Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

OFICIAL: Adăpostul de la Fețeni, paradis pentru câinii comunitari

La începutul lunii noiembrie 2016, în spațiul public au apărut mai mult informații despre condițiile cumplite în care trăiesc câinii din adăpostul public administrat de Primăria Râmnicu Vâlcea. Un post de televiziune național a prezentat mai multe filmulețe despre condițiile în care trăiesc la Fețeni câinii adunați de pe străzi, susținând că acest adăpost a devenit un adevărat focar de infecție și că angajații sunt nevoiți să lucreze în mirosuri insuportabile.

După apariția reportajului, inspectorii A.N.S.V.S.A. s-au sesizat și au efectuat un control la Fețeni. iată concluziile raportului oficial

”În urma sesizărilor primite şi a mediatizărilor care au avut loc la începutul lunii noiembrie, inspectorii A.N.S.V.S.A. au efectuat un control de specialitate la adăpostul pentru câini fără stăpân Feţeni din localitatea. Rm. Vâlcea, judeţul Vâlcea, în prezenţa reprezentanţilor D.S.V.S.A. Vâlcea, fiind constatate următoarele:

– adăpostul are o capacitate maximă de 470 capete şi este compus din 4 pavilioane dotate cu 93 de boxe de cazare, din care 15 boxe sunt destinate izolării câinilor bolnavi;

– construcţia este executată din plăci OSB pentru acoperiş, europlasă pentru pereţi, foi de policarbonat pentru îmbrăcarea capetelor laterale şi partea posterioară a pavilioanelor, iar pavimentul este executat din beton;

– fiecare pavilion este dotat cu sistem propriu de colectare a dejecţiilor, acestea fiind adunate în 3 fose septice care sunt vidanjate din două în două zile;

– operaţiunea de capturare a animalelor este efectuată de către o echipă instruită formată din 5 oameni, transportul fiind asigurat prin intermediul unui mijloc de transport înregistrat sanitar veterinar.

Activitatea unităţii a fost monitorizată periodic, astfel că, în perioada 08.02-18.11.2016, D.S.V.S.A. Vâlcea a efectuat 6 controale la adăpostul Feţeni, pentru deficienţele constatate fiind acordate termene de remediere şi fiind aplicate sancţiuni contravenţionale atât personalului din administarţia adăpostului, cât şi medicului veterinar de liberă practică.

Din punct de vedere al aplicării programului de gestionare al câinilor fără stăpân pe raza municipiului Vâlcea, datele înregistrate la nivelul adăpostului, în ultimii 2 ani, evidenţiază următoarele:

– în anul 2015 dintr-un total de 837 de animale capturate, au fost date spre adopţie 575, iar până la sfârşitul trimestrului 3 al anului 2016, dintr-un total de 722 de câini capturaţi, au fost daţi spre aopţie 494.

A.N.S.V.S.A., prin structurile subordonate teritorial, va monitoriza activitatea adăpostului pentru a se asigura că prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare sunt respectate”, se arată într-un comunicat al A.N.S.V.S.A.