Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Incompatibili pe bandă rulantă în Vâlcea

• Un nou caz cu iz de corupţie se creionează în Vaideeni. Unul dintre consilierii locali ai PD-L a arendat 310 hectare de islaz comunal

Scandal cu iz de corupţie în Vaideeni, după ce noul primar a descoperit că unul dintre consilierii locali ai grupului PD-L a concesionat în urmă cu patru ani toate islazurile comunei în suprafaţă totală de 310 hectare. Dumitru Anica, preşedintele Asociaţia crescătorilor de bovine „Codruţa” Vaideeni, riscă să intre în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate şi al organelor de cercetare penală, cazul părând tras la indigo după cel al viceprimarului Vasile Miu din Sălătrucel.

Caz asimilat infracţiunilor de corupţie

În Sălătrucel, viceprimarul Miu, în calitate de vicepreședinte al Asociației Locale a Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine, a semnat un contract prin care au fost arendate 320 ha (islaz comunal) pe o durată de 10 ani, începând cu data de 22 aprilie 2010, folosind informațiile deținute în virtutea prerogativelor funcției de viceprimar. Cu un an înainte, tonul fusese dat deja la operaţiunile de arendare a islazurilor comunale de către consilierul local PD-L Dumitru Anica care, cu largul sprijin al primarului Ivan Jinaru (PC), arendase asociaţiei crescătorilor de bovine pe care o conduce cele 310 ha de islaz comunal de pe raza comunei. Conform inspectorilor ANI cazul dovedeşte existenţa unor indicii privind săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 12 din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Primar luat prin surprindere

balutaDeşi nu a depus nicio plângere privind incompatibilitatea consilierului local al PD-L, actualul primar al comunei Vaideeni, Daniel Băluţă, recunoaşte situaţia complicată în care se află Dumitru Anica. „Există un contract de arendare a islazurilor comunale încă din 2009 către asociaţia condusă de Dumitru Anica. Domnul Anica era consilier local când a semnat contractul pentru arendarea terenului. Este vorba de o suprafaţă de 310 hectare. Primăria încasează o taxă anuală de 100 lei/ha conform contractului de arendă. Nu este treaba noastră să verificăm starea de incompatibilitate. Să o facă cei de la ANI”, susţine primarul Băluţă fără a da vreo explicaţie privind nesesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate până în prezent.

Scuze şi acuze

Consilierul Anica se arată surprins de faptul că unii dintre colegii săi din CL Vaideeni privesc chiorâş la postura incompatibilă în care se află. Mai mult, Anica marşează pe o verificare anterioară a incompatibilităţii sale şi pe un răspuns favorabil primit de la inspectorii de integritate. „Da, am într-adevăr pe asociaţie un contract de arendă cu primăria. Nu există nicio incompatibilitate în cazul meu. Am fost verificat de către ANI şi am răspuns favorabil de la ei. Nu îi înţeleg pe cei din primărie. Păi, primarul liberal vorbeşte despre contractul meu când un consilier de-al lor are contract de concesiune pe gol alpin. Este vorba de consilierul Lazăr Apostoloiu”, susţine Dumitru Anica. În datele furnizate de Agenţia Naţională de Integritate numele lui Anica nu apare în niciun raport, cel mai probabil consilierul pedelist din Vaideeni nefiind trecut de „furcile caudine” ale testului de integritate. În schimb, asociaţia pe care o păstoreşte reuşeşte să îşi introducă în conturi o sumă de 506 075 lei, rezultaţi numai din plata subvenţiei APIA pe terenul arendat.