Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nu cântaţi încă prohodul carierei politice a lui Mircea Gutău!

• fostul primar al Râmnicului mai are o cale de atac

Decizie şoc a magistraţilor Judecătoriei Turnu Severin, ei luând hotărârea de a-l condamna pe fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, în celebrul dosar al locurilor de joacă. La fel ca şi în vechiul dosar, „Mită la primărie”, Gutău a primit trei ani şi jumătate de închisoare. Alături de el a mai fost condamnat şi finul său, Ion (Ninel) Georgescu, care a primit tot trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Fostul primar a fost acuzat că a construit locuri de joacă în municipiul Rm. Valcea, în perioada în care a ocupat fotoliul de edil, şi a prejudiciat Primăria Râmnicului cu suma de 531.014 lei. Aşa cum am menţionat, Mircia Gutău a fost implicat în această cauză, alături de afaceristul Ninel Georgescu, fostul jurist consult al instituţiei Nicolae Mesea (decedat) şi alţi 7 funcţionari publici din primăria pe care o conducea. Ei bine, după ce Tribunalul Turnu Severin a decis să-l achite pe ex-primarul Râmnicului, Mircia Gutău, şi pe ceilalţi inculpaţi implicaţi în dosar, anul trecut, în data de 11 iunie 2012, în recursul intentat de procurorii DNA, magistraţii Curţii de Apel Craiova au hotărât să caseze prima decizie a instanţei de fond şi să trimită dosarul spre rejudecare.

Conform sentinţei,

Mircia Gutău

nu mai face

nicio zi de puşcărie

Acum, la un an şi jumătate de când a fost trimis spre rejudecare dosarul, un alt complet de judecată de la Judecătoria Turnu Severin a considerat că Mircia Gutău şi Ninel Georgescu sunt totuşi vinovaţi şi i-a condamnat pe fiecare, aşa cum spuneam, la câte 3 ani şi şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. În cazul fostului primar al Râmnicului, magistraţii au hotărât să contopească pedepsele, aceasta cu cea pe care deja a executat-o, iar în acest fel Mircia Gutău nu va mai fi nevoit să mai stea nicio zi după gratii. „În temeiul art. 65 C.p., interzice inculpatului Gutău Mircia pe o durată de 3 ani ca pedeapsă complementară exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) C.p. de la data executării pedepsei principale, a graţierii totale sau a restului de pedeapsă ori a prescrierii executării pedepsei principale. În temeiul art. 36 alin.1 C.p., constată că infracţiunea prevăzută de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 ind.1 C.p. cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. şi art. 76 alin.1 lit. b) şi art. 74 alin.1 lit. a) C.p. pentru care inculpatul Gutău Mircia a fost condamnat prin prezenta este concurentă cu infracţiunea prevăzută de art. 254 alin.1 C.p. şi art. 6 din Legea nr. 78/2000 pentru care inculpatul Gutău Mircia a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare prin sentinţa penală nr. 182/18.06.2007 din dosarul nr. 4510/90/2006 al Tribunalului Alba Iulia definitivă prin decizia penală nr. 273/27.01.2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În temeiul art. 34 lit. b) C.p., contopeşte pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin prezenta cu pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 182/18.06.2007 din dosarul nr. 4510/90/2006 al Tribunalului Alba Iulia definitivă prin decizia penală nr. 273/27.01.2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inculpatul Gutău Mircia urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare. În temeiul art. 88, art. 36 alin.3 şi art. 61 alin.1 teza I C.p., deduce din pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului Gutău Mircia, reţinerea şi arestarea preventivă de la data de 11.07.2006 inclusiv la data de 10.11.2006 inclusiv, pedeapsa executată de la data de 27.01.2010 inclusiv la data de 14.09.2011 inclusiv, precum şi restul de pedeapsă rămas de executat de 557 de zile şi considerat ca executat. Ia act că pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare stabilită prin prezenta este executată în întregime de către inculpatul Gutău Mircia” – se arată în soluţia dată de instanţa Judecătoriei Turnu Severin.

Pe Ninel Georgescu îl aşteaptă închisoarea

Din nefericire, pentru Ninel Georgescu nu sunt aceleaşi condiţii, el primind pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare, ani pe care îi va petrece după gratii. El a fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu. Mai mult, atât el, cât şi Mircia Gutău sunt obligaţi să plătească daune materiale Primăriei Râmnicului în sumă de 382.007 lei. „Condamnă pe inculpatul Georgescu Ion, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. În temeiul art. 71 C.p., interzice inculpatului Georgescu Ion ca pedeapsă accesorie exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) C.p. În temeiul art. 65 C.p., interzice inculpatului Georgescu Ion pe o durată de 3 ani ca pedeapsă complementară exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) C.p. de la data executării pedepsei principale, a graţierii totale sau a restului de pedeapsă ori a prescrierii executării pedepsei principale” – se mai arată în hotărârea judecătorilor.

Totuşi, Gutău şi Georgescu mai au o cale de atac

Hotărârea magistraţilor Judecătoriei Turnu Severin nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 10 zile. Astfel că cei care i-au cântat deja prohodul lui Mircia Gutău şi care s-au bucurat că acesta va fi nevoit să iasă pentru totdeauna din viaţa publică, nemaiputând să candideze pentru încă un mandat de primar al Râmnicului, vor fi nevoiţi să mai aştepte până se va da o decizie definitivă şi irevocabilă. În mod cert, cei doi condamnaţi vor face recurs, ce se va judeca la Curtea de Apel Craiova.