Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CONDAMNARE: Clanul Gorun, din nou, după gratii

Numele de Gorun în judeţul Vâlcea încă le mai provoacă unora amintiri urâte, iar altora fiori pe şira spinării. Clanul Gorun, cunoscut încă de pe vremea Ceauşescu, pentru fărădelegile pe care le făcea, a intrat în istoria Vâlcii, însă la capitolul negativ. Iată că Vasile Gorun, unul dintre cei mai duri interlopi ai judeţului, are şi urmaşi pe măsură. Nepotul său, Ion „Lorică” Gorun, şi-a făcut şi el un nume, însă tot unul de infractor. Acesta a fost miercuri, 26 martie 2014, încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, acolo unde îşi va ispăşi o pedeapsă de 6 ani şi jumătate. Alături de el au mai fost condamnaţi alţi trei membri din Vâlcea ai grupării infracţionale din care făceau parte.

Povestea a început în anul 2010, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba, Cluj Napoca, Piteşti şi Biroul Teritorial Vâlcea au demascat o grupare infracţională specializată în înşelăciuni, fraude la unele firme de leasing, uz de fals, fals în înscrisuri şi alte operaţiuni bancare frauduloase. De la Vâlcea au fost ridicaţi de mascaţi Ion Gorun, zis Lorică, Nicolae Alexandru Găitănaru, Valentin Roșu şi Dan Ilie, iar alături de ei au mai ajuns după gratii alţi 36 de indivizi din Bucureşti, Vrancea, Argeş şi Ialomiţa, ce făceau parte din această grupare infracţională. Prejudiciul estimat la unele firme de leasing şi persoane fizice se ridică la 700.000 euro. Printre firmele şi băncile înşelate se numără: SC BCR LEASING SA, SC RAIFFEISEN LEASING SA, SC BAVARIA LEASING SA, SC AFIN LEASING IFN SA, SC PIRAEUS LEASING SA, SC TIBPET SRL.

În fapt, oamenii legii au reţinut în sarcina învinuiţilor, coordonaţi de liderul lor, Lorică Gorun, faptul că au desfăşurat activităţi de inducere în eroare şi achiziţionarea unor autoturisme de la firmele de leasing, care au fost ulterior înscrise în circulaţie prin folosirea de documente de identificare şi omologare false. Procurorii au identificat un număr de 50 de autovehicule achiziţionate în acest mod, prejudiciul produs unor societăţi de leasing sau unor persoane fizice fiind, aşa cum spuneam, de aproximativ 700.000 euro.

Acum, cei patru vâlceni au fost condamnaţi definitiv de Tribunalul Vâlcea, poliţiştii vâlceni punând în aplicare mandatele de aducere şi arestare.

Aşadar, pentru faptele sale, Ion „Lorică” Gorun, 46 de ani, a fost condamnat să execute pedeapsa cea mai grea de 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Inculpatul Valentin Roşu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, Nicolae Alexandru Găitănaru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, iar Dan Ilie va sta 5 ani în închisoare, conform hotărârii date de magistraţii Tribunalului Vâlcea.