Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

O firmă din VÂLCEA, tentacul al „caracatiţei” ce a ÎNŞELAT statul cu 30 de milioane de euro

200 de societăţi comerciale, considerate fantomă, printre care şi una din Vâlcea, au creat circuite fictive pentru a înşela statul român, prin neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului. Acestea erau manevrate din spate de mari companii de construcţii şi IT din România. Activitatea lor infracţională a avut loc în perioada 2011-2014, însă abia duminică, 1 februarie 2015, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au scos la iveală „caracatiţa” evazionistă ce a cauzat statului un prejudiciul de 30 de milioane de euro.

La primele ore ale dimineţii de duminică, 1 februarie 2015, 300 de poliţişti şi procurorii Parchetului General au descins în 146 de locaţii din 11 judeţele şi din municipiul Bucureşti, Vâlcea numărându-se şi de această dată printre judeţele unde legea se încalcă frecvent. Anchetatorii au anunţat că vizate sunt persoane care ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 30 de milioane de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani.
Pe lângă cele 200 de firme fantomă înfiinţate pe raza celor 11 judeţe, percheziţiile au mai vizat activitatea unor firme de construcţii şi IT cunoscute în România, acestea fiind UTI, Erbaşu, Romsys, Zeus SA, Strabag şi Total Network Solution. Din câte se pare, companiile mari ar fi încheiat fictiv contracte cu firmele mici de tip fantomă, pentru diverse servicii, achiziţii, aceasta fiind modalitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani. Aşadar, prin intermediul celor 200 de societăţi implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către companiile mari, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive.

Documente ridicate de la o firmă din Vâlcea

Aşa cum spuneam, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au descins şi în judeţul Vâlcea, în acest dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Conform unor surse judiciare, în judeţul nostru a fost o singură percheziţie, la o firmă ce se presupune a fi fantomă, oamenii legii ridicând saci cu documente pe care le-au dus la sediul IGPR. „A fost o singură percheziţie în Vâlcea, s-au ridicat documente şi s-au dus la Bucureşti. Nu a fost nicio persoană de la Vâlcea dusă la audieri. Este vorba despre relaţii contractuale între societăţi, iar acum se fac încrucişări. Mai exact, se verifică încrucişat firme şi alte părţi cu firme de la Vâlcea” – ne-au declarat surse judiciare.

Audieri şi reţineri de răsunet

Oamenii legii au anunţat că 90 de persoane, de la percheziţiile din cele 11 judeţe şi din municipiul Bucureşti, au fost duse cu mandat la sediul Poliţiei Române pentru audieri. Din câte se pare, percheziţii au avut loc şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu, dar şi la vila primarului din Bradu (Argeş), Florin Frăţică, cei doi fiind duşi, de asemenea, la Bucureşti la audieri.
O altă firmă implicată este cea a lui Tiberiu Urdăreanu, UTI, şi, aşa cum spuneam şi cea a fraţilor Erbaşu, care de ani buni sunt abonate la contracte avantajoase cu statul.
Anchetatorii au ridicat documente de la domiciliile suspecţilor, acolo unde se pare că ar fi găsit sume mari de bani ce ar putea proveni din această activitate infracţională.
După audieri, surse judiciare susţin că mai mulţi suspecţi urmează să fie reţinuţi, iar ulterior duşi în faţa instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.