Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarii și preoțimea aruncă miliarde de lei în proiecte fanteziste

RISIPĂ. În Vâlcea, preoțimea  în frunte cu autoritățile locale investesc miliarde de lei în construcții fără șianse de finalizare. În prezent, două dintre  bisericile aflate în  construcție se află pe lista demolării, chiar dacă statul a  investit miliarde de lei în ridicarea lor, asta după ce Mitropolia Olteniei  a demolat o grădiniță din Râmnic în care Primăria investise 40 miliarde lei pentru renovarea ei.

În 1994, autoritățile locale au inițiat primul proiect social care viza înființarea unui azil de bătrâni în cartierul Ostroveni. Valoarea totală a investiției, la data respectivă, se situa undeva  la 3.600.000 de lei. În proiectul inițial construcția era  împărțită în  patru pavilioane, iar în centrul complexului era prevăzută și o capelă, care urma să fie dată în administrare Episcopiei. O construcție megalomanică care a rămas rapid fără finanțare. De și presa a atras atenția asupra acestui aspect, autorităților i-au acuzat pe ziariști de rea voință. Timpul le-a dat dreptate, construcția a fost abandonată, iar proiectul a fost schimbat de primarul Mircia Gutău, care a decis schimbarea destinației, prin transformarea ei în locuințe sociale.

Lucrările de construcție  au început în 1995, dar în 1996 Consiliul Județean a trecut continuarea proiectul  în sarcina Primăriei Râmnicului, pentru că nu avea banii necesari finalizării construcției. În 2001, municipalitatea a rămas fără  fonduri și a  decis sistarea lucrărilor și conservarea ei până în momentul găsirii unei surse de finanțare. La data respectivă, valoarea lucrărilor, respectiv realizarea structurii de rezistență  la corpul A și la celelalte trei corpuri, se ridica la 19 miliarde de lei vechi.

Pentru finalizarea lucrărilor erau necesare încă  150 de miliarde de lei vechi, moment în care edilul Mircia Gutău a decis schimbarea destinației imobilului, chiar dacă  Primăria a ie șit în pierdere, transformarea căminului în locuințe sociale costând 100 de miliarde de lei vechi, la care se mai adaugă cele 90 de miliarde necesare construirii noului cămin de bătrâni. Dacă în ceea ce privește transformarea căminului în locuințe sociale, Primăria a primit ajutor financiar din partea Guvernului, nimeni nu a suflat un cuvânt despre pierderile suferite prin construirea total inutilă a bisericii, construcție pe care actualul edil a decis să o demoleze…tot din lipsă de fonduri. Și acesta nu este singurul caz de risipire a banului public.

40 de miliarde de lei strivite sub buldozerele purtătorilor de sutană

În 2008, Executivul Primăriei Râmnicului a investit aproape 40 miliarde de lei în renovarea grădiniței nr.5, aflată în curtea Bisericii ,,Toți Sfinții” . La începutul anului, Primăria Râmnicului a aprobat demararea negocierilor cu Episcopia Râmnicului și Consiliul Parohial în vederea preluării imobilului pentru începerea lucrărilor.

Consiliul Local a emis o HC, prin care l-a împuternicit pe primarul municipiului să facă demersurile necesare în vederea obținerii acordului proprietarului terenului „Parohia ” Toți Sfinții” , pentru folosința terenului pe întreaga perioadă normală de funcționare a grădiniței,  adică maximum 60 de ani. Inițial Consiliul Parohial al Bisericii ” Toți Sfinții” a comunicat Primăriei că nu este de acord cu solicitarea, dar în final, după negocieri aprinse, primarul a primit un acord scris din partea Episcopiei. Primarul s-a grăbit și a demarat lucrările de modernizare: schimbarea tocăriei de lemn cu termopan, modernizarea  grupurilor sanitare, dotarea cu mobilier etc. După finalizarea lucrărilor și deschiderea grădiniței, Mitropolia Olteniei a trimis o hârtie în care spunea că nu- și dă acordul pentru folosirea clădirii în acest scop, de și preotul paroh Constantin Cârstea spunea că nu se pune problema schimbării destinației,  deoarece  clădirea are această destinație încă din 1908. ” Biserica a fost mereu alături de comunitate, iar existența grădiniței la ” Toți Sfinții” este o tradiție” . O tradiție aruncată la coș de mai marii Bisericii Ortodoxe și odată cu ea și cele 40 de miliarde de lei ale râmnicenilor. La câteva săptămâni de la renovarea și modernizarea imobilului, Biserica Ortodoxă a băgat buldozerele fără pic de jenă sau procese de conștiință.

Fițe preoțești pe banii statului și la Seminarul Teologic

Și dacă tot vorbim de implicarea Bisericii Ortodoxe în viața cetății și despre gestionarea banului public, aceea și Biserică a cerut construirea unui nou lăcaș de cult în curtea Seminarului Teologic Antim Ivireanul, la doi pa și de cel vechi, declarat monument istoric. Reprezentanții Bisericii și-au motivat cererea prin ,,nevoia de instruire a elevilor” . În traducere liberă, elevii Seminarului nu puteau să facă practică decât într-o biserică nou nouță, de câteva miliarde de lei, construită chiar în bătătura șicolii, altfel riscau șiă- și piardă credința pe drum până la Biserica Sfântu Ion sau Episcopia Râmnicului. Ministerul Educației a luat de bună cererea  și a aprobat construcția. De și lucrările au început cu 15 ani în urmă, construcția a rămas la stadiul de început, iar din cele câteva ziduri de rezistență ridicate și distruse de vânturi și ploi au început să răsară copăcei. Statul nu a mai avut bani pentru continuarea lucrărilor, iar Biserica nu a catadicsit să participe la ridicarea acestui lăcaș de rugăciune și de formare a viitoarei preoțimi. Inspectoratul nu șitie câți bani s-au aruncat deocamdată, dar suma este de ordinul miliardelor. Construcția este condamnată și nimeni nu va răspunde pentru risipa făcută.

DANA NEDESCU