Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 2.900 de vâlceni sunt urmăriți penal

Printre aceștia se află și 180 de minori, pe numele cărora s-a început urmărirea penală pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat sau tâlhării.  

Primele șase luni ale acestui an au fost analizate în profunzime de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, care a organizat și o șiedință de bilanț în acest sens. Astfel, a ie șit la iveală că pe numele a nu mai puțin de 2.919 s-a început urmărirea penală, pentru că aceștia au comis 3.842 de infracțiuni.  Șeful IPJ Vâlcea, comisar „șef Florian Marin, a specificat că se cunoaște o creștere față de aceea și perioadă a anului trecut, o creștere de 7,63 procente. Cele mai multe infracțiuni comise au fost judiciare, 1.614 vâlceni picând ” în plasa” polițiștilor după ce au comis furturi, tâlhării etc. Statistica IPJ Vâlcea mai arată că 490 de persoane au comis infracțiuni de natură economico-financiară, 815 persoane au comis infracțiuni de alte naturi. Îngrijorător este că nu mai puțin de 180 de miori s-au transformat de la o vârstă fragedă în infractori de drept comun, pe numele său având deja la activ dosare penale.  Mai trebuie menționat că, dintre vâlcenii pe numele cărora s-a început urmărirea penală, doar 29 au fost reținuți sau arestați. ” Un accent important în perioada analizată a fost pus pe cunoașterea activităților desfășurate în afara legii de către grupările infracționale, destrămarea și tragerea la răspundere penală a membrilor acestora reprezentând o prioritate pentru polițiștii cu atribuții în acest domeniu. În semestrul I 2013 s-a reu șit destrămarea a 2 grupări infracționale, care erau compuse din 6 persoane, una dintre acestea fiind cercetată în stare de arest. Privitor la numărul dosarelor penale soluționate, respectiv al celor în care s-au propus soluții procedurale corespunzătoare gravității faptelor comise și au fost înaintate unităților de parchet competente, situația este una pozitivă în perioada analizată, prin prisma creșterii acestui indicator” „a susținut inspectorul „șef al Poliției Vâlcea, comisar „șef Florian Marin.

În privința dosarelor penale soluționate, trebuie spus că o mare problemă a polițiștilor, în general, este numărul mare de dosare cu AN (autor necunoscut „n.r.). Ei bine, o ultimă analiză, realizată în comparație cu ultimii cinci ani de zile, arată că în primele șase luni ale acestui an au fost soluționate 8.474 de dosare. Este un număr extrem de mare dacă ne uităm că în aceea și perioadă a anului 2009 au fost soluționate 6.946 de dosare, în 2010 „6.509 de dosare, 2011 „6.900 de dosare,  iar în 2012 au fost ” rezolvate” 6.838 de dosare penale.

CLAUDIA STANCIU