Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

JAF ÎN PĂDURILE DIN VÂLCEA! Şef de ocol şi pădurar, acuzaţi de neglijenţă în serviciu!

Un şef de ocol şi un pădurar s-au ales cu plângeri penale pentru neglijenţă în serviciu, după ce ei au trecut cu vederea tăierile ilegale din nordul judeţului Vâlcea. Plângerea penală a fost făcută chiar de conducerea Direcţiei Silvice Vâlcea, după ce s-a constatat că pădurile din localitatea Perişani au fost pur şi simplu jefuite, chiar sub ochii şefului de ocol şi ai pădurarului. În data de 25 februarie 2016, cei doi au fost daţi pe mâna justiţiei.

În anul 2011, în momentul desfiinţării Ocolului Silvic Cornet şi preluarea suprafeţelor de pădure rămase nerestituite de către Ocoalele Silvice de stat din Călimăneşti şi Voineasa, noul pădurar numit a observat o pagubă imensă pe suprafeţele primite şi o cantitate imensă de arbori tăiaţi ilegal. Atunci, el a înştiinţat Direcţia Silvică Vâlcea, cerând verificări la sânge şi tragerea la răspundere a vinovaţilor.

Ca atare, cei care au intrat în vizor au fost fostul şef al Ocolului Silvic Cornet, Doru Mihail Popescu, dar şi ex-pădurarul Dan Constantin Negoescu. Aceştia au fost puşi în faţa faptului împlinit şi li s-a cerut să justifice jaful din pădurile ce aparţineau statului, dar şi anumitor proprietari privaţi.

S-a furat „ca-n codru” …

Conform expertizei tehnice efectuată la scurt timp după constatarea faptelor, s-a ajuns la concluzia că este vorba despre o pagubă provenită din tăieri ilegale de arbori şi nejustificată de personalul silvic în volum de 965,9 metri cubi, în valoare totală de 286.057 lei. Aşa cum spunea, jaful a fost constatat în Cantonul 7 Valea Călugărească, pe raza comunei Perişani, fiind vorba de pădurea statului, dar şi de câteva suprafeţe de pădure deţinute de proprietari privaţi.

Pentru că valoarea era mult prea mare, iar fostul şef al Ocolului Silvic Cornet, Doru Mihail Popescu, şi pădurarul Dan Constantin Negoescu, nu au putut justifica arborii lipsă şi au avut declaraţii contradictorii, conducerea Direcţiei Silvice Vâlcea a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi, solicitând o anchetă în acest caz.

Procurorii BA, judecătorii DA…

Plângerea penală a fost formulată împotriva faptei, dar şi a persoanelor care aveau responsabilitate în acest caz, respectiv împotriva şefului Ocolului Silvic Doru Mihail Popescu şi a pădurarului Dan Constantin Negoescu. După o anchetă ce a durat până în luna iunie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi au decis scoaterea de sub urmărire penală a celor doi bănuiţi.

Numai că, Direcţia Silvică Vâlcea a contestat decizia, iar în data de 24 februarie 2016, judecătorul de Cameră Preliminară al Judecătoriei Brezoi a luat decizia de a desfiinţa ordonanţa de clasare a procurorilor şi de a începe judecata împotriva şefului de ocol Doru Mihail Popescu şi a pădurarului Dan Constantin Negoescu, aceştia fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

„Constantă legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi nr. 376/P/2011. Admite plângerea formulată de Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, prin Direcţia Silvică Vâlcea.

Desfiinţează ordonanţa de clasare din 29.06.2015, emisă în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi nr. 376/P/2011, cu privire la inculpaţii Negoescu Constantin Dan şi Popescu Mihail Doru. Dispune începerea judecăţii (…) pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută de art. 249 alin. 1 C.p. 1968 cu aplicarea art. 5 C.p.” – se arată în minuta magistraţilor Judecătoriei Brezoi.

Direcţia Silvică Vâlcea, parte civilă în proces…

Conform conducerii Direcţiei Silvice Vâlcea, şeful de ocol şi pădurarul aveau obligaţia de a asigura paza pădurii şi dacă ei constatau tăieri ilegale de arbori, trebuiau, împreună cu organele de poliţie, să identifice hoţii şi să aplice măsurile legale de sancţionare – acte de contravenţie sau dosare penale. Numai că, Doru Mihail Popescu şi Dan Constantin Negoescu nu au făcut acest lucru şi de aceea sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu.

„Am dorit doar elucidarea cazului. Am colaborat cu procurorii şi am pus la dispoziţie toate actele şi expertizele făcute la faţa locului, tocmai pentru că dorim clarificări cu privire la împrejurările în care a fost cauzat acest prejudiciu desul de mare pentru instituţia noastră. Angajaţii silvici nu trebuie să stea cu mâinile în sân în timp ce hoţii ne jefuiesc pădurile. De aceea am luat atitudine, iar Direcţia Silvică Vâlcea se constituie parte civilă în acest proces, urmărind recuperarea prejudiciului cauzat” – ne-a declarat directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, ing. Gheorghe Mihailescu.