Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Unde s-o fi dus bunul simţ al lui Frâncu când a murit?

Cu regret în suflet, anunțăm public, moartea prematură a celui care a fost bunul-simț al deputatului liberal Emilian Frâncu. Cei care vor să-l că lăuzească pe ultimul drum, deși nu-mi prea vin mulți în minte acum, o pot face sunând la sediul PNL Vâlcea. Înmormântarea bunului său simț va avea loc, cu mare fast, în lada de gunoi a politicii vâlcene. După îndelungi strădanii din partea colegilor de partid și a presei de a-l readuce la viață, bunul-simț a murit în chinuri groaznice, aproape de privirile curioșilor, într-o zi infernal de că lduroasă de iulie.

         De atunci, Emilian Frâncu umblă ca o nălucă pe străzile Râmnciului, testându-și noua existență, lipsită de conștiință. Aproape că nici nu i-a simțit decesul, datorită vieții tumultoase pe care o trăiește stând în umbra pe care o proiectează primăria municipiului pe asfalt, fericit la gândul că Mircea Gutău nu se va mai întoarce la conducerea ei. Dar, el știe prea bine că viitorul sună din ce în ce mai bine pentru edilul-șef, iar Frâncu se pregătește de pe-acum să devină trecut politic. Gândul îl face să-și muște degetele până la sânge.

         De ce a murit bunul-simț al deputatului liberal? Este simplu, în opinia mea. În primul rând, se modelase pe un temperament lipsit de umanitate, al unui individ, care are capacitatea de a râde zgomotos atunci când de numele vreunui concetățean se leagă o tragedie. În cazul lui Gutău, exultă. Îi dorește ce e mai rău. Fără doar și poate, bunul ăla simț al său, care a fost și așa vai de capul lui, în umila sa existență, ar mai fi murit încă o dată, zilele trecute, când pe stadionul municipal, sute de suflete strigau cu convingere în glas: „Gutău, Gutău, îl vrem pe primar înapoi!”. Tot Râmnicul îl vrea. Mai puțin liberalii, care, istoric, păstrează o latură inumană, redată mai nou, printr-o înțepătoare săgeată, ce o trimit direct în inima adversarilor.

Acum de când și-a făcut din primărie casă, Frâncu se vede pe cai mari și aruncă foc în stânga și-n dreapta ca un hain balaur politic. Asta îl face și mai mic decât este. După ce ușoarele urme de bun-simț au murit, a devenit chiar feroce. Lipsit de respect Față de presă, colegi sau cei care l-au trimis nemeritat în Parlamentul României,  liberalul înjură și mai mult mass-media. Pentru el, ziaristele sunt niște curve vândute interesului, iar ziariștii oameni de nimic, pe care-i discreditează doar așa, pentru că nu mint niciodată atunci când scriu că e o povară politică pentru acest județ.          

         De ce dracu Î ne mai bântuie pe la conferințele de presă și la emisiunile televizate, acest pseudo-obscuro-politician, zău, nu pricep! Vâlcenii nu-l mai vor, mai ales acum de când a rămas golit de caracter, prin moartea bunului-simț. Cititorii se vor întreba, n-am dubii, ce avem cu gălbejitul liberal? Noi? Absolut nimic. Pe cuvânt de onoare. El are ceva cu presa, Gutău, Cîlea, Pătru și mulți alții. S-a pus de-a curmezișul în fața tuturor. E atipic politic și social. Pentru asta nu există leac. Dar ar putea, totuși, să se retragă. Știu câteva sute de oameni, care ar petrece ca-n povești de bucurie. Ar fi, în definitiv, o soluție convenabilă de ambele părți, adică noi, presa, și deputatul liberal. Pentru ziariști, nu ar mai fi obiect de malaxat, iar el, nu ar mai face, de fiecare dată, depresie nervoasă, când își vede mutra-n ziare. Exact cum spuneam, soluție de compromis. Dar n-ai cui cere

         Un comunicat de ultimă oră ne-a informat că la înmormântarea bunului său simț nu a venit nici țipenie de om pentru că prea puțini și-au dat seama că s-a dus dintre noi. Iar de plâns nu l-a plâns nimeni. Poate doar cele două și semnificative proiecții ale nesimțirii sale, Nicolae și Pistol. Să-i fie țărâna ușoară!