Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

A doua achitare în dosarul „Trancă – Ciogescu”

DECIZIE. Fostul procuror general al judeţului Vâlcea, Teodor Trancă, şi-a recuperat averea, ridicându-i-se sechestrul asigurator asupra bunurilor, dar şi demnitatea terfelită după ce a fost acuzat de fapte de corupţie şi obligat să se pensioneze. În acelaşi dosar a mai fost implicat şi omul de afaceri Ovidiu Eugen Ciogescu, care, de asemenea, a fost achitat. Decizia nu este însă definitivă, ea fiind atacată cu recurs de procurorii anticorupţie. Astfel că, Teodor Trancă şi Ovidiu Eugen Ciogescu mai au un hop de trecut, acela de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un hop care nu este uşor deloc.

Coşmarul fostului procuror general al judeţului Vâlcea, Teodor Trancă, se pare că a luat sfârşit, cel puţin pentru moment. El şi omul de afaceri Ovidiu Eugen Ciogescu au fost achitaţi pentru a doua oară de către Curtea de Apel Ploieşti în dosarul în care au fost acuzaţi de trafic de influenţă în formă continuată, respectiv cumpărare de influenţă în formă continuată. Sentinţa magistraţilor ploieşteni a fost dată în luna decembrie a anului trecut, însă ultimul cuvânt îl au judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosar rejudecat

Istoria dosarului a fost prezentată pe larg în paginile publicaţiei noastre. Cu toate acestea, trebuie să reamintim că, la începutul anului 2011, din celebrul dosar „Dobrişan – Ciogescu” a disjuns o nouă cauză în care era implicat nimeni altul decât, pe atunci, prim-procurorul judeţului Vâlcea, Teodor Trancă. Acesta a fost anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti, încă din luna noiembrie a anului 2010, fiind acuzat de infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată. În acelaşi dosar, au mai fost acuzaţi pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, omul de afaceri Ovidiu-Eugen Ciogescu, administrator al SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea şi Ramona Elena Păuna, care a fost acuzată de mărturie mincinoasă.

Prima sentinţă în acest caz a fost dată în luna septembrie a anului 2012, atunci când şi omul de afaceri Ovidiu Ciogescu au fost achitaţi de Curtea de Apel Ploiești. Numai că, povestea dosarului penal nu s-a terminat atunci, pentru că în data de 27 mai 2013, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au casat hotărârea instanţei de fond şi au trimis dosarul spre rejudecare. „Admite recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi de inculpaţii Trancă Teodor, Păuna Elena Ramona şi Ciogescu Ovidiu Eugen împotriva sentinţei penale nr. 159 din 27 septembrie 2012 a Curţii de Apel Ploieşti – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Casează sentinţa atacată şi trimite cauza pentru rejudecare la aceea şi instanţă, Curtea de Apel Ploieşti” – au decis judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Averea recuperată, dar sentinţa a fost atacată

Astfel, dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel Ploieşti, însă pe masa unui alt magistrat pentru că judecătorul Gabriela Diaconu, care a judecat cauza pe fond, a decis să se recuze. Noul complet de judecată însă a rămas la aceeaşi opinie, iar în luna decembrie a anului 2013, Trancă şi Teodor primesc „cadou” de sărbători o a doua achitare în dosarul de corupţie în care au fost acuzaţi, pe motiv că „faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii”. „Soluţia pe scurt: În baza art.11 pct.2 lit. a) rap. la art.10 lit. d) C.p.p. achită pe inculpatul TRANCĂ TEODOR, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, prev. de art.257 C. pen. rap. la art.5, art.6 şi art.7 alin 3 din Legea 78/2000, cu aplic. art.41 alin.2 C. pen. În baza art.11 pct.2 lit. a) rap la art.10 lit. d) C.p.p. achită pe inculpatul CIOGESCU OVIDIU EUGEN, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată, prev. de art.6 1 din Legea 78/2000, cu aplic. art.41 alin.2 C. pen. În baza art.11 pct.2 lit. a) rap. la art.10 lit. d) C.p.p. achită pe inculpata PĂUN ELENA RAMONA, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, prev. de art.260 C.pen. În baza art.357 alin. 2 lit.c) rap. la art.163 şi urm. C.p.p” – se arată în ultima hotărâre a Curţii de Apel Ploieşti.

Mai mult decât atât, judecătorii au decis să ridice sechestrul asupra autoturismului marca Audi A6, ce aparţine ex-procurorului Teodor Trancă, dar şi asupra sumei de 19.279,18 lei, consemnată la CEC Bank de inculpatul Ciogescu Ovidiu Eugen cu recipisa nr. 518062/1 şi chitanţa nr.2814009/1 din 03.12.2010.

Decizia nu este însă definitivă, ea fiind atacată cu recurs de procurorii anticorupţie. Astfel că, Teodor Trancă şi Ovidiu Eugen Ciogescu mai au un hop de trecut, acela de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un hop care nu este uşor deloc.