„Revoluţia paşoptistă în Ţara Românească”, eveniment cultural de excepţie, organizat în data de 15 iunie a.c. de Memorialul “ Nicolae Bălcescu” în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Colonie Rm. Vâlcea. Evenimentul se va desfăşura în cadrul Şcoala Gimnazială Colonie Rm. Vâlcea, Jud. Vâlcea cu începere de la orele 10, 00.
Elevilor li se va vorbi despre complexa personalitate a lui Nicolae Bălcescu, despre rolul său in revoluţia din Ţara Românească într-un mod interactiv, atractiv, la nivelul cunoştiinţelor lor pentru a-i destine şi a-i face sa vibreze la elementele de patriotism naţional.
„Viaţa, activitatea şi opera lui Nicolae Bălcescu reprezintă în ansamblu un splendid exemplu de capacitate, dăruire şi sacrificiu. Capacitatea sa de muncă este exemplară şi mai ales însuşirea de a face faţă eficient unei diversităţi problematice. Opera sa este vastă având în vedere plecarea sa prematură la numai 33 de ani din viaţă ne duce la un mic exerciţiu de imaginaţie la ce s-ar fi întâmplat dacă Nicolae Bălcescu ar fi trăit într-o altă epocă şi ar fi ajuns la o vârstă a senectutii.
Nicolae Bălcescu a fost în primul rând un om de acţiune care şi-a pus toate însuşirile de care dispunea în slujba idealurilor visate. A fost pe rând fruntaş revoluţionar, bărbat de stat în cele câteva luni de de izbândă a regimului revoluţionar, un bun diplomat în relaţiile cu politicienii epocii. Ideile lui sunt şi astăzi actuale, vii, mobilizatoa Bălcescu joacă un rol fruntaş în declanşarea revoluţiei muntene, a desfăşurării şi a constituirii programului său. A insistat pentru introducerea şi punerea în practică a punctului 13 (împroprietărirea ţăranilor) al Proclamaţiei de la Islaz .
În timpul revoluţiei Nicolae Bălcescu a deţinut în primă fază postul de ministru de externe, apoi este numit unul din cei patru secretari ai guvernului provizoriu. Pe parcursul scurtei perioade a guvernului revoluţionar a desfăşurat o intensă activitate publicistică, s-a ocupat de problema comisarilor de propagandă, a întreprins o vizită diplomatică la Constantinopol pentru recunoaşterea revoluţiei.
Intervenţia trupelor otomane a pus capăt revoluţiei, Nicolae Bălcescu fiind nevoit să ia calea exilului pentru totdeauna”, se arată într-un comunicat al Memorialului “ Nicolae Bălcescu” .
La sfârşit cu ajutorul imaginilor power-point elevilor li se vor prezenta imagini din expoziţia de bază a Memorialului Nicolae Bălcescu.
Lasă un comentariu