Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fostul senator de Vâlcea, Șerban Brădișteanu, urmărit penal de DNA

ÎNVINUIRI. Marți, 26 iunie 2012, social-democratul Adrian Năstase a fost externat din Spitalul Floreasca, acolo unde a fost internat pentru a fi îngrijit pentru plăgile produse în urma tentativei de suicid, încătușat și transferat spre spitalul Penitenciarului Rahova, acolo unde are de ispă șit o pedeapsă de doi ani, primită în urma condamnării în celebrul dosar ” Trofeul Calității” . Trebuie spus că externarea omului politic s-a produs în urma semnăturii medicului Șerban Brădișteanu, care a fost audiat timp de șiapte ore de procurorii anti-corupție pentru favorizarea infractorului. În acest moment, medicul este urmărit penal de DNA în cazul Adrian Năstase.

Miercuri, 20 iunie 2012, Înalta Curte l-a condamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare, cu executare, în dosarul ” Trofeul Calității” . După o serie de dezbateri în camera de consiliu care au durat ore în șir, Completul de 5 al Înaltei Curți format din judecătoarele Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrașcu și Ioana Alina Ilie a admis recursul inculpaților, a casat în parte hotărârea instanței de fond, a schimbat încadrarea juridică și, în rejudecare, l-a condamnat pe Adrian Năstase la aceea și pedeapsă de 2 ani de închisoare, tot cu executare, care îi fusese administrată prin sentința casată.

Reamintim că Adrian Năstase a fost achitat de magistrații ICCJ pentru fapte de corupție în data de 14 decembrie 2011 în dosarul ” Matușa Tamara” , însă a fost condamnat, în 30 martie, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru șiantaj în dosarul ” Zambaccian” , unde este judecat în legătura cu importul unor bunuri din China. Și, în acest dosar, fostul premier a fost achitat pentru fapte de corupție. De asemenea, soția fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată în dosarul ” Zambaccian” la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ” participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală” , iar Irina Paula Jianu a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru aceea și infracțiune. Aceste soluții nu sunt încă definitive, cauzele aflându-se în stadiul de recurs la Înalta Curte.

Tribunalul București (TB) a constatat, marți, că nu există nicio piedică în punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase.

Remember

Șerban Brădișteanu, medicul care este pus sub urmărire de procurorii DNA, este fost senator PSD de Vâlcea, 2000-2004, a condus Comisia de Sănătate din Senatul României, a deținut funcția de director al Institutului C.C. Iliescu, din București, și a fost șieful Comisiei de transplant cardiac. În prezent, este șieful Secției de Chirurgie Cardiacă a Spitalului de Urgență Floreasca. Cât privește mandatul său de parlamentar al Vâlcii, în perioada mai sus amintită, trebuie spus că acesta a fost o prezență fantomatică, având un grad de implicare zero în problemele județului. În plus, chirurgul a mai fost acuzat de procurorii DNA în 2007, pentru fapte de corupție. El este acuzat că între 2000-2004 a achiziționat aparatură medicală destinată penitenciarelor, fiind la acel moment șief de secție la Spitalul de Urgență Floreasca. Chirurgul a fost, ulterior, trimis în judecată pentru săvâr șirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și luare de mită în formă continuată. El a fost acuzat că ar fi primit mită de 4 milioane de euro în conturile unei firme off-shore pe care o deține în Insulele Virgine Britanice, în schimbul achiziționării de aparatură medicală supraevaluată. Mai mult decât atât, procurorii anticorupție au susținut că Brădișteanu ar fi ” viciat procedura de licitație” , favorizând firmele CC MED AG-Elveția și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreționară a contractelor de furnizare de produse.

Conform DNA, prejudiciul produs Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a fost în valoare de 9.169.606 de euro.  Tribunalul București l-a achitat pe Brădișteanu, pe 3 decembrie 2009, dar procurorii DNA au făcut apel, iar în decembrie 2010 Curtea de Apel București a decis că Brădișteanu va fi rejudecat de Tribunalul București, procesul fiind pe rol.

Cum spuneam și în rândurile de mai sus, marți, 27 iunie 2012,  procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Șerban Brădișteanu și al altor trei ofițeri de poliție, fiind suspectați că ” au avut înțelegeri premergătoare legate de modul în care să se facă arestarea și, ulterior, încarcerarea lui Năstase” , cu scopul de a-l salva de efectuarea celor doi ani de închisoare la care a fost condamnat în ” Trofeul Calității” .

El a mai fost implicat într-un caz similar, cel al președintelui Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu (PSD), când, în 2011, acesta a fost trimis în judecată pentru luare de mită și urma să fie arestat preventiv. Pesedistului i-a venit rău în sala de judecată și a fost transportat de urgență tot la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a primit ajutor medical tot de la chirurgul Brădișteanu. Presiunea mediatică exercitată de colegii de partid ai lui Nicolescu a făcut ca, până la urmă, acesta să fie judecat, în cele din urmă, în stare de libertate.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU