Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fostul director Marian Diaconescu a umflat buzunarele unui SRL cu bani publici

Nu credeam că fostului director Marian Diaconescu, de la sucursala vâlceana a SC Hidroelectrica SA, i se poate agăța tinicheaua de „băiat deștept” , expresie negativă, adresată celor care s-au îmbogățit de pe urma vânzării dubioase a energiei electrice furnizată de stat sau băieților de mingi din interiorul sucursalelor care au făcut afaceri cu banii statului gestionați de unitatea economică pe care o manageriau. Dar uite că se poate. „Zgârcitul” de Marian Diaconescu, după cum era poreclit de subalternii și colaboratorii săi pe vremea când era director la Hidroelectrica, se comporta respingător cu solicitările de plată pentru lucrările făcute sau proiectate de Hidroserv, conform necesităților sistemului hidroenergetic, sfidându- și partenerii și preferând să returneze, la bugetul statului, banii programați și primiți, pentru lucrările pe care nu vroia să le facă. Doar la buzunarul său nu avea rețineri (e vorba de salariu lunar!), după cum se va vedea, risipind banii, suspicionant, prin două contracte mai mult decât dubioase, descoperite în urma controlului făcut de administratorul judiciar Remus Borza. Beneficiară a două contracte în valoare de 5 milioane de euro cu Hidroelectrica, firma Romsys a pierdut deja unul dintre ele și este obligată să-l renegocieze pe al doilea, fiindcă a umflat prețurile și a înșelat compania de stat.

Borza l-a’nfundat

Potrivit raportului realizat de Remus Borza – administratorul judiciar al Hidroelectrica, Marian Diaconescu a făcut o afacere păguboasă semnând un contract pentru instalarea și întreținerea unei rețele de comunicații cu firma Romsys, lucrare încredințată altei firmei (Rokura) în regim de antrepriză, suma antamată fiind de 2,8 milioane de euro. Contractul a fost considerat neperformant de administratorul judiciar menționat, pe motiv că, pe parcurs, prețurile s-au dublat nejustificat. În acest caz, Hidroelectrica a aruncat banii pe fereastră „mai exact, în conturile firmelor respective ” și ar fi plătit mult mai puțin dacă ar fi închiriat echipamentele, în loc să le cumpere. Dar oare a făcut-o degeaba? Mai mult, cu toate că au primit 2,8 milioane de euro, cei de la Romsys nu au oferit serviciile menționate în proiectul tehnic, motiv pentru care Remus Borza a decis denunțarea contractului.

Mai vreau o dată..

Un alt contract păgubos Hidroelectrica – Romsys a fost semnat tot în 2011, în valoare de 2,2 milioane de euro, pentru ” servicii de imprimare și copiere” . Contract care, anul trecut, a fost prelungit cu încă trei ani. Culmea, în momentul în care a apelat la serviciile firmei Romsys pentru închirierea unor copiatoare și imprimante, Hidroelectrica era dotată cu imprimante și copiatoare în toate birourile din sediul central și în sucursale, iar angajații se ocupau de înlocuirea consumabilelor. Adică a fost semnat doar pentru ca banii să fie aruncați. Interesant este că, dacă ar fi cumpărat echipamentele închiriate de la Romsys, Hidroelectrica ar fi economisit 1,4 milioane de euro. Dar a preferat să-i vireze în conturile SRL-ului respectiv, fiindcă, oricum, erau bani publici

” Valoarea contractului este mult peste costurile de închiriere a unor echipamente de comunicații de la Romtelecom pentru o perioadă de 25 de ani, costuri care s-ar fi ridicat la 500.000 de euro (aproximativ 20.000 de euro pe an)” , se menționează în raportul administratorului judiciar. Cineva trebuie să răspundă. Iar țapul ispă șitor va fi fostul director Marian Diaconescu. Acest „prestidigitator” al banilor de la Hidroelectrica, dacă ar șiti de ce apreciere se bucură în conștiința foștilor parteneri vâlceni la lucrările efectuate în bătătura sa și cum vorbesc aceștia despre el, ar trebui să circule prin oraș numai noaptea și dacă se întâlnește cu persoane cunoscute pe drum, să lase capul jos, de ru șine. Măcar atât, față de cum și-a persecutat partenerii și le-a refuzat lucrările planificate (tot de el), determinând trimiterea în șiomaj sau în concediul fără salariu a sute de vâlceni.

Dar după cum se vede, Dumnezeu nu este țigan și administratorul judiciar este incoruptibil!

Radu DUMITRESCU