Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic în Oltenia

Arhiepiscopia Râmnicului prăzmuieşte în a treia duminică după Paşti, 22 aprilie 2018, numită a Mironosiţelor, sărbătoarea „Aducerii în Oltenia a moaştelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului”, sărbătoare care este hramul acestei istorice Eparhii. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Râmnicului organizează o serie de evenimente cultural-duhovnicești și liturgice prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în Oltenia astfel, sâmbătă, 21 aprilie, începând cu orele 17:30, va fi săvârșită Slujba Privegherii.

Duminică, 22 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Preoți, credincioși și pelerini din întreaga Oltenie, sunt aşteptați să participe la hramul ctitoriei Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe 7 octombrie 1787, sub numele de Constantin, iar la vârsta de 20 de ani ajunge la Mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureștilor. La cererea duhovnicului său, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La Mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani.

Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Această episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urma incendiului din 1847. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.

Printre înfăptuirile sale de seamă se numără și Mănăstirea Frasinei, fiind numită și Athosul românesc. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o borna: “Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Această bornă a fost scoasă în perioadă comunistă, păstrându-se acum în mânăstire.

Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acestă tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicu Vâlcea “capitala tipografilor”. A fost îngropat, după dorința sa, chiar la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii “Sfântul Gheorghe“.

Pentru curăția vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica, în zilele de 21 și 23 octombrie 1955.