Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pe urmele istoriei Ţării Loviştei, domnitorului Basarab I şi a tatălui său Thocomerius

Această frumoasă cruce, găsită întâmplător în 2003 de preotul Teleabă Mihai, pe un drum din comuna Titeşti, aşezată cu faţa în jos, nu se ştie când, constituie – consider eu – certificatul de atestare în aceste locuri a prezenţei lui Basarab I si a tatălui sau Thocomerius. Descifrarea înscrisului de pe cruce aparţine d-lui profesor Voica George, mare scriitor şi patriot. A fost publicată în anul 2013 la Congresul de Dacologie de la Buzău.
După cum se ştie, Carol Robert de Anjou, în anul 1332, îl menţionează într-o diplomă cu care-l răsplătea pe comitele Laurentius al Zarandului pe „Basarab, filium Thocomerii, scismaticum, infidelis Olahus Nostris”.
Dl Voica a consemnat (FOTO 2):
Această cruce seamănă cu crucile de pe altă piatră, din Boişoara, descrisă de preotul Dominic Ionescu în anul 1931 în cartea „Scriituri şi biserici de sat” (FOTO 3):
El a tras concluzia că aceste cruci ar fi fost gravate înaintea anului 1693, an în care se presupune că diacul Oprea din Titeşti și-a înscris numele pe această piatră.
Preotul Dominic Ionescu mai consemnează: „Tipul acestei cruci este foarte vechi. Asta m-a făcut să cred că încă de mult de tot când pe plaiul acesta vor fi venit primii creştini, au însemnat pe bolovanul acesta în formă de trunchi de piramidă pe câteşipatru feţele câte o cruce.”
Tot în Titeşti, în punctul Gruiul Plăcintei, situat in Dosul Dealului, la 1 km de sat, există o altă piatră inscripţionată.
Florea Vlădescu şi primarul Cătălin Daneş au fotografiat această piatră în decembrie 2014. Se observă ca înscrisul seamănă cu cel descris de profesorul Voica. (FOTO 6)
Am tras concluzia că această piatră a fost localizată pe vechiul drum Câineni – Boişoara – Titeşti – Curtea de Argeş, ulterior abandonat. În apropiere se găsesc ruinele altor construcţii vechi de câteva sute de ani, probabil han şi/sau biserică.
Profesorul Voica interpretează aceste ideograme astfel (FOTO 7, 8 şi 9):
Dacă Maciej Stryjkovski a consensemnat aceste monumente (crucea de piatră din Titeşti şi piatra din Gruiul Plăcintei) în 1574. (FOTO 10)
Şi preotul Dominic Ionescu îşi exprimă opinia că crucile incizate pe bolovanul din Boişoara sunt anterioare anului 1693. Din punct de vedere artistic, sunt asemănătoare ca formă, de tip latin, iar eu cred că sunt făcute în sec. XIV, în timpul domniei lui Basarab I, când aceste teritorii erau sub suzeranitate maghiară, cu o puternică influenţă catolică.

• 15.01.2015, Dr. Ioniţescu Constantin, medic oftalmolog.
https://ionitescucostica.wordpress.com