Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
SURSA FOTO: www.antena3valcea.ro

Prefectul de Vâlcea, Sebastian Fârtat, DEZVĂLUIRI după explozia de la uzina din Băbeni

În decursul zilei de ieri, pe 18 noiembrie, patru persoane au murit şi alte patru au fost grav rănite în urma exploziei unei mine antipersonal în cadrul Uzinei Mecanice Băbeni, din judeţul Vâlcea.

Astfel că prefectul de Vâlcea, Sebastian Fîrtat, a făcut joi seara, după accidentul de muncă de la uzina de armament din Băbeni, dezvăluiri șocante legate de ce bănuiesc anchetatorii legat de cum s-a petrecut incidentul. Trebuie văzut dacă vor fi confirmate, în urma cercetării penale derulată de o echipă formată din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai ISU şi un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Conform prefectului Sebastian Fîrtat, cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza exploziei unei mine antipersonal se aflau toate în aceeaşi încăpere, cu toate că ar fi trebuit să fie una singură pentru neutralizarea muniţiei, astfel că nu s-a respectat deloc procedura de lucru în astfel de situaţii.

„O singură persoană, nu patru, ar fi trebuit să fie în camera în care era detonată mina, la Uzina din Băbeni. Cele patru cadavre găsite demonstrează că în respectiva încăpere era mai mult de o persoană, dar ancheta va fi cea care va stabili adevărul”, a declarat prefectul de Vâlcea.

Chiar și procurorii vâlceni au spus că dosarul de cercetare penală deschis în acest caz vizează nerespectarea regimului materiilor explozive, precum şi a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, fiind demarată şi la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea a fost o anchetă în acest sens.

„Era un model un model de proiectil pe care nu-l mai dezamorsaseră până atunci. Dintr-o greşeală s-a produs această deflagraţie. În funcţie de cercetările la faţa locului vom vedea care este adevărata cauză de producere a acestei nenorociri”, a spus șeful ISU Vâlcea, colonel Dan Pascaru.

Se pare că o singură persoană ar fi trebuit să intre în încăperea de casare a muniţiei, înainte de a merge în camera de comandă, iar incidentul s-ar fi eptrecut altfel dacă nu ar fi izbucnit în această încăpere izolată, cu o uşă blindată şi alta de aluminiu, cu banc şi pereţi metalici.