Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Irina Brădeanu și Anca Fuiorea au demonstrat valoarea școlii vâlcene

Anca Nicoleta Fuiorea, unul dintre elevii Școlii Populare de Artă  din Rm. Vâlcea, care în timpul liber studiază pianul, a reu șit să impresioneze juriul  ‘Concursului Musical  de France, ediția 2012’. ĂŽn urma prestației din finala găzduită de sala   Conservatorului din Saint-Maur-des-Fosses, filială a Conservatorului din Paris, din zilele de 5 și 6 mai 2012, aobținut singurul mare premiu acordat la secțiunea ‘enfantin’.  Anca are în prezent vârsta de opt ani și studiază pianul de la vârsta de  cinci ani  la clasa profesoarei Galina Nemțanu. Până acum, a reu șit să adune mai multe trofee la concursurile  de profil din țară. Trebuie menționat faptul că în finala de la Pariss-au calificat aproape 500 de pasionați de pian la toate secțiunile din concurs, la secțiunea ‘enfantin’  fiind  61  de  concurenți.

Ancuța, așa cum o alintă prietenii, moștenește dragostea pentru muzică de la mama ei, institutor  Mihaela Fuiorea, care o perioadă de timp a cântat  pe scena Filarmonicii din Rm. Vâlcea  în calitate de soprană. Destul de des, după-amiaza  își face lecțiile pentru șicoală împreună cu tatăl său, corespondent al unor posturi de televiziune naționale. Pasiunile sale  din timpul liber, alături de pian, sunt limba engleză, dansul, pictura, dar și plimbările cu bicicleta și drumețiile. ĂŽi plac copiii foarte mici, cu care se poartă   protector, desenele animate și muzica. La maturitate  își dorește să devină medic dentist și să continue un proiect al părinților săi – organizarea de petreceri pentru copii. Pentru viitorul apropiat, ‘Ancuța’ spune  că va continua cu studiul pianului, fiind interesată și de ‘canto clasic’.

La 9 ani, premiată în Paris

La doar 9 ani, Irina Brădeanu, elevă a Școlii Populare de Artă, a reu șit să obțină un onorant loc 2 la secțiunea Enfantin la acela și concurs care a avut loc în capitala Franței. Irina Maria Brădeanu studiază pianul de doi ani, reprezentând cu cinste Școala românească de pian, la mai multe concursuri din țară și din străinătate, clasându-se de fiecare dată pe podium. Irina studiază pianul de la vârsta de 7 ani și face parte din cei peste 30 de elevi pregătiți de profesoara de pian Mihaela Manafu. Prima profesoară de pian a Irinei a fost Isabela Cernătescu, care acum predă pianulla Conservatoruldin Spania. Pregătirea a continuat-o cu profesoara Manafu, care este foarte mândră de fiecare elev al ei. ‘Din partea mea are tot sprijinul, la fel cum toți elevii cu care lucrez au tot sprijinul pentru studiul de instrument. Irina este deosebită prin faptul că la ea există o combinație de hărnicie, temeinicie, de perseverență, de ambiție. Este un început foarte bun, pentru că ritmul în care lucrează este mult mai mare decât al unui copil care este încadrat în învățământul muzical normal’ “ Mihaela Manafu, profesoară de pian. Tânăra pianistă se află doar la început de drum. Pentru Irina urmează în perioada viitoare multe concursuri, unde va putea să- și etaleze talentul.

Concurs cu tradiție

Concursul Muzical al Franței a fost înființat în data de 20 octombrie 1979 și este prezidat și animat de fondatoarea concursului, celebra pianistă Ginette Gaubert. Concursul Muzical al Franței organizează, începând din data de 20 octombrie 1979, etape eliminatorii în nenumărate orașe din Franța, selecționând astfel, concurenți din toate regiunile, de toate vârstele și niveluri diferite. Finala este întotdeaunala Parissau în regiunea pariziană. Din 1979 în 1986, Concursul Muzical al Franței a conținut două secțiuni: Pian și Canto, însă numărul din ce în ce mai mare de candidați la secțiunea Pian a obligat Comitetul Organizator de a reține, începând cu anul 1986, numai secția Pian.

MAGDA POPESCUÂ