Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ANCHETĂ DNA la Spitalul Județean Vâlcea

Jaful din banii publici de la Spitalul Județean va intra în atenţia procurorilor DNA cât mai curând. Curtea de Conturi a demarat controale la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea după ce conducerea Consiliului Județean Vâlcea a semnalat mai multe nereguli. Pe surse, se aude că nici nu se vor răci bine sarmalele unora și DNA-ul va descăleca la Spitalul Județean pentru a-i lua la întrebări pe responsabilii care s-au ocupat de achiziționarea materialelor sanitare, dar și a medicamentelor. Ancheta DNA nu se va lăsa mult așteptată, iar responsabilii de la Spitalul Județean Vâlcea, care au învârtit licitațiile se vor alege cu câte o pereche de cătușe.

Consiliu Județean a cerut control

Încă din 14 iulie, preşedintele Ion Cîlea a dat dispoziţie compartimentului de audit al Consiliului Judeţean să verifice achiziţiile publice de medicamente şi bunuri din Spitalul Judeţean. „Întreaga echipă de audit va fi mobilizată în această verificare în scopul de a analiza preţurile la care au fost achiziţionate medicamentele şi materialele sanitare începând cu 2012 şi până în prezent… Cu achiziţiile nu e treaba mea! Am încercat să le aduc la Consiliul Judeţean. Am spus, dar eu nu aflu. Nu-mi spune nimeni. Direct la DNA fac adresă…”, susţinea preşedintele Cîlea într-o şedinţă a consilierilor judeţeni.

Mafia licitațiilor și-a făcut de cap în Spitalul Județean

De ani de zile, consilierii județeni au tolerat și au închis ochii la mafia licitațiilor din Spitalul Județean. De mai bine de câteva luni, unii aleși județeni, mai curajoși, au început să vorbească, chiar în timpul ședințelor de Consiliun Județean.

„Ştiu cine este capul acestor achiziţii… Sunt o grămadă de interese în spital, unele din partea unor şefi de secţii. Achiziţiile se fac la preţuri de 3-4 ori mai mari, faţă de ce este în farmacii. M-am ferit să le spun şi să le fac publice… Sunt mult mai multe altele, pe care eu mă abţin să le spun aici şi încercăm să le îndreptăm.”, a spus Constantin Pîrvu, în cadrul unei ședințe de CJ.

Și liberalul Dumitru Tărăşenie a vorbit despre mafia achiziţiilor şi licitaţiilor din Spitalul Judeţean: „Sunt achiziţionate bunuri prin contracte acordate în urma unor licitaţii sau prin atribuire directă la preţuri duble faţă de cele normale. Sau chiar şi de 20 de ori… La spital este un jaf! Lucrurile sunt grave… Sunt tot felul de discuţii legate de achiziţiile pe care le face Spitalul Judeţean… Eu nu ştiu. Am verificat pe site-ul Consiliului Judeţean şi am văzut că noi cumpărăm medicamente de aproape 4 milioane de euro. Nu cred că este normal ca, în luna iunie, dacă luăm medicamente de 4 milioane de euro, să mă trimiţi pe mine, ca pacient, să-mi cumpăr branulă, seringă şi alte lucruri de strictă necesitate. Nu mai vorbesc de medicamentele pentru cancer… Să nu ai la jumătatea anului lucrurile de strictă necesitate, în condiţiile în care ai cumpărat de 4 milioane de euro… Să nu existe branule, seringi… este o ruşine aşa ceva. Suntem toţi mai mult sau mai puţin vinovaţi pentru ceea ce se desfăşoară acolo şi lumea ne înjură şi pe noi la pachet cu tot Spitalul Judeţean.”, a declarat consilierul PNL.

„Sunt structuri mafiote care s-au creat de-a lungul anilor acolo! S-au achiziţionat medicamente extrem de scumpe, în cantităţi foarte mari.”, a spus și vicepreşedintele Dumitru Persu.

Fostul președinte al CJ Vâlcea, răposatul Ion Cîlea, a încercat să se implice în stoparea acestor afaceri penale, însă a fost împiedicat de fosta conducere a spitalului, care i-a spus că instituția Consiliului Județean nu are competența să se amestece în problemele legate de procedurile de achiziţie conform Ordonanţei 34 pentru medicamente şi bunuri la spital.

„Am încercat să facem licitaţiile la Consiliul Judeţean. S-au eschivat. Că nu este legal, că nu trebuie să ne amestecăm. Aşa a spus fosta directoare. Domnul doctor Folea, care este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, trebuie să stopeze asemenea lucruri… Eu nu l-am oprit, trebuie să se consulte cu mine…”, spunea Ion Cîlea.