Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Administratorii fondului au fost ridicaţi de DIICOT Vâlcea, în scandalul HARINVEST

10 persoane din conducerea Harinvest au fost duse la declaraţii la sediul DIICOT Vâlcea, vineri, la orele 11.00, după ce în prealabil au avut loc percheziţii la sediul Harinvest şi la locuinţele suspecţilor. (VOM REVENI CU AMĂNUNTE)

CITIŢI MAI JOS ÎNTREAGA POVESTE A CARACATIŢEI INVESTIŢIILOR PE BURSĂ

Harinvest SA, buboiul investiţiilor protipendadei vâlcene

Scandalul Harinvest SA, o pagubă de câteva sute de milioane trasă investitorilor pe bursă de către administratorul firmei de brokeraj, Veronel Lungu, iscă noi valuri după ce la iveală au început să iasă numele păgubiţilor din lista de câteva sute de ţepuiţi. Ca prin întâmplare numele unora dintre aceştia sunt sinonime cu reţeta succesului înregistrat de firme de top din judeţ. Tot întâmplător, printre fondatorii Harinvest SA, scoşi păgubiţi la final de an 2013 se numără câţiva oameni de afaceri cu anumite afinităţi politice, grad de rudenie între ele şi încrengături în afacerile derulate în ultimul deceniu şi jumătate.

Crăciunescu, ţeapă dublă

Omul de afaceri Dumitru Crăciunescu, creierul din spatele afacerii şi brandului Diana SRL pare să fie unul dintre personajele celebre care au intrat în morişca investiţiilor derulate prin intermediul Harinvest SA şi care a ieşit în pierdere clară. Cu câteva milioane lei investite atât în nume personal, cât şi în numele firmei pe care o conduce, Dumitru Crăciunescu tinde să devină cap de listă în numele păgubiţilor. Cu toate acestea, omul de afaceri nu îşi bate prea mult capul cu pierderea suferită. „Nu prea vreau să îmi încarc ziua cu aceste gânduri. Da, sunt unul dintre cei care au făcut investiţii de capital pe piaţa bursieră. Nu ştiu cum voi proceda pentru a-mi recupera banii. Nu m-am gândit deocamdată dacă trebuie să fac plângere împotriva domnului Veronel Lungu, administratorul Harinvest SA. Nu am fost nici la întâlniri cu ceilalţi păgubiţi. Nu am dat foarte mare atenţie acestor detalii, pentru că sunt alte aspecte în viaţa mea care îmi ocupă timpul acum”, explică omul de afaceri originar din Vaideeni. Clienţii firmei de brokeraj Harinvest, care de circa o lună şi jumătate nu-şi mai pot recupera banii şi acţiunile, stabiliseră o întâlnire cu doar trei zile înainte de sfârşitul anului 2013 pentru a stabili un comitet de iniţiativă care să conducă la formarea unei Asociaţii a păgubiţilor Harinvest. La întâlnirea planificată în incinta unui restaurant de lângă gara din Râmnicu Vâlcea nu s-au prezentat prea multe persoane, o cauză a absenteismului fiind probabil şi faptul că unii dintre păgubiţii cu renume din lista celor 150 de clienţii sunt şi fondatori ai SC Harinvest SA.

Oferte suspecte

Crearea Harinvest SA, firmă de brokeraj apărată în Râmnicu Vâlcea în anii ’90, nu a reprezentat un simplu pas făcut de către Veronel Lungu. Pentru capitalul social subscris şi vărsat de 354.200 RON, Lungu a fost nevoit să apeleze la mai multe nume influente din judeţ care au devenit între timp asociaţi şi fondatori în societate. Unul dintre primii care au intrat în morişca Harinvest a fost Ion Antonescu, alt om de afaceri din Vâlcea, de asemenea originar din zona Vaideeni şi înrudit chiar cu familia Crăciunescu. Deloc de neglijat nu este nici aspectul relaţiei de rudenie a lui Antonescu cu Lungu, acesta din urmă fiind finul de cununie al omului de afaceri. Nici preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, Valentin Cismaru nu a rămas nepăsător faţă de oferta de a deveni membru fondator într-un SA de brokeraj. Antonescu şi Cismaru sunt de asemenea printre păgubiţii de pe lista persoanelor ce acuză operaţiuni frauduloase cu stocul de acţiuni deţinute prin intermediul Harinvest. Cu toate acestea, suspiciunile planează între cei care se plâng de afacerea derulată prin intermediul firmei administrate de Veronel Lungu. „Mda, nici noi nu mai ştim ce să spunem. Pe de o parte, domnul Antonescu face parte şi din Consiliul de Administraţie al firmei, alături de Veronel Lungu şi Ilie Mihai, dar apare şi ca păgubit. Este un pic suspect pentru că nu poate spune în totalitate că nu are habar de ceea ce s-a întâmplat în firmă”, susţine un alt păgubit care priveşte un pic chiorâş către numele cunoscute din mediul de afaceri care reclamă pierderi în urma investiţiilor derulate pe bursă prin Harinvest SA. Din cei 150 de clienţi stabili ai firmei, doar 70 au reclamat pierderi, deşi „gaura” dată investitorilor acoperă integral lista celor care achiziţionau frecvent acţiuni plasate pe bursă. „De asemenea este ciudat că unii dintre aceşti clienţi au pierdut câteva mii de euro nu reclamă această pagubă. Fie au alte înţelegeri cu administratorul firmei, fie ascund altceva”, comentează acelaşi păgubit. Oferta Harinvest SA pentru clienţi se derula pe trei paliere:

– Ofertă publică de valori mobiliare – comunicarea adresată unor persoane, făcută sub orice forma şi prin orice mijloace, care prezintă informaţii suficiente despre termenii ofertei şi despre valorile mobiliare oferite, astfel încât să permită investitorului să adopte o decizie cu privire la vânzarea, cumpărarea sau subscrierea respectivelor valori mobiliare;

– Plasament privată, posibilă atunci când se identifică atât emitentul, cât şi potenţialii.

Nu doar numele unor Crăciunescu, Antonescu, Cismaru sau Mutu au fost căutate cu insistenţă de Veronel Lungu la momentul demarării afacerii Harinvest, ci şi al altor oameni de afaceri din Râmnicu Vâlcea. Sub protecţia anonimatului, unul dintre aceştia afirmă: „Ca să devii fondator în firmă trebuia să depui o sumă cât de cât modică. Vorbim de ceva de ordinul a două, trei mii de dolari la acea vreme. Am refuzat pentru că se mergea foarte mult pe anumite graduri de rudenie şi alte afinităţi între anumite persoane. De exemplu, Antonescu este naşul lui Veronel Lungu. Nu era o afacere în care să investeşti fără să ai vreun dubiu. În plus, în ultimii ani înţeleg că se obţineau dividende din aceste investiţii într-un mod foarte suspect. Băgai un miliard de lei vechi acum într-un plasament şi într-o săptămână, maxim două, aveai profit 30%”, explică personajul în cauză. Reglementată de legea 297/2004, activitatea firmelor de brokeraj este verificată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în acest caz până în prezent nefiind depusă nicio plângere penală împotriva administratorului Harinvest SA în ciuda sumei reclamate ca fiind pierdută de către jucătorii de pe bursă.