Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Edilii anchetaţi pentru fapte de corupţie să nu mai poată candida

• Deputatul Romeo Rădulescu vrea o lege nouă

Romeo Rădulescu a depus la Camera Deputaţilor, alături de cea mai mare parte a parlamentarilor PDL, trei iniţiative ce au ca scop îmbunătăţirea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, a Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali 1).

Proiectele legislative vizează modificarea unor prevederi ce ţin de săvârşirea unor infracţiuni de către aleşii locali, precum şi sancţiunile care li se aplică, de la caz la caz.

„Consider că modificările aduse transcend doctrinele tuturor partidelor de pe eşichierul politic şi vin în întâmpinarea aspectelor semnalate repetat în Rapoartele Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) privind respectarea statului de drept şi combaterea corupţiei, în special în rândul clasei politice, ce-au fost invocate până acum pentru a nu fi acceptaţi în Spaţiul Schengen. Politicienii trebuie să ofere cadrul legislativ necesar pentru ca în funcţiile de conducere să ajungă numai oameni capabili şi corecţi, care nu au comis fraude sau acte de corupţie, generatoare a dezonoarei şi fricii de răspunderea penală pentru cei în cauză”, a explicat deputatul Romeo Rădulescu.

Conform modificărilor propuse, mandatele consilierilor locali ori judeţeni, primarilor sau ale preşedinţilor consiliilor judeţene ar trebui să înceteze în toate situaţiile în care au intervenit condamnări definitive pentru săvârşirea de infracţiuni intenţionate, indiferent dacă acestea se execută sau nu în regim de detenţie.

De asemenea, propunerile legislative se referă şi la încetarea calităţii de consilier local ori judeţean, primar sau de preşedinte al consiliului judeţean în situaţia în care în timpul exercitării mandatului a intervenit o condamnare definitivă pentru orice infracţiune intenţionată sau pentru o infracţiune de serviciu ori în legătură cu serviciul, săvârşită din culpă (indiferent de felul pedepsei şi de modalitatea executării acesteia, respectiv în stare de detenţie ori în libertate). Mandatul alesului local trebuie să înceteze pentru că a încălcat legea penală fiind condamnat prin hotărâre judecătorească şi nu în funcţie de modalitatea de executare a pedepsei, care este stabilită sub influenţa a numeroşi factori obiectivi, dar şi subiectivi. Deputatul PDL apreciază că acesta nu mai trebuie să fie demnitar pentru că este infractor–condamnat, ceea ce îl face nedemn a mai ocupa funcţia publică.

În ceea ce priveşte modificările propuse la Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, acestea se referă la interzicerea participării la alegerile locale a persoanelor ce au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni intenţionate, sau pentru infracţiuni de serviciu ori în legătură cu serviciul săvârşite din culpă, indiferent dacă condamnarea este cu executare sau cu suspendare.

„Înapoierea economică şi punerea sub semnul îndoielii a statului de drept în România, de către organismele Uniunii Europene şi cancelariile ţărilor cu o democraţie consolidată, se datorează în mare măsură slabei pregătiri şi necinstei unui mare număr de aleşi locali, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari sau consilieri. Mulţi dintre ei candidează pentru a avea acces la banul public, dovadă fiind numeroasele dezvăluiri din mass-media şi condamnările penale înregistrate. Pentru o mai bună folosire a resurselor locale şi pentru dezvoltarea economiei în general, spre creşterea bunăstării tuturor, ar trebui ca demnitarii să fie aleşi dintre oamenii oneşti, capabili şi fără antecedente penale, care nu au în obişnuinţă şi în preocupare infracţiunea, iar celor care abuzează apoi de funcţie, săvârşind infracţiuni, să le înceteze mandatul”, a declarat deputatul PDL Romeo Rădulescu, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că „99% din românii ce respectă legile ţării nu merită să fie conduşi de cei sub 1%, care încalcă legea, indiferent dacă instanţele de judecată au decis executarea pedepselor acestora în penitenciare sau în stare de libertate”.