Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DRAMA FAMILIEI CREŞTIN: Mânăstirea în memoria fiicei moarte a fost sfinţită

Sărbătoare religioasă importantă la Romanii de Sus – Horezu, acolo unde o nouă mănăstire, ce poartă hramul Sfintei Fecioare Maria, a fost sfinţită duminică, 7 septembrie a.c. În spatele construcţiei acestui lăcaş de cult stă o poveste cutremurătoare. Familia Dumitru Creştin, care deţine acţiuni la mai multe firme, printre care Protan şi Scandia Sibiu şi-a pierdut, în anul 2011, fiica în vârstă de 25 de ani. În memoria ei, Dumitru şi Ileana Creştin au decis să construiască o mănăstire, pe platoul montan de la Romanii de Sus, într-un loc pitoresc, în zonă existând doar câteva alte construcţii. Fiica omului de afaceri a murit, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală la stomac, la Spitalul „Sf. Ioan”. Operaţia a fost urmată de complicaţii, care au dus la tromboză, iar medicii nu au mai putut face nimic ca să o salveze.

Mănăstirea este situată la mare altitudine pe un splendid platou montan, unde omul ajunge cu greutate, drumul forestier fiind refăcut în 2009 cu fonduri europene. De la Romanii de Sus, se urcă înspre munte vreo 15 km şi acolo sus, pe platou, mănăstirea se ridică mândră ca un colţ de rai. Peisajul este magnific, iar liniştea din jur era deranjată doar de cântările soborului de 20 de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Varsanufie, ce au oficiat slujba de sfinţire. Mănăstirea se numeşte Alina-Maria, iar biserica poartă hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Proroc Ilie. Lăcaşul de cult a fost construit între anii 2011 – 2014 de familia Dumitru şi Ileana Creştin, spre pomenirea veşnică a fiicei lor, Alina Maria. Slujba de sfinţire s-a oficiat în data de 7 septembrie 2014 de către IPS Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului, însoţit de PS episcop vicar Emilian Lovişteanu. De jur împrejurul mănăstirii s-a creat o parcare ad-hoc, pentru că pelerinii din toată ţara au luat cu asalt mica bisericuţă din interiorul mânăstirii. Mii de credincioşi au aşteptat, unii civilizat, alţii dând din coate, să intre în biserică şi să se roage la Dumnezeu. Jandarmii au fost depăşiţi numeric de numărul de credincioşi decişi să ia biserica cu asalt. Din păcate, unii credincioşi s-au înghesuit, s-au călcat pe picioare şi în timp ce se rugau la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, furau rândul de intrare în biserică, călcând astfel cea de-a opta poruncă din Decalog. La final, după slujba de sfinţire, familia Creştin a pregătit un ospăţ creştinesc, putându-se observa chiar şi câţiva purceluşi la proţap.

O familie controversată

Despre Fraţii Creştin nu s-au auzit prea multe, iar de scris cu atât mai puţin. În urmă cu câţiva ani, fraţii Vasile şi Dumitru Creştin s-au aflat în atenţia Departamentului Naţional Anticorupţie, într-un dosar în care au fost arestaţi doi ofiţeri SRI. Aceştia erau acuzaţi că au sustras combustibil din rafinăria Astra Română cu maşini şi oameni ai serviciului de informaţii, paguba fiind de 340 de tone de combustibil! Vasile Creştin, acuzat că îşi crease un mic imperiu financiar, clădit pe tranzacţiile cu produse petroliere provenite de la rafinăriile ploieştene, declara la acea dată că nu are nicio legătură cu acuzaţiile, el având în zonă doar lucrări de construcţii. De altfel, una din companiile sale este profilată pe import-export de instalaţii hidrotehnice şi materiale de construcţii. Numele celor doi fraţi Creştin au apărut şi în controversata afacere imobiliară „Mandatarii”, dar şi în privatizările companiilor Protan şi Scandia. Pe de altă parte, fraţii Creştin au fost decoraţi de Patriarhie pentru operele de caritate săvârşite, în special pentru finanţarea ridicării mai multor lăcaşe de cult.