Noul șief al poliției din Drăgășani, Cristian Gabor, și-a început activitatea cu stângul, demonstrând că orașul viilor este unul dominat de interese dintre cele mai obscure. O activitate jurnalistică cât se poate de întemeiată a fost interpretată probabil de câțiva polițiști zelo și drept spionaj și era să se termine într-un mod destul de urât pentru un ziarist vâlcean. Concret, este vorba despre colegul nostru de la Adevărul de seară, Dorel Țârcomnicu, care se afla în documentare în Drăgășani, în fața casei pasagerului rănit în accidentul cu motodeltaplanul, Viorel Oanță. Acesta stătea de vorbă cu cât mai mulți martori oculari la accident, când pe lângă ei a trecut o ma șină de-a poliției. Mai apoi, pe stradă a trecut o altă ma șină, care avea un polițist în uniformă la volan. Colegul nostru nu le-a dat atenție, ba mai mult s-a simțit în siguranță la vederea autoturismului poliției. La câteva minute, în fața casei lui Oanță a apărut, cu scârțâit de roți, fiul acestuia, Alexandru, care a început să țipe la jurnalist: ” Ce faci, bă, aici? M-a sunat un polițist și mi-a spus că faci poze. Șterge pozele și dă-mi aparatul” . Consternat, Dorel Țârcomnicu i-a explicat că el doar își face meseria și că în nici un caz nu-i poate îndeplini dorința tânărului nervos. Este alegerea lui dacă nu vrea să stea de vorbă cu presa, dar asta nu înseamnă cu jurnaliștii nu- și pot face meseria.
Afirmația ” M-a sunat un polițist și mi-a spus că faci poze” este una foarte gravă, iar jurnalistul, după ce a scăpat de tânărul care- și ie șise din fire, s-a dus direct la șieful poliției din Drăgășani și i-a povestit incidentul. Acesta l-a asigurat că va afla care a fost polițistul care a ciripit și că va lua măsuri. Ajuns în Rm. Vâlcea, jurnalistul i-a povestit și purtătorului de cuvânt al IPJ, Emilian Mușulete, despre cele întâmplate, și i s-au dat asigurări ferme că problema se va rezolva. La două zile de la incident, într-o discuție liberă cu Emilian Mușulete, jurnalistul a fost sfătuit să treacă peste ce s-a întâmplat, chiar dacă este o treabă urâtă, pentru că oricum nu se poate afla cine din poliție l-a anunțat pe fiul lui Oanță. Nu se poate afla sau nu se vrea?
Sincer, ne convinsesem de ceva vreme că polițistul Mușulete nu e deloc profesionist și ne-am propus să trecem peste și să nu ne mai batem capul cu el, chiar dacă ar trebui să avem o relație instituțională cu acesta. Dar să acoperi un polițist sau să nu vrei să faci nimic pentru a afla care-i este numele, (nu credem că sunt așa de mulți polițiști în Drăgășani) este un lucru deosebit de grav pentru un lucrător de poliție, plătit din banii noștri să apere deopotrivă și pe unul ca fiul lui Oanță, dar și pe jurnalistul care nu face altceva decât să se pună în slujba cetățenilor, deci slujbă comună cu cea a polițistului.
Oare ce s-ar fi întâmplat dacă jurnalistul ar fi fost bruscat sau chiar bătut? Tânărul era destul de afectat că tatăl său este în spital și putea reacționa în orice fel. Tot așa, polițiștii din Drăgășani puneau batista pe țambal, că deh, Alexandru e de-al lor, din zonă, și mai e și patron de benzinărie? O asemenea atitudine nu este demnă de un om al legii, iar cel care a dat telefon ar trebui aflat și sancționat. Dacă se pretează la așa ceva, este foarte posibil ca omul să anunțe și infractorii despre diferite informații confidențiale din dosare și acțiuni secrete ale poliției. Domnul comisar Gabor are o problemă și ea ar trebui rezolvată. Turnătorii nu au ce căuta în Poliție.
CODRUȚA ALEXANDRU
Lasă un comentariu