Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

Primarul din Voineasa, dat pe mâna Parchetului de către Curtea de Conturi

foto arhiva Vocea ValciiPrimarul localităţii Voineasa, Gheorghe Stanciu, va da în curând cu subsemnatul în faţa oamenilor legii deoarece există indicii că a săvârşit fapte, încălcând legea penală, concluzie desprinsă dintr-un control al Curţii de Conturi Vâlcea. Primarul din Voineasa ar fi majorat, în mod ilegal, contractului de execuție la obiectivul de investiții „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în stațiunea turistică Voineasa”.

Suplimentare ilegală?

Pentru executarea de lucrări suplimentare la obiectivul de investiţii „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în stațiunea turistică Voineasa”, între Primăria Voineasa, judeţul Vâlcea, şi firma Acomin SA Cluj – Napoca a intervenit un act adiţional, valoarea lucrărilor fiind majorată cu suma de 14.637.573,58 lei.

Finanţarea întregii investiţii, de 148.202.976,46 lei, s-a făcut de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului

Lucrările suplimentare vizau „proiectarea și execuția unui rezervor de apă potabilă și apă tehnologică Lacul Mioarele”. Iniţial, proiectul tehnic prevedea asigurarea cu apă din acumularea Vidra, aflată la baza domeniului schiabil, în vederea producerii zăpezii artificiale, fiind obţinut în acest sens şi un aviz favorabil de principiu al Hidroelectrica SA. Ulterior, această soluţie nu a mai fost agreată.

Însă, a fost găsită soluția construcției unui lac artificial la punctul final al domeniului schiabil, la cota de 1930 m înălțime, în zona pârtiei Mioarele – lacul Mioarele, prin captarea pârâului Latorița, în vederea asigurării apei prin pompare.

Ministerul Dezvoltării nu a mai fost înştiinţat de suplimentare

Nota justificativă pentru aplicarea procedurii de achiziție „Negociere fără publicarea unui anunț de participare”, în vederea negocierii valorilor suplimentare ce urmau a fi realizate în cadrul obiectivului de investiții nu a fost transmisă și Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

În opinia specialiştilor de la Curtea de Conturi Vâlcea, care au efectuat verificarea, actul adițional încheiat, în data de 13 ianuarie 2013, pentru executarea de lucrări suplimentare în valoare totală de 14.637.573,58 lei, fără respectarea prevederilor legale, a însemnat angajarea de noi cheltuieli la obiectivul de investiții, deși acest lucru trebuia efectuat numai după stingerea obligațiilor restante înregistrate la finele anului 2012, în sumă totală de 34.153.768,65 lei.

Datorii istorice

Istoria finanţării domeniului schiabil de la Obârşia Lotrului este una veche şi nicidecum plăcută atât pentru reprezentanţii primăriei Voineasa, cât şi pentru constructor. Se ştie că ani de-a rândul, Ministerul Dezvoltării nu a achitat debitele restante, explicaţia fiind că nu există fonduri. De altfel, opinia publică cunoaşte faptul că investiţia a fost începută pe vremea când Ministerul Dezvoltării era condus de Elena Udrea, iar după ce PSD a venit la putere nu a mai considerat pârtia o prioritate.

Prin Sentința Tribunalului Vâlcea din 24 septembrie 2013, primăria Voineasa a fost obligată la plata sumei totale de 34.701.804,34 lei, și penalități de întârziere calculate în sumă totală de 598.970,07 lei, conform contractului încheiat, pentru proiectare și execuția pârtiei de schi.

Primarul a angajat cheltuieli fără sursă de finanţare

Curtea de Conturi Vâlcea a reţinut că primarul comunei Voineasa a angajat cheltuieli suplimentare în sumă totală de 14.637.573,58 lei, fără existența certă a surselor de finanțare, fără avizul și aprobarea Ministerului Dezvoltării Regionale și a Turismului și deci fără a avea credite bugetare aprobate în bugetul Ministerului și care apoi să fie transferate bugetului local al UATC Voineasa, care să permită îndeplinirea obligațiilor de plată către SC Acomin SA Cluj–Napoca.

În data de 20 martie 2013, situaţiile de lucrări de la proiectarea și execuția rezervorului de apă potabilă și apă tehnologică lacul Mioarele a fost semnate atât de primarul Gheorghe Stanciu, cât şi de către constructor și dirigintele de șantier. Până la data de 29 august 2014, nu a fost emisă factura.

În data de 25 august 2014, ACOMIN SA somează Primăria Voineasa să plătească contravaloarea investiţiei.

„Vă solicităm în mod imperativ, ca în termen de 15 zile de la primirea prezentei, să achitați debitele restante, respectiv suma de 14.637.573,58 lei, proiectare și execuție rezervor de apă potabilă și tehnologică Lacul Mioarele, înregistrate la Primăria Voineasa sub nr.1546/20.03.2014 și reprezintă creanțe cu caracter cert, lichid și exigibil”, se arată în somaţie.

„În conformitate cu prevederile din Legea nr.273/2006, legea finanțelor publice locale art.77, constituie infracțiune «angajarea cheltuielilor din bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2) peste limita creditelor bugetare aprobate», faptă săvârșită de către Stanciu Gheorghe – primar”, concluzionează inspectorii Curţii de Conturi Vâlcea.