Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Camelia Clavac, soprana care a cucerit Europa, a cântat la Instituția Prefectului Vâlcea

Cei 159 de ani de când în județul Vâlcea funcționează Instituția Prefectului au fost sărbătoriți cu fast în prezența majorității prefecților de după 1989. Prefectul Florian Marian a organizat o ceremonie emoționantă, ocazie cu care corul de elevi de la Liceul de Artă Victor Giuleanu, condus de profesorul Cristian Stroe, a intonat Imnul Național.
”În data de 14 februarie, există o cutumă a predecesorilor mei pentru a fi sărbătorită în această zi prima atestare a funcției de prefect în județul Vâlcea. În urmă cu 159 a existat un hrisov domnesc care statua faptul că domnul Ghiță Golescu, la acea dată, a devenit prefectul județului Vâlcea. De atunci, și mai ales după Revoluției, în fiecare an, în data de 14 februarie a existat această ceremonie.
Mulțumesc tuturor prefecților prezenți, mulțumesc Liceul de Artă Victor Giuleanu din Râmnicu Vâlcea pentru contribuția sa de azi și colegilor mei pentru sprijinul pe care mi l-au acordat și mi-l acordă în continuare.
La ceremonie sunt prezenți 7 din prefecții de după Revoluție: Iulian Comănescu, 1992 – 1996, Nicolae Curcăneanu, 1996 – 2000, Radu Renga, 2007 – 2009, 2016 – 2017, Remus Grigorescu, 2009, Petre Ungureanu 2009 – 2012, Mircea Nadolu 2012 – 2014, Dumitru Cornoiu 2014 – 2016”, a spus, în cadrul ceremoniei, prefectul Florian Marin.

Camelia Clavac, pe marile scene ale lumii

La finalul ceremoniei, soprana Camelia Clavac a interpretat o piesă compusă de Temistocle Popa ”Nu uita că eștin român”, la pian fiind acompaniată de prof. Condac Cornel.
În peste 20 de carieră, pe scenă, la spectacole şi pregătind copii pe care-i iubeşte nespus, soprana Camelia Clavac nu a uitat niciodată de unde a plecat, mai ales că celebritatea ei a venit după ani de muncă şi multe sacrificii. Lista premiilor şi distincţiilor pentru calitatea interpretărilor sale obţinute de celebra soprană este impresionat de lungă, însă, cu toate acestea a rămas acelaşi om modest, care vroia să calce pe urmele paşilor tatălui său.
După ce a terminat studiile la Academia de Arte George Enescu de la Iaşi, Camelia Clavac a plecat cu o bursă pentru a-şi continua şi perfecţiona studiile la Veneţia. În 98, bursa s-a finalizat cu premiul I la concursul „Aria di Venezia”. La scurt timp, soprana Mariana Nicolesco a insistat să participe la prestigiosul concurs de canto Hariclea Darclee. În 2002, soprana Camelia Clavac a obținut onorantul premiu I.
Au urmat zeci de turnee prin Europa, cele mai fastuoase reprezentaţii fiind date în sălile de concerte din Danemarca, Luxemburg şi Olanda.
În prezent, Camelia Clavac este Lector Doctor la Secţia de Pedagogie Muzicală a Universităţii din Piteşti, dar şi profesor colaborator la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea şi la Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea, unde oferă cursuri de canto.