Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Poliţişti penali la Vâlcea

În rândurile de mai jos veţi putea citi cele mai răsunătoare cazuri de corupţie din Poliţia Vâlcea, din ultimii doi ani, dar şi cazurile unor poliţişti care au ajuns să omoare oameni pe trecerea de pietoni sau să se urce la volanul maşinii de poliţie în stare de ebrietate. Aceasta se vrea a fi o retrospectivă a scandalurilor care au zguduit IPJ Vâlcea, dar şi un semnal de alarmă asupra unor fapte comise de oameni ai legii, oameni care, în mod normal, trebuie să ne asigure siguranţa şi în care trebuie să avem încredere. Luare de mită, abuz în serviciu, omor din culpă sunt doar câteva acuzaţii grave pe numele unor poliţişti vâlceni.

Mită la Poliţia Rutieră: 1 an şi jumătate de închisoare

Lucian Nicolae Traşcă, poliţist rutier în cadrul Biroului Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Municipiului Rm. Vâlcea, avea o carieră înfloritoare în faţă. Numai că, el nu a rezistat tentaţiilor şi le-a băgat şoferilor mâna adânc în buzunar. Se întâmpla în primăvara anului 2012, atunci când agentul şef adjunct de poliţie Lucian Nicolae Traşcă a fost arestat preventiv pentru luare de mită. Poliţiştii anticorupţie au descoperit că poliţistul de la Rutieră efectua cercetări în privinţa unui grav accident de circulaţie, iar pentru a soluţiona cauza favorabil pentru vinovat el a pretins şi primit suma de 200 de euro. În schimbul banilor, agentul de poliţie s-a angajat să soluţioneze favorabil cauza penală şi să restituie permisul de conducere vinovatului. Împotriva agentului şef adjunct de poliţie Lucian Nicolae Traşcă a fost pusă în mişcare acţiunea penală, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au cerut instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia. A stat câteva luni bune în arest preventiv, iar la sfârşitul anului l-au condamnat pe poliţistul Traşcă la 1 an şi jumătate de închisoare, cu suspendare.

Poliţist judiciar de la Vâlcea, trimis după gratii 2 ani şi trei luni

Anul 2013 a fost unul greu pentru ofiţerul judiciar al IPJ Vâlcea, Sorin Văduva, care a fost condamnat la doi ani şi trei luni de închisoare de către, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru luare de mită. Poliţistul de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, Sorin Văduva, a fost prins în flagrant de procurorii DNA Oradea în timp ce primea mită 500 de euro de la un agent economic. Întreaga poveste a corupţiei poliţistului vâlcean a avut loc însă în perioada decembrie 2011 – iulie 2012, când, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, Sorin Văduva i-a pretins unui agent economic din Oradea, în mod repetat, suma de 2.000 euro. În schimbul banilor, poliţistul s-a angajat să urgenteze cercetările şi să soluţioneze favorabil un dosar penal constituit în urma unei plângeri penale depuse de agentul economic, ce s-a transformat între timp în denunţător. Soarta poliţistului vâlcean Sorin Văduva s-a schimbat brusc, însă în data de 1 august 2012, când, plecat în concediu la Oradea, a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 500 de euro de la denunţător. Ulterior, Sorin Văduva şi-a dat demisia din funcţia de inspector de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Vâlcea, trimiţând-o prin fax.

El a fost reţinut pe loc şi i s-a prelungit mandatul de arestare preventivă pe toată perioada procesului. La mai bine de o lună de când s-a făcut flagrantul, magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis să-l condamne pe poliţistul vâlcean şi să-l trimită după gratii pentru doi ani şi trei luni. În data de 21 ianuarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa şi, astfel, ofiţerul IPJ Vâlcea, Sorin Văduva, a fost condamnat pentru luare de mită în formă continuată, iar timp de 2 ani după executarea pedepsei, el i-a fost interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Dănălache de la SIC a omorât un om pe trecerea de pietoni

Un caz interesant este cel al poliţistului de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC), Cătălin Nicuşor Dănălache, care anul trecut a omorât un om pe trecerea de pietoni. Se întâmpla într-o dimineaţă fatidică de aprilie când viaţa unui bătrân de 76 de ani, ce voia doar să treacă strada, a fost luată de neatenţia unui poliţist. Nefericitul eveniment a avut loc pe Calea lui Traian, mai exact în zona Tribunalului Vâlcea, când ofiţerul Dănălache, în calitate de şofer, nu i-a acordat prioritate pietonului Moise C., lovindu-l cu maşina din plin. Victima a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Vâlcea, însă din cauza rănilor grave a decedat.

Acum poliţistul de la Serviciul Investigaţii Criminale, Cătălin Nicuşor Dănălache, este cercetat de procurorii de pe lângă Curtea de Apel Pitești pentru ucidere din culpă. Fiind ofiţer superior, cazul său a fost declinat automat către o instanţă superioară, dar până atunci mortul putrezeşte, iar Dănălache umblă în continuare liniştit şi liber pe şoselele vâlcene.

Maşina Poliţiei Călimăneşti, transformată în bodegă de poliţistul Vintilă

Cel mai exploziv caz din ultimul timp din IPJ Vâlcea este însă cel al poliţistului Vintilă de la Poliţia Călimăneşti. Faptele miliţianului sunt de notorietate, el având o reputaţie mai mult decât proastă. Subofiţerul Adrian Vintilă este unul dintre cei mai controversaţi poliţişti din judeţ, pe numele său curgând şiruri de acuzaţii de cămătărie, legături puternice cu lumea interlopă, dar şi că le cerea cetăţenilor din Călimăneşti taxă de protecţie. Ceea ce a făcut în luna noiembrie 2013 nu face însă decât să întărească cele spuse de oamenii din zonă.

Subofiţerul Adrian Vintilă, din cadrul Biroului Judiciar al Poliţiei Călimăneşti, a fost prins beat la volanul maşinii de poliţie. Totul s-a întâmplat în seara zilei de joi, 15 noiembrie, când poliţistul a plecat cu maşina de serviciu la Rm. Vâlcea. Când s-a întors însă în staţiune, şeful Poliţiei Călimăneşti a fost sesizat că subofiţerul Vintilă s-a urcat la volanul maşinii de poliţie în stare de ebrietate, după ce băuse la un om de afaceri din Vâlcea, şi a mai produs şi un minor accident de circulaţie, el căzând cu maşina în şanţ.

Aşa că, la faţa locului au ajuns imediat şeful Poliţiei Călimăneşti, comisarul şef Emil Găitănaru, şi agentul rutier Alexe care i-au pus fiola lui Vintilă. Nu mică le-a fost mirarea să constate că subofiţerul avea o alcoolemie de 1,04 mg/l alcool în aerul pur expirat. Întâmplarea a avut loc pe strada 24 Ianuarie din Călimăneşti, iar subofiţerul Adrian Vintilă s-a ales cu un dosar penal de mai mare frumuseţea şi cu o anchetă administrativă.