanele de euro, nu mare ne-ar fi mirarea dacă ar băga în faliment și Registrul Comerțului. Ar fi în stare!

MAGDA POPESCU