Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Smecheri si fraieri

Din ciclul interminabil al escrocheriilor mai mari sau mai mici aplicate românului, vă voi prezenta punctul meu de vedere fată de o situație ce nu este deloc nouă pe meleagurile vâlcene și nu numai. Mai întâi aș vrea să precizez faptul că escrocheria despre care scriu astăzi nu depășește sub nici o formă granița dintre legal și ilegal, dar are la baza naivitatea cetățeanului și lipsa unui orizont mai larg de cunoaștere și analiză a orică rei așa-zise oportunități apărute. Îndepărtându-mă puțin de la subiect, statul ar trebui să-si protejeze contribuabilii de orice posibilă șmecherie ce i-ar putea afecta iremediabil sau, cazul nostru, i-ar aduce infinit mai multe beneficii decât ar fi fost normal să aibă. Pentru că voi rămâne de-a pururi consecvent ideii că în România nu există stat, cel puțin nu unul responsabil, afirm cu tărie că suntem expuși în orice moment viziunilor celor ce doresc să se îmbogățească pe spatele nostru fără prea mari eforturi. Pot aminti în sprijinul celor de mai sus CARITAS și FNI, mega escrocherii la care cei cu pretenții de componenți ai structurilor de stat nu numai că au fost spectatori, ci și părtași! Revenind, iată un moment în care putem invoca norocul de a fi proprietari incontestabili ai unor apartamente. De ce? Simplu. Dacă era altfel, cineva din fruntea comunității ne impunea fără să putem face nimic să suportăm efectele secundare ale unor comisioane substanțiale.

         Am observat, probabil ca și dumneavoastră, că ușile sau geamurile blocurilor cu patru etaje din Râmnic sunt murdărite și la propriu și la figurat cu niște hârtii aparent nevinovate menite să ademenească   însele naivitatea râmnicenilor. Titlul Anunț important m-a făcut imediat să mă gândesc la vreo nouă modernizare a sistemelor de instalații sau la o altă obligativitate referitoare la modalități de plată, dar nici vorbă de așa ceva. Aceste anunțuri, afișate cu știința conducerii asociațiilor de locatari, informează locatarii blocurilor cu patru etaje despre extraordinarele pseudo-avantaje pe care le oferă o firmă ce dorește să construiască un fel de mansardă peste ultimul etaj al blocului respectiv. Textul anunțului, destul de pervers conceput, pare ispititor la prima vedere. Executarea proiectului de firmă, întocmirea actelor notariale, montarea de interfoane, montarea de uși, dar numai acolo unde este cazul și zugrăvitul scă rilor constituie cele cinci atuuri ale societății respective. Jucându-mă puțin cu modul de exprimare, primele două „avantaje” nu reprezintă în realitate nici un avantaj, pentru că executarea unui proiect este interesul firmei de construcții beneficiară a lucrărilor, iar legea îl obligă pe cumpărător să rezolve problemele notariale. Ar mai rămâne doar zugrăvitul scă rilor și montarea de interfoane, deoarece chestia cu montarea ușilor doar acolo unde este cazul pica din start. Fiind vorba de o afacere locatari-executant, avantajul menționat este de aproximativ 5000 RON. La început am spus că acoperirea blocurilor cu un al cincilea etaj este o șmecherie, argumentul constând în calculul simplu al suprafeței totale a acoperișului unui bloc înmulțit cu prețul unui metru pătrat de pământ din zona respectivă. Diferența este enormă. Dacă firma aceasta de construcții ar trebui să cumpere teren pentru a realiza trei sau patru locuințe, ar fi obligată să scoată din cont peste o sută de mii de euro, adică 150000 RON. Indiferent dacă se construiește pe bloc, sau direct pe sol, suprafața de construcție are o valoare mare.

         Nu vă lăsați păcă liți și, în cazul în care sunteți proprietari ai unui imobil dintr-un astfel de bloc și sunteți solicitați pentru a vă da acceptul, cereți-vă drepturile la justa lor valoare și nu După dorințele unor oportuniști ce văd în fiecare român un posibil fraier ușor de dus de nas, gata să suporte o perioadă lungă de timp un întreg șantier deasupra capului în schimbul unui interfon și a unei zugrăveli.