Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Maria Ghinea este din nou amenințată cu moartea

Maria Ghinea afirmă că primește amenințări cu moartea de la sârbul care a vrut să o ucidă

TRAGEDIE. În 2002, comuna vâlceană Olanu, care numără puțin peste trei mii de suflete, a fost zguduită din temelii de drama unei consătene de-a lor, cunoscuta interpretă de muzică populară, Maria Ghinea. Femeia a fost împușcată în cap de soțul ei, de origine sârbă, Dragisa Kodikic, doar un miracol făcând ca ea să supraviețuiască. Cei care o cunoșteau șitiau că Maria nu era deloc fericită alături de Dragisa, un bărbat violent de fire. În cei 11 ani de căsnicie, cântăreața a fost adeseori agresată fizic de sârb, fiind nevoie de intervenția familiei sau a oamenilor legii pentru a aplana conflictele. Pentru fapta sa, Kodikic a ispă șit cinci ani și jumătate de închisoare și a primit o interdicție definitivă de a mai pune vreodată piciorul pe pământ românesc. Cei doi s-au cunoscut în anul 1992, în timpul unui concert pe care artista l-a susținut în Serbia.

Anii trăiți în spatele gratiilor nu l-au potolit pe Dragisa. El pare să nu fi conștientizat niciodată imensul rău pe care i l-a făcut fostei sale soții, continuând și după ce a fost pus în libertate, să-i dea telefoane de amenințare, transmițându-i că- și va duce la îndeplinire planul de a o ucide. Acum, interpreta de muzică populară trăiește un adevărat calvar și susține că-i e teamă atât pentru viața ei, cât și pentru cea a celor doi fii ai săi, unul dintre ei fiind copilul sârbului. Cu toate că nu mai poate veni niciodată în România, artista se teme că Dragisa ar putea să trimită pe cineva care să facă rău familiei sale.

În încercarea de a înțelege cât mai bine cele petrecute, o echipă de redactori ai ziarului nostru a mers la Olanu, pentru a sta de vorbă cu rudele vâlcencei, dar și cu cei care au asistat la odiosul eveniment. În cele din urmă, am ajuns la casa în care s-a petrecut tragedia, în care nu mai stă nimeni de foarte multă vreme.

Locuința în care au trăit odată Maria și Dragisa e acum un loc trist, tăcut și ușor sinistru, de și imobilul se află și acum în stare destul de bună. Doar pe ici pe colo, implacabila scurgere a timpului a lăsat urme în ziduri, ca niște răni adânci, de nevindecat. O liniște ca de mormânt, apăsătoare, s-a așezat peste casa în care Maria Ghinea era să piară în ghearele morții. Domeniul pe care se întinde locuința și celelalte dependințe e vast, semn că cei doi nu au avut niciodată probleme de ordin financiar. ” Voiau să- și facă și o piscină. E și un magazin, aici. Aveau mult pământ” , ne spune un tânăr, angajat al primăriei din localitate, care ne-a însoțit până la locuința artistei. În continuare o liniște de nestrăbătut.

La un moment dat, în spatele nostru se aud câțiva pa și mărunți și un oftat prelung. Adânc. Cu o voce aproape stinsă, o bătrânică slăbuță și mărunțică ne întreabă cine suntem. Îi răspundem politicos, iar ea își ridică capul spre casa părăsită, fără să mai spună nimic. Apoi, încet, ca și cum i-ar fi fost teamă să- și amintească zice: ” Eu sunt mama Mariei. Acum nu mai e nimic de spus, totul s-a terminat. Din fericire, ea este bine și asta e tot ce contează. El era un om rău, rău de tot. Nu înțeleg care este motivul pentru care s-a purtat așa cu ea. El zicea că se mai certau, pentru că o iubea prea mult. Dar nimic nu justifică gestul său. Știu și eu faptul că după ce a ie șit din închisoare, a început să o amenințe și pe ea și copiii. Mi-a spus că și-a schimbat numerele de telefon, pentru că îi e teamă de el, chiar dacă el nu mai poate veni aici. Maria stă la Slatina și vine foarte rar să mă viziteze. Copiii, e adevărat, vin mai des, dar ea nu. Poate că locul acesta îi produce amintiri prea dureroase” , mărturisește Ioana Ghinea.

Calvarul

Primarul comunei Olanu, Gheorghe Anghel, își amintește și el foarte bine de acest tragic episod și afirmă că nu șitia că sârbul a început să o amenințe din nou. ” Îmi aduc aminte bine ce s-a întâmplat atunci, a fost groaznic. Sunt clipe pe care vreau să le uit. Am fost pur și simplu oripilat de ceea ce a putut să facă fostul său soț. Maria Ghinea vine foarte rar în Olanu la părinții ei. Din câte șitiu eu, stă în Slatina” , susține primarul.

Maria Ghinea nu a dorit, până acum, să facă public chinul pe care l-a trăit alături de Dragisa Kodikic. Numai că, de la un timp, a început să-i fie frică. Poate ar fi reu șit să dea totul uitării, dacă fostul ei soț nu ar fi amenințat-o că îi omoară copiii. Încercând, parcă, să ceară ajutor ea a povestit presei dramatica sa existență, care a șiocat, de-a dreptul, întreaga opinie publică. Îi vine greu să vorbească despre ce i s-a întâmplat, iar atunci când o face, probabil din partea suferințelor prin care a trecut, își mai pierde coerența. ” Noi locuiam la etaj, iar la parter aveam un garaj. Acolo îmi făcuse o spânzurătoare din niște sârme de cupru. Într-o dimineață, când făceam cafea, mi-a spus să nu mai plec în concert și mi-a spus că nu voi mai pleca. La un moment dat, când nu a fost atent, eu am vrut să cobor scările, dar m-a prins și m-a întors din drum. M-a pus între cele două fotolii pe care le aveam în hol și mi-a spus să stau acolo că mă va cuminți el. Inițial, am crezut că s-a dus să ia o bâtă să mă lovească cu ea, dar el s-a dus după pistol. A venit din garaj și a tras. Am simțit o arsură puternică. A tras două gloanțe. Unul care mi-a rămas în cap și altul care m-a șiters undeva pe spate. El a crezut că m-a omorât. M-a plimbat vreo două ore prin casă, cu partea capului în care aveam rana în jos. Am avut noroc, că altfel, creierul mi s-ar fi inundat de sânge și aș fi murit. Am pierdut vreo patru litri de sânge. Apoi, s-a dus la bar și a spus că m-a omorât. După aceea, am auzit că a venit poliția și m-au dus la spital” , a povestit Maria Ghinea.

Tentativa de omor

Pentru a da mai multă soliditate jurnalistică cazului prezentat de noi, am reu șit să obținem rechizitoriul, întocmit în data de 27 mai 2002 de procurorul Emil Paraschiv, care detaliază terifiantele evenimente, exact așa cum s-au petrecut ele, documentul purtând semnătura prim-procurorului de atunci, Nicolae Pomârleanu. ” La data de 9 aprilie 2002, organele de urmărire penală, au fost sesizate că în jurul orei 8.30, în comuna Olanu, județul Vâlcea, la domiciliul comun, Kodikic Dragisa, în vârstă  de 52 de ani, cetățean sârb, a executat  un foc de armă, cu ajutorul unui pistol deținut nelegal, asupra soției sale Kodikic Maria,  care a suferit o plagă împușcată la nivelul capului. ( ) Leziunea produsă prin împușcare cu arma de foc necesită 78-80 zile de îngrijiri medicale și a pus  în primejdie viața victimei, producând infirmitatea fizică permanentă prin lipsa de substanță osoasă la nivelul regiunii fronto-temporale dreapta” , se arată în rechizitoriu.

Din documentul amintit aflăm că în momentul în care a izbucnit conflictul Maria a încercat să fugă din casă, însă Dragisa a reu șit să o prindă, imobilizând-o.  Femeia a început să urle că bărbatul vrea să o omoare. Auzind țipetele fiicei sale, Ioana Ghinea a intrat în casă, încercând să intervină, însă sârbul a împins-o pe scări, cerându-i, în mod ferm, să plece. ” După plecarea martorei (Ioana Ghinea „n.r.), Kodikic Maria s-a așezat pe unul dintre cele două fotolii, din holul locuinței, iar Kodikic Dragisa s-a retras precipitat, afirmând că va aduce ceva care „o va cuminți”. În scurt timp, el a reintrat în hol, a scos de la spate un pistol, l-a dezasigurat și s-a apropiat de fotoliul în care stătea victima, orientând arma către capul acesteia. Kodikic Maria, sesizând mișcarea prin care era vizată zona superioară a corpului său, a mișcat ușor capul spre lateral, moment în care acesta, având arma încărcată prin introducerea cartușului pe țeavă și dezasigurată prin deblocare pârghiei de siguranță, a executat  foc de armă asupra capului părții vătămate. Glonțul a penetrat cutia craniană la nivelul peretelui frontal dreapta, a lovit în peretele placat cu faianță, din spatele fotoliului și a ricoșat în peretele lateral stâng al holului, unde a produs un orificiu orb” , se mai spune în rechizitoriu.

Deținea ilegal pistolul cu care a vrut să- și omoare soția

În timpul audierilor, sârbul a mințit. El a zis că în momentul în care a fost tras focul de armă, Maria s-a ridicat în picioare și l-a lovit peste cotul mâinii drepte, în timp ce avea țeava pistolului îndreptată către bărbia lui, intenționând să se sinucidă, lucru infirmat de testele balistice, dar și de probele găsite la fața locului. Trebuie spus că arma cu care s-a tras asupra Mariei este un  pistolul, marca GLOCK. ” Este evident că aducerea pistolului în camera în care se afla victima „pentru a o cuminți”, armarea acestuia, dezasigurarea, îndreptarea pistolului către partea vătămată și tragerea, nu sunt acțiuni săvâr șite fără a urmări sau prevedea consecințele letale asupra vieții victimei. Oricum, încercarea bărbatului de a prezenta o altă situație de fapt este înlăturată de către victima Kodikic Maria, care, în cadrul audierii și al reconstituirii a precizat că sârbul a devenit extrem de agresiv. El a amenințat că o va omorî, după care a ie șit din cameră, revenind la scurt timp cu un pistol asupra sa și trăgând un foc de armă în direcția capului său. Față de aceste date, rezultă că fapta, prin împrejurările producerii acesteia, s-a comis cu prevederea rezultatului letal asupra vieții victimei, fapt acceptat, constituind tentativă la infracțiune de omor. În completarea anchetei s-a stabilit că pentru pistolul marca GLOCK, ce face parte din categoria armelor militare, Kodikic Dragisa nu poseda autorizare legală pentru deținerea acestei arme de foc” , ne informează rechizitoriul. Totu și, bărbatul a recunoscut că în 1992, anul venirii sale în România, a adus pistolul cu el în bagaje, fără a-l declara autorităților române.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU